Turizimciler ve uzmanlar El Niño, Cerberus ve gelmekte olan Charon ile ölümcül bir hal alan yaz sıcaklarının tatil tercihlerini değiştireceğini tahmin ediyor. Popüler destinasyonların merkezi Güney Avrupa tahtını kuzeye, ilkbahar ise sonbahara kaptırabilir.
Dünya şimdiye kadar kaydedilen en sıcak haftayı yaşadı ve termometreler her geçen yükseliyor. 2023 temmuzunun son 120 bin yılın en sıcağı olarak tarihe geçmesi bekleniyor. Özellikle Güney Avrupa’yı vuran kavurucu sıcakların tatil tercihlerinde kalıcı bir değişime yol açabileceği değerlendiriliyor. Turistlerin aşırı sıcaklardan kaçmak için daha serin bölgeleri ya da ilkbahar yerine sonbaharda seyahat etmeyi tercih edeceği tahmin ediliyor.
Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) verileri, kavurucu havaların kuraklık ve orman yangınlarına yol açtığı Haziran-Kasım ayları arasında Akdeniz bölgesine seyahat etmeyi umanların sayısının geçen yıla kıyasla şimdiden yüzde 10 düştüğünü gösteriyor. Veriler Çekya, Danimarka, İrlanda ve Bulgaristan gibi daha serin olan destinasyonlara olan ilginin giderek arttığını gösteriyor.
ETC Başkanı Miguel Sanz, “Gelecekte öngörülemeyen hava koşullarının tatilcilerin Avrupa’daki tercihleri üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ticaret kuruluşu tarafından hazırlanan bir rapor da tatilcilerin yüzde 7,6’sının artık Haziran ve Kasım ayları arasındaki seyahatler için aşırı hava olaylarını önemli bir endişe kaynağı olarak gördüğünü gösteriyor.
Pandemi kısıtlamalarının bitmesinden sonra yaz tatili planları artarak devam ediyor ve şimdilik aşırı sıcaklardan kaynaklanan ciddi iptaller söz konusu değil. İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği’nde (ABTA) görevli Sean Tipton; özellikle İngilizlerin, karantina sonrası plaj keyfi için sabırsızlandığını ve aylar öncesinden yaptıkların tatil rezervasyonları için hala heyecanlı olduklarını söylüyor. Ancak bu denge, sıcak hava dalgalarının daha yorucu ya da ölümcül hale gelmesiyle değişebilir.
Meteoroloji uzmanları, Avrupa’da önümüzdeki hafta tarihin en sıcak günlerinin yaşanacağını tahmin ediyor. Termometrelerin 48-49 dereceyi göstermesinin geçen yıl olduğunu gibi sıcaklıktan kaynaklanan ölümleri tetiklemesinden korkuluyor. Geçen hafta İtalya’da birçok turistin aşırı sıcaklar nedeniyle hastanelik olması ve Yunanistan’ın başkenti Atina’nın sembolü olan 2 bin 500 yıllık Akropolis Tapınağı’nın yine aşırı sıcaklar nedeniyle ziyarete kapatılması dünya çapında ses getirdi.
Reuters’a göre sıcaklık rekorlarının kırıldığı bugünlerde Güney Avrupa’da tatilde olan turistlerin derdi ise aynı: Dinlenecek klimalı ve serin yer bulmamak. Bu zorlukları yaşayanların çoğu bir sonraki tatillerinde başka yere gideceklerini ya da farklı bir tarih seçeceklerini söylüyor.
İtalya Çevre Bakanlığı bu yıl yayınladığı bir raporda yabancı turistlerin gelecekte ilkbahar ve sonbaharda daha fazla seyahat edeceği ve daha serin yerleri tercih edeceği uyarısında bulundu.
Raporda “İtalyan turistlerin bir kısmı daha az sıcak ülkelere uluslararası turizm akışına katkıda bulunacağı için denge olumsuz olacak” denildi. Bazıları bu değişikliğin bir azalmaya değil, tatil döneminde değişikliğe neden olacağını umuyor.