Bitcoin’in Legal Durumu: Ülke Karşılaştırmaları

Bitcoin, kripto para dünyasının en tanınmış ve yaygın kullanılan dijital varlıklarından biridir. Ancak, dünya genelinde Bitcoin’in yasal statüsü ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir. Ayrıca bu durum tüm dünyada hızla değişebilmektedir.

bitcoin legal durumu

Bitcoin, kripto para dünyasının en tanınmış ve yaygın kullanılan dijital varlıklarından biridir. Ancak, dünya genelinde Bitcoin’in yasal statüsü ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir. Ayrıca bu durum tüm dünyada hızla değişebilmektedir.

Bu nedenle de yatırımcılar ve kullanıcılar, bulundukları ülkedeki mevcut yasal düzenlemelere dikkat etmelidir. Farklı ülkelerin Bitcoin’e yaklaşımı merak edilen bir konudur ve bu konuda pek çok ülkenin farklı yasal düzenlemeleri ve kararları bulunmaktadır.

Bitcoin’in yasal olarak kabul edilip edilmediği, düzenlemelerin sıkı veya gevşek olması, vergilendirme yaklaşımları gibi faktörler, Bitcoin fiyatı için etkili olabilir. Bitcoin’in yasal durumunun fiyatlar üzerindeki olası etkileri arasında en önemli nokta olumlu yasal düzenlemelerdir. Günümüzde birçok ülke bu birimi kullanmakta olduğu için BTC global çapta görülebilen bir birimdir.

Bu durum Bitcoin fiyatı üzerinde etkisini gösterebilir. Bunun yanı sıra ülkelerin gerek Bitcoin gerekse kripto paralarla ilgili aldığı kararlar, yaptıkları düzenlemeler de fiyat faktörleri arasında yerini alabilir. Bu yazımız sizi Bitcoin’in kullanıldığı ülkeler üzerine bilgilendirmek için olup, bir yatırım önerisi değildir.

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin kripto para piyasası, genel anlamda dünyanın en büyükleri arasındadır. Ülkenin sınırları kapsamında Bitcoin fiyatı da dahi kripto para almak, satmak ve harcamak serbesttir. Bunun yanı sıra Pew Research’ün de yaptığı güncel bir araştırma, ülke vatandaşlarının yüzde 16 gibi bir bölümünün bu birim üzerine yatırım yaptığını, kullandığı ya da ticaret gerçekleştirdiğini göstermektedir.

Gemini 2021 raporuna ise söz konusu rakam yaklaşık olarak yüzde 14 olmaktadır. Her ne kadar kesin rakam olmasa da ortalama 30 ile 50 milyon arası Amerikan vatandaşının, bir biçimde kripto para dünyası ile işi vardır.

El Salvador

Her ne kadar tahmin edilmese de, El Salvador da Bitcoin durumunun yasal olduğu ülkeler arasındadır. 2021 yılında bu ülke, yasal para birimi olarak BTC’yi tanıyan ilk ülke olmuştur. Ülke meclisince onaylanması ardından 7 Eylül 2021’de yürürlüğe girmiş; böylece Amerikan doları dışında yasal bir ödeme aracı olarak kabul görmeye başlamıştır. Böylece herhangi bir işlemde kullanılabilir olmuştur.

Bu durum özellikle BTC topluluğu içinde de bir yankıya söz konusu olmuştur. Ek olarak kullanımı yaygın hale getirmek, işlem yapmayı da kolaylaştırmak için de BTC ATM’leri kurulmuş, hükümet kendi BTC cüzdanını oluşturmuş ve madencilik için yenilenebilir enerji kullanımı söz konusu olmuştur.

Peru

Bir Güney Amerika ülkesi olan Peru da Bitcoin hangi ülkelerde kullanılıyor sorusunun yanıtlarından biri olabilir; çünkü resmi olmayan kaynaklar kapsamında nüfusun yüzde 3.7’sinin kripto para hesapları vardır. Bu da ortalama milyon insan anlamına gelir. Bunun yanı sıra 2020 senesi Haziran-Temmuz aylarında da kripto cüzdan kullanımlarında yüzde 18.3’lük bir artış söz konusu olmuştur.

Hükümet yetkilileri uygun yasa ve düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için kripto birimlere yönelik soruşturmaların yürütüldüğünü duyurmakla beraber, kendi dijital para birimini çıkarma yolunca çalışmalara başlayan ülkeler içindedir.

Ukrayna

Türkiye’nin Karadeniz’in kuzeyindeki komşusu olan Ukrayna da kripto para kullanılan ülkeler arasındadır. 5.5 milyon üzeri insanın kripto para hesapları olup; bu da toplam nüfusun yüzde 12.7’si gibi bir oran olmaktadır. Ayrıca meclis de Bitcoin birimini yasal zemine oturtan bir kanunu da onaylamıştır. Ne var ki El Salvador’a göre farklı olarak birimler resmi ödeme aracı şeklinde değil; finansal varlıklar şeklinde tanımlanmıştır.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Bitcoin kullanılan ülkeler arasında dikkat çekici bir diğer ülkedir; çünkü yaklaşık olarak 1 milyon insanın kripto varlıkları olduğu öne sürülmektedir. Kripto para birimleri ülkenin sınırları içerisinde tamamen yasaldır.

Orta Afrika Cumhuriyeti

Her ne kadar tahmin edilmeyecek olsa da Bitcoin hangi ülkelerde kullanılıyor için verilebilecek yanıtlardan bir diğeri de, bir Afrika ülkesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’dir. Çünkü El Salvador’da olduğu gibi burada da gerçek yasal ödeme aracıdır. BTC, 2022 yılının ikinci çeyreğinde yasal bir ödeme aracı olarak kabul edilmiştir.

Kanada

Kanada içerisinde kripto para birimleri vergi açısından bir emtia olarak kabul görmektedir. Borsalar para hizmeti işletmeleri olarak düşünülmektedir. Ülkenin kripto aracılığıyla kara para aklamayı ve terörizmin finanse edilmesini önlemek için yasa ve düzenlemeleri mevcut olup, kullanıcılar bunlara uydukları sürece ülke içerisinde kripto para birimini kullanmak, ticaretini yapmak imkanına sahiptir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.