Black Friday: İndirim ne kadar büyükse, o kadar dikkatli olmalısınız!

Black Friday

Uzmanlar, Kara Cuma için uyarılarda bulundu: “İndirim ne kadar büyükse, o kadar dikkatli olmalısınız!” Peki ‘Black Friday’ tuzaklarına düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

Fransa’nın önde gelen tüketici derneği UFC-Que Choisir’in direktörü Gregory Caret, Black Friday (Kara Cuma) fırsatlarının “gerçek indirimlerden çok yanıltıcı satışlar olacağı” uyarısında bulundu.

UFC-Que Choisir’in son araştırmasına göre, önceki yıllarda olduğu gibi sahte promosyonlar yılın bu zamanı çoğalmış durumda. Uzmanlar ‘Efsane Cuma’ indirimleri sırasında gerçek bir indirim bulmanın istisnai olduğunu söyledi.


Oysa ki perakendeciler, tüketicinin korunmasını iyileştirmek için tasarlanan Avrupa direktifi Omnibus’un uygulanmasından bu yana son 30 gün içindeki en düşük fiyatı göstermek zorunda. Ancak bu uygulama bazı perakendecilerin atladığı bir önlem.

Manipüle edilmiş referans fiyat

“İndirim ne kadar büyükse, o kadar dikkatli olmalısınız.” diyen Caret, “yüzde 50, yüzde 40 indirim görürseniz, bunun muhtemelen sahte bir promosyon olduğunu anlamanız gerekir: Perakendeci, insanları devasa bir promosyonla en iyi satış fiyatından satın aldıklarını düşünmeleri için yanıltmak amacıyla referans fiyatı manipüle ediyor.” diye ekledi.

Bazı perakendeciler ‘Black Friday’ öncesinde referans fiyatı artırabiliyor.

Örneğin bu çamaşır makinesini ele alalım: “349,99 euroluk fiyat, 13 Kasım’da, yani tam 30 gün sonra gerçekleşen bir promosyon için yalnızca 18 Ekim’den itibaren uygulandı. Dolayısıyla satıcı bu fiyatı referans olarak alamaz,.” diyor UFC-Que Choisir raporunda.

Perakendeciler tarafından iyi bir anlaşma yaptığınızı düşündürmek için kullanılan bir başka aldatıcı uygulama da, orijinal fiyat yerine rakiplerinin en yüksek karşılaştırma fiyatını veya üreticinin önerdiği perakende satış fiyatını göstermek.

elektronik cayma hakkı Caret, “Referans fiyatları aslında mağazalarda asla bulamazsınız” diye ekledi.

Tüketici derneği CLCV’nin avukatı Olivier Gayraud ise daha yüksek bir referans fiyat, daha büyük bir indirim ve insanların alışveriş yapması için daha yüksek bir teşvik anlamına geliyor.” yorumunda bulundu.

“Ancak bu referans fiyatlar ‘Kara Cuma’dan önce hiç kullanılmamış olabilir” dedi.

“Black Friday zamanında dolandırıcıların başarı oranı daha yüksek”

‘Kara Cuma’da para isteyen dolandırıcılara dikkat edin. Çünkü dolandırıcıların size var olmayan ürünleri satmaya çalışması için mükemmel bir fırsat.

Siber kötü amaçlı yazılım mağdurlarına yardımcı olan Fransız platformu Cyber Malveillance başkanı Jerome Notin, “Kara Cuma sırasında dolandırıcıların başarı oranı daha yüksek olduğu için dolandırıcılıkta aşırı bir hareketlilik var” dedi.


Barclays acil bir uyarı yayınlayarak, geçen yıl ‘Kara Cuma’ ve ‘Siber Pazartesi’ satışları sırasında satın alma dolandırıcılığı nedeniyle kaybedilen parada yüzde 22’lik bir artış olduğunu ortaya koydu. Mağdurlar ortalama 970 pound kaybetti.

Sahte paket teslimat dolandırıcılığı

online alışveriş

En yaygın satın alma dolandırıcılıklarından biri sahte paket teslimat mesajı. Hiç yapmadığınız bir teslimat hakkında, yasal bir web sitesini taklit eden sahte bir web sitesine yönlendiren bağlantılar içeren kısa mesajlar alabilirsiniz.

“Ek ücretler nedeniyle bir paketin teslimatı askıya alındı” da alabileceğiniz başka bir mesaj. Engeli kaldırmak için kurbanın adını, telefon numarasını ve adresini girmesi, ardından teslimat için ek 1,99 € ödemek üzere banka bilgilerini vermesi gerekir.

“Çok cazip teklifler sunan sahte web siteleri bile var,” diye ekleyen Notin, “Amaç aynı: Kişisel ve finansal bilgilerinizi çalmak.” diye açıkladı.

Yapay zekanın yükselişi korsanların banka hesabınıza erişimini kolaylaştırdı. “Bu aracı mükemmel kimlik avı mesajını oluşturmak için kullanıyorlar. Yazım hataları artık bir mesajın meşruiyetini değerlendirmek için ayırt edici bir test değil.” Notin ayrıca tuzağa düştüğünüzde bankaların size nadiren para iadesi yaptığını söyledi.

Uzmanlar Euronews‘e dolandırılmaktan kaçınmak ve ‘Kara Cuma’dan en iyi şekilde yararlanmak için üç ipucu verdi.

Online alışveriş indirim

1- Sakin olun: Ödeme için acele etmeyin!

Dikkatli olun ve alışveriş yaparken acele etmeyin: Ödeme için acele etmeyin. Televizyonda size yüzde 80 indirim vaat ediyorsak, belli ki yanlış giden bir şeyler var. Ya perakendeci referans fiyatını artırmıştır ya da bu sahte bir web sitesidir ve ürününüz asla kapınıza ulaşmayacaktır.

İyi bir anlaşma olabilir, ancak bunu bulmak o kadar kolay değildir, bu nedenle size büyük bir indirim vaat ettiklerinde perakendecinin sözüne inanmayın.

2- Yanlış vaatlere inanmayın: Karşılaştırma sitelerini kullanın

İndirim alıp almadığınızı değerlendirmek size kalmış. Kendiniz kontrol etmediğiniz sürece bir promosyon olduğuna inanmayın. Ürünün referansını kopyalayın ve bu ürünün rakipler tarafından ne kadara satıldığını görmek için bir arama motoruna yazın. Ve birkaç karşılaştırma sitesi kullanın, bazen size geçmiş referans fiyatını göstereceklerdir.

3- İstenmeyen bir metin veya e-posta bağlantısına tıklamayın


Asla tıklanabilir bir bağlantı kullanmayın. Emin olmadığınız bir metin veya e-posta alırsanız, sitenin adını bir arama motoruna yazın ve herhangi bir yorum veya önceki işlemler olup olmadığına bakın. Sahte sitelerden kaçınmak için bir internet bağlantısına nasıl eriştiğiniz konusunda dikkatli olun.

Pegasus’tan Black Friday ucuz uçak bileti kampanyası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.