Airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Her elektirikli alette olduğu gibi airfryer’ın da daha iyi sonuç vermesi için bazı yöntemler var. Bu yöntemler için öncelikle aletin nasıl çalıştığını anlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sağlık açısından da pişirme tekniklerini anlattı.

airfryer Geleneksel kızartma yöntemine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde edildiğini belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, airfryer ile pişirilen bazı yiyeceklerde, özellikle patates ve tahıllı ürünlerde akrilamid adı verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizerek bu oluşumu azaltmak için pişirilecek sebzelerin hazırlanması, kızartma süresi ve sıcaklığın düzenlenmesine dikkat çekti.

Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Airfryer, son zamanlarda geleneksel kızartma yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma işlemini, geleneksel yağda kızartma yönteminden daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirme özelliğiyle öne çıkıyor.


Daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor

Airfryer pişirme tekniğini sağlık açısından değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde yiyecekleri hava akımıyla pişirir. Bu yöntem, yiyeceklerin dışını çıtır çıtır yapar ve içini de yumuşak tutar. Böylece kızartılmış lezzeti elde etmek mümkün olur. Ancak, geleneksel kızartma yöntemine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Patates kızartması, tavuk kanatları, sebzeler, balık ve diğer birçok yiyeceği kızartmak, ızgara yapmak veya pişirmek için kullanılabilir. Ayrıca, hazır paketlenmiş kızartma ürünlerini de daha az yağla daha sağlıklı bir şekilde pişirmek için tercih edilmektedir.” dedi.

airfryer markaları

Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir

Airfryer’ın geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanıldığı için sağlık açısından bazı avantajlara sahip olmasının yanı sıra kullanım şekline ve sıklığına bağlı olarak bazı potansiyel risklere sahip olabileceğini belirten Yılancıoğlu “Airfryer, yüksek sıcaklıkta çalıştığı için, içinde sıcak hava üretir. Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir. Cihazın dikkatli bir şekilde kullanılması ve çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir.” uyarısında bulundu.

Sebzeleri pişirmeden önce suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir

Airfryer ile pişirilen bazı yiyeceklerde, özellikle patates ve tahıllı ürünlerde akrilamid adı verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizen Yılancıoğlu, “Akrilamid yüksek sıcaklıkta ve düşük nemli ortamlarda oluşan doğal bir süreçtir. Bu nedenle, airfryer kullanırken kızartma süresini ve sıcaklığını düzenlemek, akrilamid oluşumunu azaltmak için önemlidir. Bunu engellemek için cihazın kullanma kılavuzunda önerilen pişirme seçeneklerinin kullanılması, sebzelerin kabuklarının mümkünse soyulması ve nişasta içeren patates gibi sebzelerin pişirmeden önce suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir. Yüksek sıcaklıkta yiyeceklerin uzun süre pişirilip yapışmamasına, kararmamasına çok dikkat edilmelidir.” diye konuştu.


Besin değeri kaybı bilinçli kullanım ile engellenebilir  

“Yüksek sıcaklıkta ve hava akımıyla pişirme, bazı besinlerin değerini azaltabilir.” diyen Yılancıoğlu,  özellikle suya çözünebilen vitaminler ve antioksidanların, bu pişirme yöntemiyle daha az etkili olabileceğine değindi. Yılancıoğlu, “Airfryer kullanırken pişirme süresini mümkün olduğunca kısa tutmak ve sebzeleri bütünlüğünü koruyacak şekilde kesmek besin kaybını azaltabilir. Mümkünse sebzeleri daha diri ve çiğ tüketmek hem sağlık açısından faydalı hem de akrilamid gibi kanserojen içeriklerin oluşmasını engelleyicidir.” dedi.

en iyi airfryer

Sıfır yağ tüketimi yarar değil zarar getirecektir…

Airfryer’ın temel amacı, geleneksel kızartma yöntemlerinden daha az yağ kullanmak olduğunu ifade eden Yılancıoğlu bazı kişilerin, sağlıklı olma düşüncesiyle yağ kullanımını tamamen ortadan kaldırdığını ve bunun yiyeceklerin lezzetini ve doku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek “Vücut için gereken bazı yağların alınmaması da sağlık sorunlarına yol açabilir. Omega 3 gibi esansiyel yağlara vücudumuzun ihtiyacı vardır. Sıfır yağ tüketimi yarar değil zarar getirecektir. Zeytinyağı gibi yağların tüketilmesi, akdeniz diyeti açısından sağlıklıdır.” önerisinde bulundu.

Airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi gözden geçirin 

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu muhtemel olumsuzlukları minimize etme önerileriyle sözlerini tamamladı:


“Dengeli bir beslenme planı oluşturmak, çeşitli pişirme yöntemlerini kullanmak ve airfryer ile pişirilirken yiyecekleri dikkatli bir şekilde izlemek önemlidir. Sağlıklı sonuçlar elde etmek için sadece airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi genel olarak gözden geçirmeniz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanmanız önemlidir. Herhangi bir sağlık durumunuz varsa, özellikle diyetinizle ilgili olarak bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.”

Air fryer çılgınlığı: Havayla pişiren fritöz daha mı sağlıklı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.