Türkiye’nin ilk elektronik seçim sistemi teknolojisi

elektronik seçim

VOITERM isimli teknoloji şirketi, Türkiye’nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji, Türkiye’deki genel seçim sisteminin değişmesini sağlayabilir.

Türkiye‘de her seçim dönemi, büyük tartışmalara ev sahipliği yapıyor. Seçime giren partiler, hemen her seçimde oyların çalındığı iddiaları ile gündemi meşgul ediyorlar. Tabii bu tartışmalar, çoğu zaman sonucu değiştirmiyor. Bir kesimse bu tür tartışmaların ancak elektronik seçim sistemi ile sona ereceğini düşünüyor. Hatta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de böyle düşünen isimlerden biri.

Türkiye’yi elektronik seçim sistemine geçiş yaptıracak sistemi hazır hâle gelmiş olabilir. “VOITERM” isimli teknoloji geliştirme şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi kullanıma hazır.


VOITERM’in geliştirdiği teknoloji nasıl çalışıyor?

Türk mühendislerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan elektronik seçim sistemi, en basit anlatımı ile bir kiosktan ibaret. Bu kioskun başına giden vatandaş, kimlik numarası gibi verilerini içeren bir barkodu kioska okutacak ve oyunu kullanacak. Kullanılan oy, söz konusu adayın hanesine yazılacak. Sistem, kriptografi yöntemleriyle ile şifrelendiği için de kimse, kimin kime oy verdiğini göremeyecek.

Mükerrer oy kullanılmasını ortadan kaldırıyor

VOITERM’in elektronik seçim teknolojisi, kâğıt gibi giderler açısından tasarruf sağlarken, mükerrer oy kullanılmasını da ortadan kaldırabilme potansiyeline sahip. Üstelik elektronik seçim sistemi, oy kullanımı ve sayımı süreçlerini de çok daha hızlı hâle getiriyor. Tüm bunlara ek olarak, elektronik seçim sistemi ile hatalı oy kullanımı sorunu da ortadan kalkmış olacak.


VOITERM Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Pişirici, konuyla ilgili açıklamalarında şöyle konuştu:

Dijitalin ve kâğıt pusulanın kesişimiyle oluşturulan elektronik seçim altyapılarının güvenliğine ilişkin en güncel örnek ABD’de yaşandı. ABD federal seçim altyapısı yetkilileri, ABD’nin tartışmalı seçimlerinden biri olan 2020 seçimlerinin, ülkenin en güvenli seçimi olduğunu açıkladı. Sahte oylara ilişkin iddialar, her oya ilişkin kâğıt kayıtların dijital kayıtlarla karşılaştırılmasıyla geçersiz kılındı. VOITERM olarak; yetkililerin, oylama güvenliğini artırdığına dikkat çektiği bu uygulamanın daha gelişmiş versiyonunu Türk mühendislerin AR-GE çalışmaları sonucunda kullanıma hazır hâle getirdik.

VOITERM, seçim işlemini basit, hızlı ve güvenilir hale getirdi. Seçmen elindeki barkod kodunu (TC kimlik, barkodlu üyelik kart gibi) cihaza okutarak aday seçim ekranına yönlendirilmektedir. Seçmen, hangi aday için oy kullanımını gerçekleştirdiği anda, cihaz üzerindeki yazıcı oy verilen aday kişinin ‘oy verdi’ bilgisini basılı hale getiriyor. Bu bilgi aynı zamanda dijital sunucuda da saklanıyor. Bu sayede mükerrer oyların önüne geçilirken, teknoloji tarafından kabul görmüş ve kullanımda olan kriptografik şifreleme algoritmaları ile seçim ve seçmen güvenliği de sağlanıyor.

VOITERM olarak Türkiye’nin ilk dijital seçim altyapısını uygulamaya tamamen hazırız. Hem ekonomik hem çevresel maliyetler düşünüldüğünde, geleneksel seçim sisteminin kademeli bir biçimde dijital ortama taşınmasında ve elektronik oylama sistemine geçilmesi sürecinde üzerimize düşeni yapmak için heyecanlıyız.


Tanıtım videosu:

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.