Kod adı: ‘Q Star’ OpenAI çalışanları Yapay Genel Zeka (AGI) modeli yüzünden alarma geçti!

q star

OpenAI yakasında sular durulmuyor. Şimdi de şirketin ‘çalışanlar arasında güvenlik endişelerine neden olacak kadar güçlü’ bir sistem üzerinde çalıştığı bilgisi basına yansıdı. Sam Altman’ın kovulma nedeni ‘Q Star’ kod adlı bir Yapay Genel Zeka (AGI) modeli miydi?

Guardian’ın aktardığı bilgiye göre, bu yapay zeka modeli bazı OpenAI araştırmacıları arasında öyle bir endişe yarattı ki, yönetim kuruluna bir mektup yazarak insanlığı tehdit edebileceği uyarısında bulundular.

Bu mektubun CEO Sam Altman’ın kovulmasına yol açan şikayet listesinde yer aldığı, kilit rol oynadığı ve görevden alınma sürecini hızlandırdığı söyleniyor. Mektubu yazan personelin yorum taleplerine yanıt vermediği aktarılan bilgiler arasında.


Kod adı: Q Star

Teknoloji haber sitesi Information’a göre Q* adı verilen (ve ‘Q Star’ olarak telaffuz edilen) model basit matematik problemlerini çözebiliyordu ve sistemin arkasındaki gelişim hızı bazı güvenlik araştırmacılarını alarma geçirdi. “Peki ne var bunda?” dediğinizi duyar gibiyiz. Zira ilkokul düzeyinde matematik problemleri çözmek pek etkileyici görünmeyebilir. Ancak The Verge’in haberine göre araştırmacılar bunun yapay genel zeka (AGI) yaratmaya yönelik bir adım olabileceğini düşünüyor. Ve pek çok uzman OpenAI gibi şirketlerin AGI geliştirme yolunda çok hızlı ilerlediğinden endişe ediyor.

open ai q star

Artificial General Intelligence (AGI), insan zekası düzeyinde ya da insan zekasının üzerinde çok çeşitli görevleri yerine getirebilen ve teoride insan kontrolünden çıkması ihtimali olan bir sistemi tanımlamak için kullanılıyor.


Surrey Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü’nden Andrew Rogoyski, matematik çözen büyük bir dil modelinin (LLM) varlığının bir dönüm noktası olacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “LLM’lerin matematik yeteneği, ileriye doğru atılmış büyük bir adım anlamına geliyor ve YZ’lerin yepyeni bir analitik yetenekler yelpazesi sunmasına olanak tanıyor.”

Öte yandan konuyla ilgili (yine ismi verilemeyen) bir başka kişi The Verge‘e yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun böyle bir mektup almadığını ve Altman’ın kovulmasında şirketin kaydettiği ilerlemenin rol oynamadığını söylüyor.


Information‘ın ismini açıklamadığı ve ‘konuya aşina’ demekle yetindiği bir kişiye göre, bazı OpenAI çalışanları Altman’ın bu konuşmasında, şirketin çok daha güçlü YZ modelleri geliştirmesine olanak tanıyacak bir yeniliğe atıfta bulunduğuna inanıyor.

Yapay zeka tarafından üretilen yüzler artık çok daha gerçekçi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.