Jeoloji mühendislerinden İzmir uyarısı: Mevcut faylar yıkıcı deprem üretebilir!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı’ndan İzmir uyarısı: Mevcut faylar 7 şiddetinde yıkıcı bir deprem üretebilecek riske sahip!

İzmir deprem

6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında Türkiye beşik gibi sallanırken Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanından deprem uyarısı geldi…

Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi ile 6 Şubat tarihinde büyük bir felakete uyanan Türkiye adeta cehennemi yaşamıştı.


Kahramanmaraş merkezli olarak 7.7 şiddetinde meydana gelen deprem 11 ilde etkili olmuş Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay adeta haritadan silinmiş, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Depremin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye’de o tarihten sonra adeta deprem fırtınası başlamıştı.

Türkiye’de deprem uyarısı yapılan iller hangileri, bir sonraki büyük deprem nerede olacak?

Yaşanan deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken bir yandan da Türkiye bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmişti. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere pek çok büyük şehirde bir kere daha deprem nedeni ile alınması gereken önlemler tartışılmaya başlanırken yaşanan sismik hareketlilik ve peş peşe meydana gelen yeni depremler vatandaşların korku ve endişelerini arttırmıştı.


İzmir’de 13 tane fay var

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Onalan yapmış olduğu açıklama ile “İzmir’de 13 tane fay var. Yaşadığımız coğrafya, afet coğrafyası. Artık bu durumu kabullenip, buna göre plan çizmemiz lazım. Bir ilçe belediyemize aylık 40 tane inşaat ruhsatı geliyor. 30 ilçede aylık 1200 inşaat ruhsatı yapıyor. Her yerde inşaat yapıyoruz. Artık bu kentin bunu taşıyacak gücü yok” diyerek mevcut fayların 7 şiddetinde yıkıcı bir deprem üretebilecek riske sahip olduklarını ifade etti.

Bu illerdeki faylarda stres birikimi devam ediyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Çanakkale gibi illerde diri faylar üzerinde stres birikiminin devam ettiğini belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurgulamıştı.


Deprem uzmanları hem yetkililerin hem de insanların yarın olacakmış gibi depreme hazırlık yapması gerektiğini ifade ederken kentsel dönüşüm projelerinin önemine vurgu yapıyorlar. (Kaynak: Kısa Dalga)

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Haluk Özener: Her an 7 üzeri deprem olabilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.