Güneş patlaması, kuyruklu yıldızın kuyruğunu parçaladı

Nishimura Kuyruklu Yıldızı’nın Güneş’ten yayılan yüklü parçacık patlamaları nedeniyle kuyruğunu kaybettiği anlar astrofotoğrafçılar tarafından kayıt altına alındı.

Nishimura kuyruklu yıldızı

Kuyruklu yıldız C/2023 P1 (Nishimura) ilk olarak geçen ay Japonya’daki amatör gökbilimci Hideo Nishimura tarafından dijital kamera kullanılarak tespit edildi.

Nishimura Kuyruklu Yıldızı, yolculuğu esnasında Güneş’ten yayılan yüklü parçacık patlamaları ve plazma şeklinde ciddi bir dirençle karşılaştı.


Astrofotoğrafçı Michael Jaeger bir Güneş fırtınasının kuyruklu yıldızı yutmasını ve bir an için kuyruğunun bir kısmını uçurur gibi görünmesini kaydetti.

Eski NASA gökbilimcisi Tony Phillips, Spaceweather.com’da  “Araştırmacılar buna bir bağlantı kopma olayı diyor; bunun nedeni, kuyruklu yıldıza çarpan bir CME’nin (veya hızlı güneş rüzgarı akışının) neden olduğu.

Nishimura’nın kuyruğu o zamandan bu yana tekrar uzadı ancak bu uzun sürmeyebilir. Daha fazla CME yoluna devam ediyor.”

İşte o fotoğraf:

kuyruklu yıldızYıldız, 12 Eylül’de Dünya’nın yakınından geçecek ve ardından 17 Eylül’de Güneş’in etrafında dönerek derin uzaya geri dönecek.

Kuyruklu Yıldız, Salı günü Dünya’ya en yakın yaklaşımını yapacak, yaklaşık 78 milyon mil (125 milyon kilometre) uzaklığa gelerek önümüzdeki beş gün boyunca potansiyel olarak görülebilir olacak.

17 Eylül’de, Kuyruklu Yıldız’ın yıldıza çok daha yaklaşacağını, yaklaşık 21 milyon mil (yaklaşık 34 milyon kilometre) uzaklıkta geçeceğini belirten Comet Hale-Bopp’un ortak keşfi olan ve Earthrise Institute’in kurucusu ve başkanı olan Alan Hale’e göre.


Nishimura comet

Nishimura Kuyruklu Yıldızı (C/2023 P1), 7 Eylül 2023 şafak vakti, gökyüzü sabah alacakaranlık renkleriyle aydınlanırken yakalandı. Kuyruklu yıldız, doğudan yeni yükselen Aslan Leo’nun Orak yıldız işaretinin yıldızlarının ortasında yer alıyordu. Kuyruklu yıldız soluk mavi bir iyon kuyruğuna sahiptir ve kuyruklu yıldız görünüşte güneşin doğuş noktasına doğru işaret etmektedir; bu sırada aşağı doğru ilerliyor ve Güneş’e yaklaşıyordu.

Nishimura comet
Yıldız Adhafera (Zeta Leonis) solda. Mu ve Epsilon Leonis sırasıyla 4. ve 3. büyüklükte kuyruklu yıldızın üzerinde yer alıyor.

Nishimura’nın bir yörüngeyi yaklaşık her 430 ila 440 yılda tamamladığını belirtti. “Yani son yaklaşık olarak 1590 yılında, teleskopun icadından önce Güneş’e yakın geçtiği (ve belki Dünya’ya daha yaklaştığı) zaman olmuş olabilir,” diye yazdı.

Ancak o dönemde kaydedilen kuyruklu yıldızlar, Nishimura ile uyuşmuyor gibi görünüyor, ama Hale’e göre o zaman görülebilmek için oldukça parlak olması gerekiyordu.

Nishimura kuyrukluyıldızı

Kuyruklu yıldız Nishimura’yı görmek için

Kuyruklu yıldız, uzaklık nedeniyle ancak zorla görülebilecek kadar zayıf ışığa sahiptir ve yere yakın bir şekilde hareket edecektir, bu yüzden onu görmenin en iyi yolu, Chodas’a göre dürbün kullanmaktır. Ve şehir ışıklarından uzak karanlık gökyüzü, en iyi izleme deneyimini sunar.

Nishimura

Sky and Telescope, gökyüzü gözlemcilerine kuyruklu yıldızı nasıl görebileceklerine dair yardımcı olabilecek grafikler paylaştı.

Eğer kuyruklu yıldızı gece gökyüzündeki diğer nesnelerden ayırmaya çalışıyorsanız, kuyruklu yıldızın kuyruğunun her zaman güneşten uzak yöne işaret edeceğini unutmayın çünkü güneş ışığının sürekli olarak ince toz parçacıklarına itme yaptığını söyledi. Arizona’daki Lowell Gözlemevi‘nde astronom olan Dave Schleicher.

Nishimura comet

Ve kuyruklu yıldız, diyatomik karbonun varlığı nedeniyle fotoğraflarda yeşilimsi görünse de, güneş ışığının toz taneciklerinden yansıması nedeniyle dürbünlerle neredeyse renksiz veya hafif pembe görünecektir, ki bunlar bebek pudrasındaki taneciklerden daha küçüktür, dedi Schleicher.

Kuzey Yarımküre’deki kişiler için Chodas, sabah şafağının yaklaşık yarım saat öncesinde doğu-kuzeydoğu ufukunun net bir görünümünü bulmayı öneriyor. Sabah şafak veya sivil şafak olarak da adlandırılan bu zamanın sizin bölgenizde ne zaman meydana geldiğini belirlemek için Time and Date’i kullanabilirsiniz.


Bu hafta boyunca her gün kuyruklu yıldız güneşe biraz daha yaklaştıkça, zaman penceresi daralır ve kuyruklu yıldız daha da yakına gelir. “Bu, daha önce kuyruklu yıldızları gözlemlediyseniz dışında bu kolay bir kuyruklu yıldız olmayacak,” dedi.

Ay’ın karanlık yüzünde ‘gizli yapılar’ keşfedildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.