Kredi faizleri 21 yılın zirvesinde: Ucuz kredi dönemi bitti!

Seçim öncesinde yüzde 25 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizlerinde 21 yıl sonra ilk kez yüzde 60 eşiği aşıldı. Masraflar eklendiğinde yıllık maliyet yüzde 80’leri buluyor. Seçim öncesinde yüzde 13 olan ortalama ticari kredi faizleri de yüzde 50’ye dayandı.

kredi faizleri

Seçim öncesinde düşük tutulmaya çalışılan faizlerde, seçim sonrasında hızlı artış yaşandı. Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi son dört ayda yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çekilirken, kredi faizlerinde de 21 yılın zirvesi görüldü.

Seçim öncesinde mart ayında yüzde 25 seviyelerinde olan ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 60,93’e ulaştı.


Böylece ortalama ihtiyaç kredisi faizlerinde 21 yıl sonra ilk kez yüzde 60 eşiği aşılmış oldu. Bu seviyeler en son Mart 2002’de görülmüştü.

İhtiyaç kredisi faizlerinde ayrıca, eylülde yüzde 61,53 olan resmi enflasyon oranına yakın bir seviyeye ulaşıldı.

TCMB’nin verileri, kredi faizlerinde vergisiz ve komisyonsuz ortalama oranları içeriyor. Bu oranlara vergiler ve komisyonlar da eklendiğinde yüzde 80’leri bulan çok daha yüksek yıllık maliyetler müşterilerin karşısına çıkıyor.

Ticari kredilerde faiz oranları yüzde 50’ye dayandı

Ticari kredi faizlerinde de devam eden tavan uygulamasına rağmen hızlı yükseliş görüldü.

Seçim öncesinde yüzde 13 seviyelerinde olan ortalama faizler, geçen hafta yüzde 49,35’e yükseldi. Böylece ticari kredi faizlerinde de 21 yılın zirvesi görülmüş oldu. Ortalama ticari kredi faizinde yüzde 50’lik oranlar en son Ağustos 2002’de görülmüştü.

Seçim öncesinde mart ayında yüzde 23 seviyelerinde olan taşıt kredisi faizlerinde de geçen hafta yüzde 46,99 seviyesi görüldü. Taşıt kredisinde bir ay önce yüzde 47,58 ile 20 yıllık zirvesi görülmüştü.

Seçim öncesinde martta yüzde 16 seviyelerine kadar gerileyen konut kredisi faizlerinde ise geçen hafta yüzde 41,66 seviyesi görüldü. Bu oran iki hafta önce yüzde 42,79 ile 20 yılın zirvesini görmüştü.


3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri de geçen hafta ortalamada yüzde 45,49 ile 20 yılın zirvesini gördü. Bu seviyeler en son Mart 2003’te görülmüştü.

Faiz artışında hisse senedi, döviz ve altın yatırımcıları ne yapmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.