BDDK’dan kredi kartı ile yurt dışı tatil harcamalarına taksit yasağı

BDDK, kredi kartlarında havayolu, seyahat ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalarda taksitlendirmeyi yasakladı.

kredi kartı yurt dışı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kararlar aldı. Buna göre, havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışı harcamalara taksit yapılmayacak.

BDDK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

• Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında 31 Temmuz 2023 tarihinde Kurumumuz internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulduğu üzere, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verilmiştir.


• Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir.

Türkiye’de oteller beklenen doluluk oranlarını yakalayamadı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 60 milyon yabancı turist hedefi doğrultusunda ilerleme kaydedilse de otellerde beklenen doluluk oranları yakalanamadı.

Bu sezon otellerde fiyatlar yerli turistin bütçesini aştı. Tatil planını değiştiren yerli turist ya çadır tatiline ya da alternatif tatillere yöneldi. Yurt dışı tatili de Türkiye’den daha uygun fiyata gelince yerli turist otelleri rafa kaldırdı.


Otel fiyatlarının yerli turist için çok yüksek kaldığını anlatan turizmciler, “En pahalı oda boş odadır. Oteller iç pazara özel bir indirim yapabilir” diyor.

Turistler yönünü alternatif ülkelere çevirdi

Akdeniz’deki otellerin doluluk ortalamasının yüzde 70, Ege’de ise yüzde 60’larda kaldığını anlatan turizmciler, “Bu yıl oteller fiyatlarını euro ve dolar bazında yüzde 60 artırdı. Bizim rakibimiz olan ülkelere göre Türkiye’nin fiyatı yüksek kalınca turistler yönünü alternatif ülkelere çevirdi. Rusya, Ukrayna ve İngiltere gibi kaynak pazarlarımızdan gelen turistler ülkemizden ev satın aldı ya da kiralama yaptı. Sınırdan giren turist sayısında artış olsa da bu otellere yansımadı, oda doluluklarında sıkıntılar başladı.” diye özetledi.

Bodrum’da oteller boş kalınca işten çıkarmalar başladı: “Turizm ilk kez bu kadar kötü!”

Bodrum’da yaz sezonu açıldı ancak Kurban Bayramı sonrası beklentiler karşılanamadı. Doluluk oranının yüzde 50’lere düştüğü Bodrum’da, gıda tedarikinde sorun yaşanırken, maliyetler nedeniyle işten çıkarmaların da başladığı öğrenildi.

Turizmciler, müşteri kayıpları sebebiyle ilk olarak işçi çıkarmaya yöneldi. Bir diğer problem ise gıda tedariği oldu. ‘Her şey dahil’ otellerde gıda tedariki sorunu yaşandığı öğrenilirken, geçtiğimiz sezonlarda 3 aylık çekler veya sezon sonu verilen ödemeler, artık peşin alınmaya başlandı. Yeme ve içme tedariki sağlayan firmalar, nakit ve peşin ödeme talep ediyor. Ödeme almayan firmalar da otellere gıda tedarikini kesiyor.

“Yabancı turist Türkiye’yi tercih etmiyor”


Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD yöneticisi olan Hüseyin Softa, sezonun iyi gitmediğini ifade ederek hem iç pazarda hem de dış pazarda müşteri sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Sezonun en hareketli zaman diliminde olmalarına rağmen beklenen müşteri kapasitesine ulaşamadıklarını belirten Softa, kendilerine gelen verilerin, sektör açısından risk teşkil ettiğini ifade etti.

Airbnb ve günlük kiralık evlere vergi düzenlemesi yolda!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.