Guitarists of Istanbul

Ünlü müzisyen Sabih Cangil rock camiasının önde gelen gitarcılarını ‘Guitarists of Istanbul’ albümünde bir araya topladı. Albüm ile ilgili olarak Sabih Cangil ile ayrıntılı bir röportaj yaptık. 

Guitarists of Istanbul

Elektro gitar ile rock müzik için yapışık kardeş dense rock severlerin çoğunluğu hak verecektir. Rock müziğin sesini özgünleştiren en etkili katkı elektro gitarın tellerinden gelen distorsiyondur çünkü. 1960’lı yılların başından bu yana ülkemizde çok usta rock gitarcıları yetiştiğini gururla dile getirebiliriz. Yaptıkları çalışmalarla Türk rock müziğini ileri götüren ve uluslararası düzeyde koltuklarımızı kabartan o kadar çok gitar ustası vardır ki adlarını saymakla bitmez.

Derin ve güçlü köklere sahip olan rock müziğimizin emekçilerinden biri olarak müzik yapımcısı ve müzisyen kimliğiyle seçkin çalışmalar üretmekte olan Sabih Cangil, rock müziğimizin önde gelen gitarcılardan dokuzunu bir araya getirip benzersiz bir ilke imza attı. ‘Guitarists of Istanbul’ adıyla hazırlanan müzik albümü rock müziğimize saygılar sunan, sanat değeri yüksek bir çalışma.


İndigo Dergisi olarak Sabih Cangil ile albüme ilişkin ayrıntılı bir söyleşi yaptık.

***

Röportaj

Guitarists of Istanbul albümünü yapmak kimin fikriydi?

Sabih Cangil: Benim fikrimdi. Ama başlarda kaç kişinin katılmak isteyeceğini, kaç kişinin beste verebileceğini bilmiyordum. Kısa süre içerisinde albümde yer alan parçaların bestecileri ile bir araya geldik. Bestelerin hepsi de kalite olarak albüme çok yakışacak parçalardı.

Türkiye’de daha önce bu konsept ile hazırlanan çalışmalar var mı?

Sabih Cangil: Bildiğim kadarıyla yok. Bu albüm, bu konsept için ilk örnek sanırım.

Sizin albümdeki rolünüzü öğrenebilir miyiz?

Sabih Cangil: Albümün hazırlığına ilişkin birçok rol üstlendim. Öncelikle, albümün prodüktörü benim. Ayrıca, dokuz besteci ve icracıdan birisiyim. Bazı kayıtların tonmaysteri, gitarcısı ve düzenlemecisiyim. Albümün dijital medyada yayımlanmasını da kendi yapım şirketim “SCP Productions” aracılığıyla kendim yaptım. (www.sabihcangilproductions.com)

Albüme hangi gitaristler katıldı? Albüme katılacak gitaristleri nasıl seçtiniz?

Sabih Cangil: Arif DenizToker, Can Güney, Gür Akad, Hakan Şavklı, Melih Güzel, Paşa Çelik, Sabih Cangil, Tanju Eren, Taylan Dedeoğlu albümde yer alan besteci gitaristler. Hepsi ile yıllardır süregelen dostluğumuz var. Birbirimizi iyi tanırız. Bu nedenle, seçim yapmak zor olmadı. Toplam onbir gitarcıya davet gönderdim, dokuzu albüme katıldı. Bu benim için çok sevindirici bir durum tabii ki.

Albümde yer alan besteler özgün mü yoksa daha önce yayınlanmış olan çalışmalar yeniden mi yorumlandı?

Sabih Cangil: Dokuz bestenin hepsi bu albüm için yapılmış özgün besteler. İşi değerli kılan en önemli taraf bu zaten. Parçaların bazılarında iki gitarcı, birinde dokuz gitarcının hepsi birden çaldı. Geri kalanında ise birer gitarcı çaldı.


Albümün hazırlık çalışmaları ne kadar sürdü? Albümün hazırlığında kaç kişi çalıştı?

