Olumsuz rutinlerinizi nasıl değiştirebilirsiniz?

Hayatımızdaki olumsuz rutinler, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı gün geçtikçe daha fazla tehdit ediyor. Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.

Olumsuz

Liv Hospital Aile Hekimi Uzman Dr. Gözde Nizamoğlu Mercan, hayatınızdaki olumsuz rutinleri değiştirecek öneriler paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil; fiziksel, sosyal ve ruhsal tam bir iyilik halinde olma” olarak tanımlamıştır. Pandemi ile birlikte sağlıklı yaşamın da önemi daha çok anlaşılmıştır. Sağlıklı bir yaşam için sağlığın korunması ve sağlıklı olma halinin sürdürülmesi de esastır.


Aslında günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz küçük değişiklikler bile sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde büyük yer bulur. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

  • Sağlıklı beslenme: Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi korunmuş, taze ve doğal besinlerle beslendiğiniz bir diyet idealdir. Ancak kişiye özel olarak diyet programları düzenlenebilir. Günlük olarak en az 8 bardak su tüketiminiz önemlidir.
  • Düzenli egzersiz: Haftada 5 gün yarım saatlik hafif tempolu yürüyüş kalp ve beden sağlığınızı desteleyecek, enerji düzeyinizi arttırıp yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Temizlik ve hijyen kurallarına uyma.
  • Stres yönetimi: Gevşeme teknikleri, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, düzenli ve kaliteli uyku stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek seçeneklerdir.
  • Sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma.
  • Sağlıklı ilişkiler: Sağlıklı sosyal ilişkiler ve destekleyici bir çevre zihinsel, ruhsal, bedensel ve sosyal sağlığınızı her zaman olumlu etkileyecektir. En önemli ilişkinin ise kendinizle kurduğunuz ilişkiniz olduğunu hatırlayıp, kendinize vakit ayırmak, değer vermek, şefkatli olmak ve ruh-zihin-beden dengenizi korumak bütüncül sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

Düzenli kontrol önemli!

Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmak, sizi pek çok ciddi hastalıktan koruyacak ve hatta kanser gibi hastalıklarda erken teşhis ile hayat kurtarıcı olacaktır. Düzenli check-up’larınız ile kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser hastalıkları için sağlık kontrollerinizi yaptırabilir, izlem ve tedavi planlarınızı oluşturabilirsiniz.

  • 18 yaş ve üstündeki bireyler için yılda en az bir kez, kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresi ölçümü, rutin kan ve sağlık testleri değerlendirilmeli.
  • 40 yaş ve üstündeki bireylerde yılda en az bir kez kan şekeri ölçümü ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmalı.
  • Yaş ve cinsiyete uygun kanserde erken tanı için sağlık kontrollerinin yapılması:

1- Meme Kanseri 

Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi

Yılda bir kez klinik meme muayenesi


40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi

2- Serviks Kanseri

30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılması

3- Kolorektal Kanser 

50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testinin yapılması

50-70 yaş arasında 10 yılda bir kolonoskopi yapılması

  • Yaş ve risk grubuna uygun aşılama

Grip, pnömokok, erişkin tip tetanoz, HPV, hepatit B, hepatit A, KKK, meningekok aşıları farklı yaş ve risk gruplarındaki erişkinlere uygulanmaktadır.


Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.

PSA testi nedir? Prostat kanserinde hayat kurtaran 4 öneri!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.