Turistlerin kalış süresindeki düşüşe ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Ersoy, sebepleri; deprem, seçim, serin havalar ve Rusların satın aldıkları konutları kiralaması olarak sıraladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ikinci çeyrek turizm istatistiklerini açıkladığı basın toplantısında, turistlerin kalış sürelerindeki düşüşün nedenlerine de değindi.
2022’in ilk 6 ayında %10,5 olan kalış süresinin 2023’ün ilk 6 ayında 9.9’a gerilediğini belirten Ersoy, sebeplerini şöyle açıkladı:
“Deprem sonrasındaki seçim sürecinin olumsuz etkileri tam da bizim oteller için olan döneme denk geldi. Serin havaların temmuz sonuna kadar uzaması. Başta Rusya ve Rusça konuşan vatandaşların geçmiş yıllarda konut alımlarının ve aldıkları konutlarda otel yerine kalmaları. Hatta yurtdışındaki turistlere evlerini kiralamaları. Turist geçen sene 14 gece kaldığı yerde, bu sene 10 gece kalmış. Ya da geçen sene 5 yıldızlı otelde kalıyorsa bu sene 4 yıldızlı otelde kalmış.”
Çözüm pazar çeşitliliğin artırmak ve tanıtım
Ersoy çözüm yolu olarak da pazar çeşitliliğinin geliştirilmek olarak göstererek şöyle devam etti:
“En önemli şey pazar çeşitlemesi. Türkiye son 5 yılda çok fazla çalışma yapıyor. Ürün çeşitlemesine, gastronomi, sağlık, eğitim, doğa, kültür ürünlerinin ön plana çıktığı tanıtımlar yapıyoruz. Tüm bu çeşitlemede başarılı olmak için etkili bir tanıtım gerçekleştiriyoruz. Türkiye, 200 ülkede tanıtım yapıyor. İlk 20’ye giremeyen Türkiye, son 5 yıllık dönemde ilk 2’ye kadar yükseldi.”
NE OLMUŞTU?
Türkiye’de oteller beklenen doluluk oranlarını yakalayamadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 60 milyon yabancı turist hedefi doğrultusunda ilerleme kaydedilse de otellerde beklenen doluluk oranları yakalanamadı.
Bu sezon otellerde fiyatlar yerli turistin bütçesini aştı. Tatil planını değiştiren yerli turist ya çadır tatiline ya da alternatif tatillere yöneldi. Yurt dışı tatili de Türkiye’den daha uygun fiyata gelince yerli turist otelleri rafa kaldırdı.
Turistler yönünü alternatif ülkelere çevirdi
Akdeniz’deki otellerin doluluk ortalamasının yüzde 70, Ege’de ise yüzde 60’larda kaldığını anlatan turizmciler, “Bu yıl oteller fiyatlarını euro ve dolar bazında yüzde 60 artırdı. Bizim rakibimiz olan ülkelere göre Türkiye’nin fiyatı yüksek kalınca turistler yönünü alternatif ülkelere çevirdi. Rusya, Ukrayna ve İngiltere gibi kaynak pazarlarımızdan gelen turistler ülkemizden ev satın aldı ya da kiralama yaptı. Sınırdan giren turist sayısında artış olsa da bu otellere yansımadı, oda doluluklarında sıkıntılar başladı.” diye özetledi.
BDDK’dan kredi kartı ile yurt dışı tatil harcamalarına taksit yasağı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kararlar aldı. BDDK, kredi kartlarında havayolu, seyahat ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalarda taksitlendirmeyi yasakladı. Bu uygulama Türklerin yurt dışı yerine yurt içi tatili tercih etmesi için bir düzenleme olarak yorumlandı.
Airbnb vergisi
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, evlerini günübirlik olarak kiralayanların da vergi ödeyeceğini söyledi. “Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna” ifadelerini kullanan Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.