Suudi Arabistan Atatürk’ü yasakladı: Süper Kupa finali iptal edildi

süper kupa

Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Galatasaray – Fenerbahçe Süper Kupa finali Atatürk tişörtlerine ve pankarta onay çıkmayınca iptal edildi.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacak olan 2023 Turkcell Süper Kupa maçında, İstiklal Marşı’nın okunmasına izin verilmedi. Suudi yetkililer Cumhuriyetin 100. yılında iki takımın ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartı ile Mustafa Kemal Atatürk posteri ve tişörtü ile çıkma isteklerini de reddetti. Dün gece başlayan kriz sonrası iki kulüp yöneticileri hassasiyet gösterdi ve maça böyle çıkılacağı yönünde ısrar etti.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY’DAN ORTAK TEPKİ

Galatasaray ve Fenerbahçe yine dün aldıkları kararla İstiklal Marşı’nın okunmaması ve Atatürk pankartları ile tişörtlerine izin verilmemesi durumunda maça çıkmayacaklarını TFF’ye iletti.


TFF, “DEZENFORMASYON” DEDİ

Krizle ilgili Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yapılan açıklamada “Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz” denildi.

ALİ KOÇ: ATATÜRK YOKSA TÜRKİYE YOK

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, durum değerlendirmesi için TFF yetkililerinin konakladığı otelde bir araya geldi. Ali Koç toplantı öncesi, “Neler olacağını biz de bilmiyoruz. Çağırdılar biz de geldik” açıklamasını yaptı. Toplantıda takımların maça çıkma kararı aldığı iddia edilse de kriz aşılamadı. Al-Riyadh News haberine göre ricalar üzerine toplantıya gelen Ali Koç, “Ne demek Atatürk yok? Atatürk yoksa Türkiye yok, biz de yokuz, maç da yok” diyerek odayı terk etti.

“AKIŞTA YOK” GEREKÇESİ

Suud yetkililerin ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartı ile Atatürk tişörtlerine daha önce kesinleştirilen akışta yer almadığı gerekçesiyle onay vermedikleri belirtildi. Al-Awwal Park Stadı’nda Fenerbahçe ve Galatasaraylı taraftarların “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları üzerine hoparlörlerden yüksek sesle müzik açıldı. Taraftarlar bu durumu ıslıklarla protesto etti.

Süper Kupa finali iptal edildi

İki takım kafilesi de 20.45’te oynanması planlanan maçın oynanacağı stadyuma geçmedi ve kamp yaptıkları otelde bekleyişlerini sürdürdü. TRT Spor’un haberine göre Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağı tebliğ edildi. Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, karşılaşmanın iptal edildiğini duyurdu. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk da “Maç iptal edildi, Otelde bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Sarı-kırmızılı takımın soyunma odası boşaltıldı.

TAKIMLARIN TÜRKİYE’YE DÖNMESİ BEKLENİYOR

Süper Kupa iptalinin ardından iki takımın da ülkeye dönmesi bekleniyor. Galatasaraylı futbolcuların dönüş hazırlıklarına başladığı ve uçak biletlerinin erkene alınması için görüşmelerin başladığı kaydedildi.

GALATASARAY, FENERBAHÇE VE TFF’DEN ORTAK AÇIKLAMA

Yaşanan krizin ardından TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe ortak bir açıklama yayımladı.


Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kamuoyuna duyurulur, Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.

Süper Kupa’nın iptal edilmesi dünya basınında

Suudi Arabistan‘ın başkenti Riyad’da bu akşam oynanması planlanan Fenerbahçe-Galatasaray Süper Kupa finalinin iptal edilmesi dünya basınına da yansıdı. İngiliz The Sun gazetesi haberi, “Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki Türkiye Süper Kupası finali ‘takımların oynamayı reddetmesi nedeniyle son dakikada iptal edildi” başlığıyla yayınladı. Haberde Atatürk pankartları ve tişörtlerinin yasaklanmasının ardından her iki takımın da sahaya çıkmayı reddettiği ve oyuncuların anlaşmazlık nedeniyle otellerinden çıkmadıkları belirtildi.

Reuters da Riyad’daki Türkiye Süper Kupa finalinin tartışmalar nedeniyle iptal edildiğini yazdı. Krizin İstiklal Marşı’nı okutturmamaları ve Atatürk pankartlarını kabul etmemeleri nedeniyle çıktığını belirten haberde, 2018’de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ardından Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin onarılmaya çalışıldığı hatırlatıldı.

DailyMail: Türkiye’nin kurucusunun pankartları yasaklandı

DailyMail ise haberi “Suudi Arabistan Türkiye’nin kurucusunun pankartlarını yasakladı” başlığıyla paylaştı. Haberde, Fenerbahçe ve Galatasaraylı oyuncuların otellerinden çıkmayı reddettiği ancak taraftarların stadyumda kaldığı belirtildi. Maçın, Türkiye Cumhuriyeti‘nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk geldiğinin vurgulandığı haberde, takımların Suudi yetkililerle anlaşılamadığı aktarıldı.

Mirror: Atatürk’ü anmalarına izin verilmedi

Mirror gazetesi, haberinde Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Atatürk’ü anmasına izin verilmediği belirtildi. Haberde, “Türkiye Futbol Federasyonu ile Suudi yetkililer arasında yapılan anlaşmanın ardından maç Riyad’daki Al-Awwal Park Stadyumunda oynanacaktı. Ancak maçın başlamasına saatler kala Suudiler, iki tarafın da ısınma hareketleri sırasında modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı tişörtleri giymelerini yasakladı” ifadeleri kullanıldı.

The Athletic’ten 2023 vurgusu

The Athletic “Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki Türkiye Süper Kupası finali, kulüpler ile Suudi Arabistan arasında çıkan tartışmanın ardından iptal edildi” yazdı. 2023’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olduğunu vurguladığı haberde Suudi yetkililerin Türk milli marşının çalınmasını engellediği, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı pankartın sergilenmesini yasakladığı ve oyuncuların benzer logolu tişörtler giymesine izin vermediğini belirtti.

The Guardian: Modern Türkiye’nin kurucusuna saygı reddedildi


The Guardian’ın ‘Tişört kavgası’ başlıklı haberinde, takımların modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı tişörtlerleri giymesine izin vermeyen Suudi yetkililer nedeniyle maçın iptal edildiği yazıldı.

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.