Kiralık ev krizi, satılık ev sayısını artırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, 2022 yılında fertlerin yüzde 56,7’si kendi konutunda oturuyor; yüzde 27,2’si ise kiracı konumunda. Lojmanda oturanların oranı yüzde 1,1 olurken, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti. Konut satışları düşüş trendine girdi.

satılık ev

Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636 oldu. İzmir merkezli markalı konut şirketi Kon Yapı’nın CEO’su Berna Mun, konut sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mun, kiralık evlerin karaborsaya düştüğünü belirterek, kiracı ile uğraşmak ev sahiplerinin evlerini satmayı tercih ettiğini söyledi.

Kiralık ev talebi çok fazla, ama kiralayan yok!

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Kon Yapı CEO’su Berna Mun, “Kiralık ev talepleri çok fazla ama neredeyse kiralık ev yok. Bazı şehirlerde paranız olsa bile kiralık ev bulamıyorsunuz” dedi.


İzmir, Muğla ve Antalya gibi tatil bölgelerinde yabancıların yerleşimlerinin son yıllarda arttığına dikkat çeken Mun, “Bu durum bu bölgelerde kiralık ev talebini artırdı. Kiralık ev fiyatları da belirsiz şekilde artmaya devam ediyor. Artık ev sahipleri evlerini kiraya vermek için kriterler belirlemeye başladı. Evi kiralayacak kişinin işinden memleketine, gelirinden evde kalacak kişi sayısına kadar birçok kriter var” şeklinde konuştu.


Büyükşehirlerde kiralık evler karaborsaya düştü, satılık ev sayısı giderek artıyor!

Kiralık ev talebindeki artışa rağmen birçok satılık ev bulunduğuna işaret eden Mun, son aylarda ev sahipleri ile kiracılar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklara değinerek, şu bilgileri paylaştı; “Bu anlaşmazlıklar ev sahiplerini evlerini satmaya yönlendirebiliyor. Kiracı ile uğraşmak istemeyen ev sahipleri evlerini satarak farklı alanlarda yatırım yapmayı tercih edebiliyor. Böylece satılık ev sayısını artıyor. Kira fiyatlarına getirilen yüzde 25’lik sınırlama, kiracılara tanınan yasal haklar ve bazı kiracıların bu hakları suistimal etmesi sebebiyle özellikle büyükşehirlerde kiralık evler karaborsaya düştü diyebiliriz”

“Türkiye genelinde satılık konut arzı 900 bin adede yaklaştı”

Kon Yapı CEO’su Berna Mun, satılık evlerin sayısında da her geçen ay artış olduğuna dikkat çekerek, “Sektörden elde ettiğimiz bilgilere göre, Türkiye genelinde satılık konut arzı 900 bin adede yaklaştı. İzmir’de yaklaşık 70 bin satılık konut var. Bununla birlikte kiralık ev arayanların sayısının arttığını görüyoruz. Burada bir denge kurulması gerekiyor. Ekonomik gelişmeler kiralık ve satılık konut arz-talep dengesini bozdu. Sektör ve otoriteler bu dengeyi kurabilirsek hem kira fiyatları hem de satılık konut adedi azalacaktır” sözlerini kaydetti.

“Markalı konutlarda kur bazlı fırsat oluştu”


Berna Mun, markalı konut sektöründe de döviz kuru bazında önemli bir fırsat oluştuğuna dikkat çekti. Bu durumun yabancı yatırımcıların iştahını kabarttığını belirten Yun, Kon Yapı olarak Ege Bölgesi’nde markalı konut projelerinde öncü markalardan olduklarına işaret etti. Didim Akbük Koyunda yapımına başladıkları Kon Mirando’dan bahseden Berna Mun, “Manzarası, konumu ve sosyal donatı alanları ile ailelere huzurlu bir ortam vadeden Kon Mirando 9 bin 500 metrekare kayalık alanda yükseliyor. Site, 4 blok ve 91 adet daireden oluşuyor; 3+1, 2+1 ve 1+1 daire seçenekleri sunuyoruz” sözlerini aktardı.

Karadağ: Türk gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.