Termal Havuz Ne İşe Yarar? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Termal sulara ulaşabilmeyi sağlayan havuzlar, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin şifa ihtiyacına yanıt verir. Termal havuz, termal turizm bölgelerinde yer alarak mineralli ve doğal sıcak suyun bazı vücut ve cilt sorunlarına iyi gelmesini de destekler. Termal havuzlarının tüm faydalarını öğrenmek istiyorsanız ise şimdi içeriğimize göz atma vakti.

termal havuz

Termal Havuz Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Termal havuzlu oteller, sağlıklı bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk tercih noktalarından biridir. Tesislerin açık veya kapalı termal havuzları fiziksel sağlığınız ile beraber zihinsel ve ruhsal sağlığınızı iyileştirici etkiye sahiptir. Termal suların doğal mineralli ve iyonlu maddelerinden gücünü alan havuzlar, rahatlatıcı ve huzurlu bir gün geçirmenizi sağlar. Termal havuzun iyi geldiği hastalık ve sorunları da şöyle sıralayabiliriz:

Cilt Tahrişi ve Egzama

Termal su; kaşıntı, sedef, pul pul dökülme ve egzama gibi cilt sorunlarına karşı iyileştirici güce sahiptir. Doğal mineraller aracılığıyla cilt canlanmasına ve nemlenmesine yardımcı olur. Ayrıca termal sulu havuzlar, cilt iltihaplarına karşı da bariyer güçlendirici ve yatıştırıcı özellik sunar.

Eklem Ağrıları ve Romatizma

Termal suyun iyi geldiği rahatsızlardan biri de romatizmadır. Her yıl binlerce romatizma hastası, kaplıca ve termal havuzlara gelerek kronik eklem ağrılarına iyi gelen sıcak sulara kendilerini teslim eder. Termal su kaynaklı havuzlar, doğal kimyasallar içererek bel, boyun, omuz sorunları ile birlikte yumuşak doku romatizmalarına karşı etkindir. Kasları ve iskelet sistemini rahatlayan termal sular, ortopedik operasyon sonrasında da doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Kalp – Damar ve Tansiyon Rahatsızlıkları

Kalp ve tansiyon temelli rahatsızlıklar için önerilen termal havuz, kan dolaşımını hızlandırır. Tansiyonun düşmesini de önayak olan termal sular, solunumda ve vücut sıcaklığında da istenilen artışı sağlar. Bununla birlikte kronik kalp-damar ve tansiyon hastalarının 38 derecenin üstündeki termal havuza girmeden önce doktor tavsiye almaları gerekir.

Kas Hastalıkları ve Kireçlenme

Kasları gevşeten ve kas ağrılarını dindiren termal sulu havuzlar; kireçlenme, kramp ve kas ağrısına birebirdir. Vücudu rahatlamakla birlikte kas gerilmelerin yarattığı fiziksel-psikolojik etkilere karşı da etkindir. Yine de kronik düzeydeki kas hastalıkları için önerilen sıcaklık değerini geçmeden termal havuza girmek önemlidir.

İnsülin Dengesi ve Diyabet

Şeker ve diyabet hastaları için ideal alternatif iyileşme yöntemlerinden biri de termal havuzlardır. Tansiyonu ve insülin değerini düşüren termal sulu havuzlar, kasların gerilmeden düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliğiyle de insülin ve şeker dengesizliği yaşayanların damarlarının genişlemesini destekleyerek dolaşım sisteminin çalışmasını sağlar. Diğer kronik rahatsızlıklar da olduğu gibi diyabet hastaları için de tek ve geçerli çözüm yalnızca termal su olamaz.

Psikolojik Sorunlar

Stres ve kaygı kaynaklı psikolojik sorunlar için de termal suların rahatlatıcı etkisi öne çıkar. Aşırı stresten gerilen kasları gevşetmesi ve zihni rahatlatması ile tercih edilen termal havuzlar, gün boyu huzurlu hissetmenin de önünü açar.

termal havuzlu otel

Termal Havuz Deneyimi Sunan Yerler

Türkiye’nin termal turizm konusunda epey zengin olduğunu söylemek mümkündür. İç Anadolu, Ege ve Marmara, termal su kaynaklarının bolca bulunduğu bölgelerin başında gelirler. Bu bölgeler arasında yer alan; Ankara, Afyonkarahisar, Denizli, Nevşehir, Bursa gibi iller termal kaplıca ve havuz deneyimi için ideal duraklardır. İç Anadolu’da bir termal havuz deneyimi için Kapadokya, Ürgüp, Ayaş ve Kızılcahamam termal otel seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Ege Bölgesinde ise Afyon- Gazlıgöl, Didim, Hamidiye, Simav gibi ilçelerin kaplıca otellerine göz atabilirsiniz. Marmara Bölgesinde de Yalova ve Bursa’da bulabileceğiniz termal oteller ile sağlığa giden huzurlu bir tatilin kapısını açabilirsiniz.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.