Yunanistan’da sosyal medya üzerinden örgütlenerek halkın denize ulaşımına işletmelerle yasak konulamayacağı, kıyıların halkın olduğu, vatandaşların hiçbir işletmeye bağlı kalmadan plajları kullanması gerektiğini savunanların başlattığı “Havlu Hareketi” Türkiye’ye de sıçradı.
İki haftadır Gücücek Koyu ihalesinin iptal edilmesi için eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan, vatandaşın denize girecek plaj bulamaz hale geldiğini savunan üç dernek ile iki platformun çağrısıyla 12 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’da Çeşme, Ovacık Mahallesi Azmak Koyunda, “Havlunu Al da Gel, toplantımıza katıl” sloganı ile etkinlik düzenlendi.
“Halkın denize erişimine yasak konulamaz”
Çağrıyı yapan örgütlenmelerin ortak açıklamasında Türkiye’de tüm deniz kıyılarının, koylar, plajlar, beach clup’ler, oteller, siteler ve işgalcilere değil, halka ait olduğu hatırlatılarak şöyle denildi:
• Deniz ve plajlar halkındır. Halkın denize erişimine yasak konulamaz, giriş parası alınamaz. Kıyılarımızın ve plajlarımızın, hükümetler ve belediyelerin göz yumması ile başta otel, beach-club sermayesi olmak üzere özel işletmeler tarafından işgaline karşı duruyoruz. Özellikle otel sermayesinin halka haram ettiği tüm plajların denetim görevi belediyelerdedir.
• Ancak plajlara erişim ve plaj hizmetlerinin ücretleri konusunda belediyeler, resmî kurumlar denetim yapmamakta, plajların halka haram edilmesine çanak tutmaktadırlar. Belediyeler ve resmî kurumlar hem yeni plaj kazandırmalı hem de sermayenin çöktüğü plajlarda halkın hakkını korumalıdırlar!
ÇEŞME’DE ADIM BAŞI BEACH CLUP
İzmir’de 63 tane mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bu 63 plajın 21 tanesi halk plajı olarak yurttaşlara açık. Çeşme’de ise 14 mavi bayraklı plajın 11’i özel işletmeler tarafından işgal edilmiş durumda. İlçede ise yaklaşık 50 beach club bulunuyor. Bu işletmeler, müşterilerinden fahiş fiyatlar talep ediyor. Kimi otel işletmecileri ise kapattıkları plajlara sadece kendi müşterilerinin girmesine izin veriyor. Bu işletmelerde girişler kişi başı 400 TL’den başlıyor ve 1000 TL’yi geçiyor. Birçoğunda ise içeride 1500 TL harcama zorunluluğu bulunuyor.
Çeşme Belediye Başkanı’ndan çağrı
Öte yandan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da konuyla ilgili olarak, bakanlığa bir çağrı yaptı. “Son dört yıl içerisinde dünyaca ünlü Ilıca Plajımız dahil olmak üzere ilçemizdeki beş plajın işletmesini Çeşme Belediyesi olarak devraldık ve işletiyoruz” diyen Ekrem Oran şöyle devam etti:
“Her yaz, plajlarımızda milyonlarca vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Gücücek Plajımız dahil olmak üzere dört plajımızın daha sosyal belediyecilik anlayışı ile Çeşme Belediyesi tarafından işletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi yollardan talepte bulunduk. Bakanlığımızın bu haklı talebimize olumlu dönüş yapacağını umut ediyoruz. Plajlarımızın belediye bünyesinde koruyucu, sürdürülebilir anlayışımızla, ücretsiz ve halka açık olması tek temennimizdir.”
Yunanistan sahillerinde otel, motel, restoran ve beach clubların sahil işgallerine karşı “Havlu Hareketi” başlatılmıştı.
İKİ ŞEZLONG BİR ŞEMSİYE 100 EURO
Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Yunanistan’da plajlar, özellikle de en yoğun turizm sezonu olan yaz aylarında halka açık. Ancak giderek artan sayıda işletmenin, plajlar boyunca kurdukları şezlong ve şemsiyeleri kiralamak için ruhsat alması tepkilere neden oldu. Reuters ajansına konuşan 53 yaşındaki Paros sakini Ronit Nesher, “Yerel halk buradaki huzurun tadını çıkarıyor, bu yüzden plajın doğayı ve iklimi sevenlere değil, parayı önemseyen işletmelere teslim edilmesini istemiyoruz” dedi. Protestocular, iki şezlong ve bir şemsiye fiyatının günlük 100 euro’yu (yaklaşık 3 bin Türk Lirası) aşabildiğini ve çoğu durumda işletmelerin plajda belirlenen alanın çok ötesine geçerek havlu serip ücretsiz güneşlenmek isteyenlere çok az yer bıraktığını dile getiriyor.
‘İNSANLARIN OTURACAK YERİ YOKTU’
Eylemlerin yayılmasıyla sosyal medya uygulaması Facebook’ta kurulan “Naxos plajlarını şimdi kurtarın!” adlı gruba 5 binden fazla kişi üye oldu ve konuyla ilgili şikayette bulundu. Grubun kurucularından 47 yaşındaki Eleni Andrianopoulou, “Plajlar şezlonglarla o kadar doluydu ki pek çok insanın artık oturacak başka yeri yoktu” dedi. Yunanistan 16 bin kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine ve özel şirketlerin şezlong kiraladığı yüzlerce plaja sahip. Ülke, 2008’deki borç krizi sona erdikten sonra ekonomik toparlanma için turizm gelirlerine güveniyor. Resmi rakamlara göre Akdeniz ülkesi geçen yıl 19.1 milyar euro turizm geliri elde etmişti.