Güneşlenmek varis yapar mı?

Varisin basit bir estetik sorun olmadığını, tedavi edilmesi gereken bir damar sorunu olduğunu uzmanlar her fırsatta dile getiriyor. Yazın gelmesi ile birlikte varisle ilgili en çok sorulan soruların başını ise “Yaz aylarında güneşlenmek varis yapar mı?” sorusu çekiyor.

güneşlenmek varis

Güneşlenmek varis yapar mı? Konu ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu “Kuma bacaklarınızı gömmeyin” uyarısında bulundu.

Varis sorunu yaşayanların yaz aylarında nelere dikkat emesi gerektiğinin ayrıntılarını paylaşan Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu, “Varis toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Varis hastalığı genellikle şiddetli bacak ağrıları ile kendini hissettiren ve belirtileri de bu yönde olan bir sağlık sorunudur. Varis nedeniyle biriken kirli kan, genellikle ayak bileklerinde ve bacaklarda şiddetli bir ağrının oluşmasına neden olur.


Ayrıca bacaklarda ağırlık hissi meydana gelir. Yaz mevsiminde güneş ışığına maruz kaldığımızda vücut ısımız yükselir. Vücudumuzdaki ısıyı düşürerek serinlemek amacıyla bacaklarımızdaki toplardamarlar genişler ve kan cilt yüzeyine doğru taşınır. Böylece zaten hasarlanmış kapakçıklara sahip ve genişlemiş olan varislerin içi daha da kanla dolar. Sonuçta bacaklarda ve ayaklarda ağrı, şişlik, ağırlık hissi ve kaşıntı artar.” dedi.

Güneşlenme sonrasında soğuk suyla bacak masajı yapın veya denize girin

Güneşlenme zamanının önemine değinen Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu, “Güneş, varise ya da örümcek ağı görüntüsü dediğimiz belirgin kılcal damar sorununa neden olmaz. Ancak varisli bacaklarda güneş banyosu sırasında yükselen ısıyla birlikte, damarların büyümesine ve çok daha belirgin hale gelmesine sebep olur.


Ağrılar için kaplıcalara gitmek ya da yazın kuma bacaklarınızı gömmek oldukça yanlıştır. Havanın sıcak olduğu ve güneş ışınlarının dünyaya dik açı ile ulaştığı 10:00-16:00 saatleri arasında zamanı mümkün olduğunca serin, gölge ortamlarda geçirmek sadece varis hastalığından ötürü değil genel sağlık açısından da önemli.

Güneşlenme sonrasında soğuk suyla bacak masajı yapın veya denize girin. Yazın daha çok yapılan yüzme, yürüme gibi aktiviteler bacaklardaki kasların çalışmasını sağlar ve varisleşmiş damarlardaki akımı kolaylaştırır.


Bu aktiviteleri mümkün olduğunca düzenli olarak yapın. Yaz aylarında yeterince sıvı almak damarlardaki kanın daha akışkan olmasını ve kan akımının daha rahat olmasını sağlar. Bu nedenle günde en az 2 litre sıvı tüketin.” şeklinde bilgi verdi.

Varis için ameliyatsız tedavi: Sıcak banyo yapanlar dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.