Dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de “11 Kasım 11.11 Bekarlar Günü”, “24 Kasım Black Friday”, “27 Kasım Siber Pazartesi” kampanyalarının düzenlenmesi bekleniyor. Peki kampanya ayı Kasım’da akıllı alışveriş için püf noktalar neler?
Rekabette global şirketlerden aşağı kalmayan Türk firmaları da aynı günlerde değişik adlar altında alternatif kampanyalarla pastadan pay almaya çalışacak.
Kasım kampanyaları
Kasım ayı boyunca sadece internetten 35 milyon kişinin 300 milyar TL tutarında 500 milyona adede yakın sipariş vermesi bekleniyor.
Bu yüzden hem global hem de Türk e-ticaret firmaları, sanal dünyada düzenledikleri yoğun kampanyalar, reklamlar ile tüketicilere ulaşmanın yollarını arıyor.
Kampanyaların ihtiyaçların en uygun fiyata alınmasında büyük yarar sağlamasının yanı sıra birçok kişinin reklamların etkisiyle kredi kartı limitlerini zorladığı, sonradan pişmanlık duydukları alışverişler yaptıkları da bir gerçek.
Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, her biri “indirim mühendisi” olan üyelerinin deneyimlerinden yola çıkarak kampanyalarda dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin önerilerde bulundu.
İndirim günlerinde akıllı alışveriş nasıl yapılır?
İşte Sevda Köseibiş’ten “İndirim Günlerinde Akıllı Alışverişin Nasıl Yapılacağı” konusunda 7 püf nokta:
1- İhtiyaç Listesi Yapın: Kampanyalar, reklamlar kafanızı karıştırabilir. İhtiyacınız olmayan şeyler alıp, sonradan pişman olabilirsiniz. Bu yüzden indirim günlerinden birkaç gün önce gerçekten ihtiyaç duyduğunuz ürünlerin listesini yapın.
2- Listenizdeki Ürünlerin Ön Araştırmasını Yapın: Listenizdeki ürünlerin hangi marka ve modelini almak istediğinize önceden karar verin. Ürünü internetten almayı düşünüyorsanız önceden mağazaya giderek inceleyin.
3- Alternatif Ürünler Belirleyin: Almayı düşündüğünüz ürünün kampanyaya girmeyeceği ya da siz almadan tükenebileceği ihtimalini de düşünerek alternatif marka ve modelini belirleyin.
4- Fiyat Araştırması Yapın: İndirimin gerçekçi olup olmadığını belirlemek için listenizdeki ürünlerin fiyatlarını hem kampanya öncesinde hem de kampanya döneminde araştırın. Bunu yaparken, internetteki fiyat karşılaştırmaları yapan siteleri kullanabilirsiniz.
5- Para İadeli Siteleri Kullanın: İnternette bir fazla tık ile ekstra kazanç sağlamak mümkün. Alışveriş yapacağınız siteye direkt gitmek yerine para iadeli siteler üzerinden giderseniz, bu sitelerin sağlayacağı ek kazanca da sahip olabilirsiniz.
6- Bildiğiniz Mağazalardan Alışveriş Yapın: Kampanya dönemleri kötü niyetli kişilerin de en aktif olduğu zamanlardır. Abartılı indirimlere mutlaka şüpheci yaklaşın. Alışveriş yapacağınız siteyi iyi araştırın. Siteye sosyal medya ya da size gönderilen linkler üzerinden değil, adres çubuğuna ismini yazarak gidin. Güvenirliliğinden emin olduğunuz, bildiğiniz, kurumsal firmaların sitelerinden alışveriş yapın.
7- Kargo Bilgisini İyi Okuyun: Kargonun ücretli mi ücretsiz mi olduğunu araştırın. Bazen ucuz diye alınan ürün, kargo ücretliyse daha pahalıya mal olabilir. Fiyat araştırmasını fiyat+kargo ücretini baz alarak yapın.
Black Friday nedir? Ne zaman?
Amerika’da her yıl Şükran Günü‘nden sonra gelen ilk Cuma günü yapılan bu etkinlik, temel olarak alışveriş çılgınlığını konu alıyor.
1932 yılından beri Noel alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen Black Friday, ilk başta sadece Amerika’da başlamış, daha sonra Kanada ve İngiltere’de ve ardından tüm dünyaya yayılmıştır.
Black Friday ile beraber alışveriş dönemi açılıyor ve indirimli fiyatlarla pek çok kişi kampanyalı alışveriş yapıyor. Zaten Black Friday, dünyaya da indirim fırsatlarıyla beraber, tüketicilere, üreticilere ve satıcı pek çok markaya büyük fırsatlar sunduğu için tüm dünyaya yayılmış durumda.
Tüm dünyada alışverişlerde indirim ve kampanya günü olarak bilinen ‘Black Friday’ yani ‘Kara Cuma’ bir kez daha geldi.
24 Kasım Cuma günü gerçekleşecek indirim ile küresel çapta milyarlarca dolarlık ticaret hacmi sağlayan Black Friday, ismi nedeniyle ülkemizde tartışmalara neden olmuş bazı kesimler bunun dini inançlara yapılan bir saygısızlık olduğunu ileri sürmüştü.
Başta e-ticaret şirketleri olmak üzere pek çok firmanın bugüne özel hazırlıklar yaptığı gün Türkiye’de artık ‘Efsane Cuma‘, ‘Süper Cuma‘, ‘Beklenen Cuma‘, ‘Efsane Günler‘ gibi değişik isimlerle anılıyor. Peki Black Friday ismi nereden geliyor?
Neden Kara Cuma olarak anılıyor?
Her şeyden önce bu gibi günler dünyanın tüm ülkelerinde farklı günlerde farklı isimlerde ekonomiyi ve sektörleri canlandırmak için farklı bahanelerle yapılıyor. Ancak Black Friday (BF) küresel çapta uygulanan nadir örneklerden.
BF aslında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran günü olan Kasım’ın dördüncü perşembesini takip eden cuma gününü ifade ediyor ve 1952’den bu yana Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimler başlıyor. Resmi bir tatil olmayan bugüne ‘Kara’ denmesinin nedeni ise 1960’larda başlıyor. Dükkanların o gün daha hava aydınlanmadan çok erken açılması ve kararmadan kapanmaması, bunun yanı sıra alışveriş caddelerinde yaşanan yoğun araç ve insan trafiğinin neden olduğu günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar bugüne ‘Kara Cuma’ denmesine sebep oluyor. Bu tabirin ilk kez Philadelphia eyaletinde kullanıldığı tahmin ediliyor.
1980’lere kadar ABD’de belli bölgelerde uygulanan bu indirimler daha sonra 90’lar ve 2000’lerde giderek tüm ülkeye yayıldı. Alış veriş merkezleri ve dükkanların açılış saatleri iyice erkene alındı ve nihayet 2011 yılında perşembeyi cumaya bağlayan gece 24’te dükkanlar açılmaya başlandı. İnternet alışveriş sitelerinin de devreye girmesiyle ABD’de gerçekleşen bu indirim günü uluslararası çapta bir indirim gününe dönüştü ve tüm dünyada benimsendi.