Yaşlanmaya yol açan kronik inflamasyonun temel nedeni keşfedildi

Bilim insanları Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların önlenmesi ve daha uzun yaşam için yeni yollar bulunmasını sağlayabilecek bir ilerlemeyle, vücutta yaşlanmayı hızlandırabilen kronik inflamasyona yol açan kritik bir faktörü keşfetti.

Yaşlanmaya yol açan

Yaşlanmaya yol açan kronik inflamasyonun temel nedeni keşfedildi. Bulgular, yaşlılıkta bağışıklık sistemlerine büyük destek sağlama potansiyeline sahip yeni yolların önünü açabilir.

Nature Aging adlı bilimsel dergide yakın zamanda yayımlanan* araştırmada bağışıklık sisteminin makrofaj adı verilen hücrelerindeki mitokondrilerin, yaşla birlikte kalsiyum alma ve kullanma yeteneklerini yitirdiği bulundu.


Aralarında Virginia Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden isimlerin de yer aldığı araştırmacılar yaşlanmayla beraber mitokondride meydana gelen bu değişimin, ilerleyen yaşlarda kişileri olumsuz etkileyen birçok rahatsızlıktan sorumlu kronik inflamasyona yol açtığını gösterdi.

Bilim insanları bu bulguların, zararlı inflamasyonun ve bunun yol açtığı ağır yaşlanma etkilerinin önüne geçmek için makrofajlardaki mitokondrilerin kalsiyum alımını artırmaya yönelik yeni yaklaşımların önünü açabileceğini söylüyor.

Ölü ya da ölmekte olan hücreleri yutarak kalıntıların temizlenmesini sağlamanın yanı sıra patojenlere ve diğer yabancı istilacılara karşı vücutta devriye gezen makrofajlar bağışıklık sisteminde kilit bir rol oynuyor.

Önceki araştırmalar makrofajların yaşla birlikte etkisini kaybetme eğiliminde olduğunu gösterse de bunun sebebi belirsizliğini koruyordu.

Araştırmacılar yeni çalışmanın, makrofajlarda yaşa bağlı değişikliklere yol açan ve bu bağışıklık hücrelerini düşük dereceli kronik inflamasyona eğilimli kılan “kilit” mekanizmayı açığa çıkardığını belirtiyor.

Bu tür değişikliklere uğramış makrofajlar bir patojen veya doku hasarıyla karşılaştığında hiperaktif hale gelerek “inflamasyona bağlı yaşlanma” denen, yaşlanmayı tetikleyen kronik inflamasyona yol açabiliyor.

Bilim insanları makrofajların uygun ilaçlarla hedef alınmasının, yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıkların yavaşlatılmasına imkan tanıyabileceğini söylüyor.


Kaynak:


Li, X., Li, C., Zhang, W. et al. Inflammation and aging: signaling pathways and intervention therapies. Sig Transduct Target Ther 8, 239 (2023). https://doi.org/10.1038/s41392-023-01502-8

Beynin yaşlanması yavaşlatılabilir mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.