Sabih Cangil: Yapım sürecinin tamamı ondört ay sürdü. Yurtiçi ve yurtdışında farklı stüdyolarda kayıtlar yapıldı. Miks ve mastering aşamalarını Tanju Eren üstlendi. Yapımda (audio, video, kayıt, miks, mastering, dijital pazarlama, fotoğraf çekimleri, grafik tasarım, plak koordinasyonu ve tüm müzisyenler olmak üzere) yirmiyedi kişinin emeği geçti. Hepsine sonsuz teşekkürler.

Guitarists of Istanbul

Albüm ile sunulan müziğin türü ve sound’u ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sabih Cangil: Genel olarak tüm parçaları rock müziği başlığı altında toplayabiliriz. Ancak her parçanın alt türü değişik. Fusion’dan Heavy Metal’e kadar çok sayıda tarz var.

Müzikseverler albüme hangi ortamlardan ulaşabilirler? Eylül ayında albümün Rainbow Records tarafından plak olarak yayınlanacağını öğrendik. Plak sürümünün müzikseverlere sunacağı özel bir şey var mı?

Sabih Cangil: Albümün dijital sürümü tüm dijital platformlarda dinlenebilir. (Spotify, Applemusic, Deezer, Tidal, Fizy, Muud, Youtubemusic, Youtube… gibi) Plak ise Rainbow 45 Records aracılığıyla 01 Eylül tarihinde piyasaya çıkacak. (https://www.rainbow45records.com/) 16 Eylül tarihinde Kadıköy Plak Günleri’nde imza günümüz olacak. Albüm için çok güzel bir kapak hazırladık. İçinde rockçıları her zaman destekleyen sevgili Aptülika’nın çizdiği bir insert olacak.

Aynı konseptte yeni çalışmalar yapmayı planlıyor musunuz?

Sabih Cangil: Aklıma benzer projeler gelmiyor desem yalan olur. Bu albüm çıktığından beri müzisyen ve şarkıcılardan da bazı öneriler geliyor. İçime sineceğine inanırsam mutlaka yaparım.

Çok sayıda müzisyeni bir araya getiren bir çalışma yapmanın zorlukları ve kolayları nelerdir?

Sabih Cangil: Hiçbir kolaylığı yok (Gülüyor). Zorluk ise emeği geçen yirmiyedi kişiyi koordine etmekti. Sözleşmeler, toplantılar, video ve fotoğraf çekimleri, bestelerin kayıtları… Hiç kolay bir iş değil. Ama beni yormamak için herkesin elinden geleni yaptığına eminim. Hiç üzülmedim, çok zevk alarak yaptım bu işi. Gurur duyuyorum.

Son olarak İndigo Dergisi okuyucularına neler söylemek istersiniz?

Sabih Cangil: Müzik yapımcılığına başladığımdan beri yapımlarını üstlendiğim üç albüm beni çok gururlandırmıştır. Birincisi; sevgili annem Lütfiye Cangil ve teyzem Bedriye Yersu’nun akapella olarak altmışdört adet çocuk şarkısını kaydetmiştim. Kendileri vefat ettikten sonra on şarkıyı düzenleyip kendi sesleriyle yayımladım. ‘Lütfiye Cangil, Bedriye Yersu / Dünden Yarına Çocuk Şarkıları’. Zor ama çok güzel bir iş olmuştu. İkincisi; ‘Sabih Cangil 50. Yıl Albümü’. Teoman, Sibel Tüzün, Tibet Ağırtan, Ogün Sanlısoy gibi ünlü şarkıcıların benim parçalarımı seslendirdikleri albüm. Uçüncüsü; elbette ‘Guitarists of Istanbul’. Bu albümleri herkesin dinlemesini öneririm. Bizi izlemeye devam ediniz, daha yapacak çok işimiz var.

*****


‘Guitarists of Istanbul’, müzik yaşamlarını rock müziğine adamış profesyonel gitaristleri kendi özgün besteleriyle bir albümde birleştiren ‘Guitarists of Istanbul’ için belgelik (arşiv) niteliğinde demek yerinde olur. Rock müzikseverler tarafından el üstünde tutulan bu müzisyenlerin gitar tekniklerinin bir albümde bir araya gelmesi çok ender karşılaşılan bir durum olmasından dolayı ‘Guitarists of Istanbul’ yapıtının müzik derlemcileri tarafından eşine az rastlanan albümler arasına konulacağına inanıyorum.

Kültür Sanat || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagramGoogle Haberler


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.