Emlak ilanlarında kimlik doğrulaması zorunlu oluyor

1 Kasım’dan itibaren elektronik ortamda oluşturulacak olan ilanlar için EİDS (Elektronik İlan Doğrulama Sistemi) kurulacak. Uygulamayla sahte ilanlar ile piyasa manipülasyonu yapılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

Emlak kimlik doğrulaması

Son yıllarda Türkiye’nin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında satış yapmak için e-ticarete yönelmiş olması, bu alanda yeni düzenlemeleri de beraberinde getirmeye geliyor. Bu düzenlemelerin en sonuncusu ise 1 Kasım tarihinden itibaren devreye girecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) olacak. EİDS, özellikle de konut satışları için kritik önem arz edecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim, emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı oldu. Sistemin nasıl işleyeceğini açıklayan Özelmacıklı, düzenleme ile ilgili bilgilerin 20 Eylül tarihinde gerçekleştirilen bir toplantıda, bizzat bakanlık yetkilileri tarafından açıklandığını söyledi.


Yeni kurulacak sistemle ilgili bilgi veren Özelmacıklı, “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere kimlik doğrulama yapılabilmesi için bir portal görevi görecek. Bu portal vasıtasıyla e-Devlet üzerinden kimlik, unvan ve şirket yetkilisi doğrulaması yapılacak. EİDS portalının yazılımına ilişkin çalışmaların en kısa sürede tamamlanması öngörülüyor. Buna göre de 1 Kasım itibariyle, ilan girişlerinde artık kimlik doğrulaması bağlamış olacak” ifadelerini kullandı.


Düzenlemenin 2 adımda gerçekleşeceğini ifade eden Özelmacıklı, ikinci adımda ise yetki doğrulaması çalışmalarının başlayacağını belirtti. Burada da ilana konu olan taşınmazın ilana konulabilmesi için ilanı yayınlayacak kişinin mülk sahibi, birinci dereceden akrabası, eşi ya da bu kişinin yetkilendirdiği bir aracı olup olmadığı kontrol edilecek. İlan platformları da sistemlerini buna göre entegre edecek.

Airbnb yasası çıktı: Günübirlik kiralık evler için yeni şartlar!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.