Yeni asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar?

Asgari ücret 2023’ün ikinci yarısında brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak belirlendi. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş oldu.

Asgari ücretin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamuoyuyla paylaştığı yeni asgari ücretin detayları ve işverene maliyeti de belli oldu.


Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.

Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş oldu.

Bu rakamın, 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşu SGK primi (işveren payı), 268 lira 29 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.

Asgari ücret döviz bazında ne kadar oldu, satınalma gücüne göre Avrupa’da kaçıncı sırada?

Aylık net asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren 11 bin 402 lira oldu. Euro bazında brüt asgari ücret ise 519 Euro’ya yükseldi. Türkiye bu alanda 26 Avrupa ülkesi içinde 23. sırada bulunuyor.

Merkez Bankası’nın 20 Haziran kuruna göre net asgari ücret 441 Euro, brüt ise 519 Euro oldu. Euro bazında brüt asgari ücret en yüksek seviyeye çıktı. 2016 yılının ikinci yarısında da brüt asgari ücret 519 Euro idi.

Peki, Avrupa ülkelerinde asgari ücret ne kadar?

2023 ikinci yarı sıralamasında Türkiye kaçıncı? Asgari ücretin satın alma gücü ne kadar? Asgari ücretin satın alma gücüne göre Türkiye kaçıncı sırada? Euro bazında asgari ücret Türkiye’de nasıl değişti?


AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın açıkladığı son veriler 2023 yılının ilk yarısına ait ve brüt. İkinci yarıya ait veriler temmuz ayında açıklanacak.

Buna göre brüt asgari ücretin en yüksek olduğu ülke 2 bin 387 Euro ile Lüksemburg. İkinci sıradaki Almanya’da asgari ücret bin 987 Euro. Ardından Belçika (bin 955 Euro), Hollanda (bin 934 Euro) ve İrlanda (bin 910 Euro) geliyor.

Altıncı sırada ise bin 709 Euro ile Fransa geliyor. Üst sıralardaki bu ülkelerin ardından Slovenya (bin 203 Euro) ve İspanya (bin 167) yer alıyor. Diğer ülkelerde brüt aylık asgari ücret bin Euro’nun altına düşüyor.

Türkiye sondan dördüncü

Türkiye ise yeni açıklanan asgari ücretle 26 ülke içinde 23 sırada yer alıyor. Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk (298 Euro). Bulgaristan (399 Euro) ile Sırbistan da (460 Euro) Türkiye’nin altında yer alıyor.

Türkiye’nin hemen üstünde 533 Euro ile Karadağ bulunuyor. Türkiye asgari ücrette AB ülkeleri içinde sadece Bulgaristan’ı geçti.

Satınalma gücüne göre asgari ücret nasıl?
Eurostat’ın hesapladığı Satınalma Gücü Standardı (PPS) ülkeler arasında kıyas yapmaya imkan tanıyor. Asgari ücretin satın alma gücüne bakıldığında ise zirvede Almanya (bin 844 SG) bulunuyor.


Listede asgari ücretin satın alma gücünün en düşük olduğu ülke 460 PPS ile Arnavutluk, en düşük AB ülkesi ise 717 PPS ile Bulgaristan.

Kira artışında yüzde 25 sınırlaması uygulanmaya devam edecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.