Havlu hareketi: Halkın denize erişimine yasak konulamaz!

Yunanistan’da sosyal medya üzerinden örgütlenerek halkın denize ulaşımına işletmelerle yasak konulamayacağı, kıyıların halkın olduğu, vatandaşların hiçbir işletmeye bağlı kalmadan plajları kullanması gerektiğini savunanların başlattığı “Havlu Hareketi” Türkiye’ye de sıçradı.

Havlu hareketi

İki haftadır Gücücek Koyu ihalesinin iptal edilmesi için eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan, vatandaşın denize girecek plaj bulamaz hale geldiğini savunan üç dernek ile iki platformun çağrısıyla 12 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’da Çeşme, Ovacık Mahallesi Azmak Koyunda, “Havlunu Al da Gel, toplantımıza katıl” sloganı ile etkinlik düzenlendi.

“Halkın denize erişimine yasak konulamaz”

Çağrıyı yapan örgütlenmelerin ortak açıklamasında Türkiye’de tüm deniz kıyılarının, koylar, plajlar, beach clup’ler, oteller, siteler ve işgalcilere değil, halka ait olduğu hatırlatılarak şöyle denildi:


• Deniz ve plajlar halkındır. Halkın denize erişimine yasak konulamaz, giriş parası alınamaz. Kıyılarımızın ve plajlarımızın, hükümetler ve belediyelerin göz yumması ile başta otel, beach-club sermayesi olmak üzere özel işletmeler tarafından işgaline karşı duruyoruz. Özellikle otel sermayesinin halka haram ettiği tüm plajların denetim görevi belediyelerdedir.

• Ancak plajlara erişim ve plaj hizmetlerinin ücretleri konusunda belediyeler, resmî kurumlar denetim yapmamakta, plajların halka haram edilmesine çanak tutmaktadırlar. Belediyeler ve resmî kurumlar hem yeni plaj kazandırmalı hem de sermayenin çöktüğü plajlarda halkın hakkını korumalıdırlar!

ÇEŞME’DE ADIM BAŞI BEACH CLUP

aya yorgi çeşme

İzmir’de 63 tane mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bu 63 plajın 21 tanesi halk plajı olarak yurttaşlara açık. Çeşme’de ise 14 mavi bayraklı plajın 11’i özel işletmeler tarafından işgal edilmiş durumda. İlçede ise yaklaşık 50 beach club bulunuyor. Bu işletmeler, müşterilerinden fahiş fiyatlar talep ediyor. Kimi otel işletmecileri ise kapattıkları plajlara sadece kendi müşterilerinin girmesine izin veriyor. Bu işletmelerde girişler kişi başı 400 TL’den başlıyor ve 1000 TL’yi geçiyor. Birçoğunda ise içeride 1500 TL harcama zorunluluğu bulunuyor.


Çeşme Belediye Başkanı’ndan çağrı

Öte yandan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da konuyla ilgili olarak, bakanlığa bir çağrı yaptı. “Son dört yıl içerisinde dünyaca ünlü Ilıca Plajımız dahil olmak üzere ilçemizdeki beş plajın işletmesini Çeşme Belediyesi olarak devraldık ve işletiyoruz” diyen Ekrem Oran şöyle devam etti:

“Her yaz, plajlarımızda milyonlarca vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Gücücek Plajımız dahil olmak üzere dört plajımızın daha sosyal belediyecilik anlayışı ile Çeşme Belediyesi tarafından işletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi yollardan talepte bulunduk. Bakanlığımızın bu haklı talebimize olumlu dönüş yapacağını umut ediyoruz. Plajlarımızın belediye bünyesinde koruyucu, sürdürülebilir anlayışımızla, ücretsiz ve halka açık olması tek temennimizdir.”

havlu hareketi plajlar

Yunanistan sahillerinde otel, motel, restoran ve beach clubların sahil işgallerine karşı “Havlu Hareketi” başlatılmıştı.

İKİ ŞEZLONG BİR ŞEMSİYE 100 EURO

yunanistan havlu hareketi

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Yunanistan’da plajlar, özellikle de en yoğun turizm sezonu olan yaz aylarında halka açık. Ancak giderek artan sayıda işletmenin, plajlar boyunca kurdukları şezlong ve şemsiyeleri kiralamak için ruhsat alması tepkilere neden oldu. Reuters ajansına konuşan 53 yaşındaki Paros sakini Ronit Nesher, “Yerel halk buradaki huzurun tadını çıkarıyor, bu yüzden plajın doğayı ve iklimi sevenlere değil, parayı önemseyen işletmelere teslim edilmesini istemiyoruz” dedi. Protestocular, iki şezlong ve bir şemsiye fiyatının günlük 100 euro’yu (yaklaşık 3 bin Türk Lirası) aşabildiğini ve çoğu durumda işletmelerin plajda belirlenen alanın çok ötesine geçerek havlu serip ücretsiz güneşlenmek isteyenlere çok az yer bıraktığını dile getiriyor.

‘İNSANLARIN OTURACAK YERİ YOKTU’


Eylemlerin yayılmasıyla sosyal medya uygulaması Facebook’ta kurulan “Naxos plajlarını şimdi kurtarın!” adlı gruba 5 binden fazla kişi üye oldu ve konuyla ilgili şikayette bulundu. Grubun kurucularından 47 yaşındaki Eleni Andrianopoulou, “Plajlar şezlonglarla o kadar doluydu ki pek çok insanın artık oturacak başka yeri yoktu” dedi. Yunanistan 16 bin kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine ve özel şirketlerin şezlong kiraladığı yüzlerce plaja sahip. Ülke, 2008’deki borç krizi sona erdikten sonra ekonomik toparlanma için turizm gelirlerine güveniyor. Resmi rakamlara göre Akdeniz ülkesi geçen yıl 19.1 milyar euro turizm geliri elde etmişti.

AnadoluJet (Ajet) ucuz yurt dışı bileti kampanyası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.