Atatürk’ün hayatını kurtaran saat bugün nerede?

Mustafa Kemal Atatürk, mahşer alanına dönen Conkbayırı’nda sağ göğsünden vurulur; ancak şarapnel parçası cebindeki saate isabet eder ve onu parça parça eder. Conkbayırı’nda düşman kurşununu geriye iten saat, Peyami Safa’ya göre, yalnız Atatürk’ün değil, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda bütün Türk yurdunun da hayatını kurtarır.

atatürk saatBir şarapnel misketi saati parçalar fakat Mustafa Kemal’in göğsü üzerinde bıraktığı bir izden başka bir zarar vermez. Türkiye Cumhuriyeti için en önemli savaş yadigârlarından biri olabilecek bu saati Mustafa Kemal, Alman General ve Osmanlı Mareşali olan Liman von Sanders’e armağan etti.

Liman Paşa da kendi aile armasını taşıyan saatini Mustafa Kemal’e vererek bu savaş yadigârına ne denli önem verdiğini ortaya koydu. Sanders’in saati Anıtkabir Müzesi’nde ama ne yazık ki Mustafa Kemal’in saati Sanders ailesine sorulmuşsa da bulunamamış, anılar tarihine “kayıp saat” olarak geçmiştir.


Bugün konuyla ilgili çeşitli görüşler bulunuyor. Liman von Sanders, Almanya’da vefat ettikten sonra eşyaları müzayede ile satıldı. Bu saati bir Amerikalının yüksek fiyatla aldığı belirtiliyor, öte yandan saatin çalınmış olabileceği ifade ediliyor.


Saati üreten Omega firması, 1939’da Atatürk’ün von Sanders’e hediye ettiği bu saati bulmak için bir kampanya başlattı. Türk basınında da bu tarihten itibaren saatin akıbeti hakkında zaman zaman çeşitli yazılar yayınlandı. Ancak saatin bulunması ve Türkiye’ye geri getirilmesi konusunda yapılan çeşitli girişimler istenilen sonucu veremedi.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı gün gördüğü manzara


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.