Daha önce sadece filmlere konu olan köpek balığı saldırıları artık hiç de uzak bir ihtimal değil. Son zamanlarda sık sık haberlere konu olan köpek balığı saldırısı için uzmanlar hayat kurtaracak önerileri paylaştı.
Köpek balığı saldırısı pek çok kişi için eskiden sadece bir kâbusken son zamanlarda yaşanan olaylar bu kâbusun pek de uzak olmadığını gösterdi.
Geçtiğimiz günlerde bir köpek balığı Florida’daki New Smyrna Sahili’nde sörf yaparken bir adamın ayağını ısırmış, haziran ayında bir Rus turist Kızıldeniz’de yine bir köpek balığı tarafından parçalanarak öldürülmüş ve hatta Fethiye’de bile köpek balığı görülmüştü.
Özellikle de Mısır’da Kızıldeniz’in en turistik merkezlerinden Hurghada’da yaşanan köpek balığı dehşetinin görüntüleri sosyal medyada günlerce konuşulmuştu.
Sosyal medyada paylaşılan video ve görüntülerde, “Baba, beni kurtar” diye bağıran 23 yaşındaki Vladimir Popov hayatını kaybetmişti. Talihsiz gencin babası ise daha sonra olanları şu sözlerle anlatarak yaşadıkları vahşete dikkat çekmişti: “Ona nasıl yardım edebilirdik ki? Et öğütücüsü 20 saniye içinde oldu ve onu dibe çekti.”
https://twitter.com/OnlyBangersEth/status/1666960908348805127
Saldırgan kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mü?
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz suyu sıcaklıklarındaki değişim ve denizin asit seviyelerindeki değişim, hayvan davranışlarını etkiliyor” diye konuştu. Prof. Dr. Deniz Ayas da, “Ülkemiz karasularında kaplan köpek balıklarının herhangi bir bireyinin kaydı yok” dedi.
Kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mü?
Hürriyet’ten İsmail Sarı’ya konuşan Prof. Dr. Deniz Ayas, şu açıklamaları yaptı:
“Geçmişte Akdeniz’in bazı ülkelerinde gözlemlendi. Bu türün daha çok Orta ve Batı Akdeniz’de kayıtları varken Doğu Akdeniz’de herhangi bir kaydı bulunmuyor. Ülkemiz karasularında ise kaplan köpek balıklarının herhangi bir bireyinin kaydı yok. Fakat diğer denizel türler gibi köpek balıkları da Kızıldeniz’den Akdeniz’e doğru göç ediyor diyebilirim.”
Türkiye’de hangi türleri bulunuyor?
Türkiye sularında bulunan köpek balığı türlerine de değinen Prof. Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor. Kısa yüzgeçli mako köpek balığı, esmer köpek balığı, kum köpek balığı, sivri burun camgöz köpek balığı, iri burun camgöz köpek balığı, sapan köpek balığı türleri ve mavi köpek balığı gibi türler sularımızda dağılımı bulunan büyük köpek balığı türleri” ifadelerini kullandı.
Köpek balığı saldırısında hayat kurtaran tavsiye
Peki dört gözle beklediğiniz tatiliniz sırasında bir köpek balığı ile karşılaşırsanız ne yapmalısınız? Bir uzman hayat kurtaracak bilgiyi paylaştı…
Bir köpekbalığı saldırısı durumunda ne yapacağınızı bilmek hayatınızı kurtarabilir. Bir uzman, yırtıcı balıklardan kurtulmak için hayat kurtarıcı bazı tavsiyeler verdi.
Deniz biyoloğu Ryan Johnson, o an bu önerileri uygulamak kolay olmasa da şunları söylüyor: “Sudayken bir köpekbalığıyla karşılaşırsanız yapabileceğiniz en kötü şey av gibi davranmaktır. Av gibi davranırsanız, muhtemelen sana av gibi davranacak. Panik yapmayın, çırpınmayın, kaçmaya çalışmayın. Yerinizi korumalısınız.”
Johnson ayrıca, suya giren herkesin köpek balıkları konusunda eğitimli olmasının önemli olduğunu da belirtiyor: “Sonra garip yerlerde ortaya çıkmaya başladıklarında nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz.”
Bir köpek balığı tarafından saldırıya uğrarsanız ne yapmalısınız?
Düşünmesi korkutucu olsa da, bir köpek balığı tarafından saldırıya uğrarsanız ne yapacağınızı bilmek önemlidir. Avustralya Victoria Balıkçılık Kurumu şu bilgileri paylaştı:
Köpek balığı görürseniz:
- Sukunetini koru
- Gözünüzle takip edin
- Mümkünse sudan yavaşça çıkın
Eğer saldırıya uğrarsanız:
- Kendinizi savunun – ölü taklidi yapmak işe yaramaz.
- Köpek balığına saldırmak için çıplak ellerinizi kullanmaktan kaçınmak için elinizde ne varsa kullanın (sörf tahtası, dalış malzemeleri, balık tutma ekipmanları vb.)
- Ellerinizi kullanmanız gerekiyorsa, gözlere, buruna ve solungaçlara saldırmaya konsantre olun
- Köpek balığını korkutmak için ani hareketler yapın
Saldırıdan sonra:
- Isırılırsanız sudan çıkmadan önce baskı uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışın.
- Suyu olabildiğince hızlı ve sakin bir şekilde terk edin.
- Yaralanma ne kadar küçük olursa olsun derhal tıbbi yardım alın.
Bir köpek balığı saldırısı kurbanına nasıl yardım edilir?
- Sudan çıkmadan önce, basınç noktalarına basarak veya turnike uygulayarak kanamayı kontrol etmeye başlayın.
- Kurbanı mümkün olan en kısa sürede sudan çıkarın.
- Isı kaybını en aza indirmek için kazazedeyi bir battaniyeye sararak soğuktan koruyun.
- Sudan çıktıktan sonra, kurbanı gereksiz yere hareket ettirmemeye çalışın.
- Tıbbi yardım çağrısı yapın.
Köpek balıkları ara sıra insanlara saldırsa da aktif olarak bizi avlamaya çalışmazlar. Aslında, genellikle bizi bir fok ya da kaplumbağa olduğumuzu düşündükleri için ısırırlar ve bunu öğrenmek için bize dokunacak elleri yoktur!