Bankacılık sektöründe en çok karşılaşılan siber saldırılar hangileri?

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte bankacılık ve finans sektöründe pek çok iş ve işlem kolaylıkla yapılabilirken bu gelişmeler beraberinde bazı riskleri getiriyor. İşte en çok karşılaşılan siber saldırılar…

bankacılık siber saldırı

Zaman ve mekân bağımsız işlemler birey ve kurumların konfor alanını arttırmakla birlikte risklere karşı da 7/24 bir savunma mekanizmasını zorunlu kılıyor. Çeşitli siber saldırılar, özellikle finansal ve diğer kişisel bilgileri tehdit ettiği için güvenlik tedbirlerinin de her daim güncel olması, risklerin takip edilmesi büyük önem taşıyor.

Procenne’in uzman ekibi, bankacılık ve finans sektöründe yaşanan siber güvenlik risklerini ve önleme yöntemlerini derledi…


Bankacılık ve finans sektörü, barındırdıkları alt sektörlerle birlikte en önemli hassas verilere sahip sektörlerin başında geliyor. Birey ve kurumların finansal bilgilerinin yanı sıra kimlik bilgileri, sigorta sektörü özelinde bakılırsa sağlık kayıtları gibi pek çok hassas bilgi yer alıyor. En ufak bir risk durumunda da bu bilgilerin kötü niyetli kişi ya da organizasyonların eline geçmesi işten bile değil. Böylesi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için hem bireysel hem de kurumsal önlemleri almak, telafisi zor durumlarla karşılaşmamak için en öncelikli konularımızdan birisi olması gerekiyor.

En Çok Karşılaşılan Siber Saldırılar Arasında Veri İhlalleri ve Kimlik Avı Yer Alıyor

Yakın dönemde bankacılık ve finans sektörü pek çok yenilikle öne çıkıyor. Uzaktan banka müşterisi olmak ya da finansal işlem yapmak bir zamanlar hayal gibi gelse de günümüzde hem mevzuatsal olarak hem de teknolojik olarak son derece kolay. Ancak bu kolaylıklar sağlanırken aradan çıkan insan kontrolü faktörü, yine bir insan faktörü olan saldırı ve veri ihlalleri ihtimalini ortadan kaldırmıyor. Dolayısıyla siber güvenlik önlemleri her geçen gün daha da önem kazanıyor.


Bankacılık ve finans sektörü özelinde bakıldığında bazı siber tehditler öne çıkıyor. Önce çıkan bu siber tehditler arasında siber saldırılar, veri ihlalleri, kimlik avı uygulamaları, fidye yazılımları gibi başlıkları görüyoruz. Bu tür saldırılar son yıllarda sıklıkla gündeme gelmekte ve tatsız örneklerle dönem dönem karşılaşmaktayız. Sahte adreslerden gönderilen maillerdeki linklere tıklamak ya da hackerların saldırıları sonrasında ortaya çıkan veri ihlalleri ciddi anlamda maddi kayba yol açmaktadır.

Güncel Güvenlik Önlemlerini Takip Etmek Zararların Önüne Geçer

Tüm siber tehditler karşısında baştan alınacak önlemler hem kısa hem de uzun vadede her türlü zararın önüne geçecektir. Bunun için hem bireylerin hem de kurumların atması gereken çok basit adımlar yer alır.

  • Bireysel ve kurumsal olarak güçlü şifreleme yöntemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama sistemleri kullanılmalı
  • Güncel güvenlik yazılımları kullanılmalı, güvenlik politikaları güncel tutulmalı
  • Düzenli aralıklarla şifrelen değiştirilmeli ve güvenlik testleri gerçekleştirilmeli
  • Özellikle kurumlarda çalışan personel eğitimine önem verilmeli, bireysel olarak siber güvenlik bilinci yerleştirilmeli. Bilinmeyen kaynaklardan gelen iletiler açılmadan ilgili kişi ya da birimlere iletilmeli
  • Bankacılık ve finans sektöründe kullanılan sistem ve uygulamalar için Procenne tarafından geliştirilen ProCrypt HSM ya da Bulut HSM gibi donanımsal güvenlik modülleri, EndCrypt gibi mobil uygulama güvenliği yazılımları kullanılmalı

Atılan her siber güvenlik adımı siber güvenli bir geleceğe çıkar…

Yapay zeka sigorta sektörünü nasıl etkileyecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.