Bel ağrıları Radyofrekans Ablasyonu (RFA) yöntemi ile hafifletilebilir

Radyofrekans Ablasyonu RFA

Kronik bel ağrısını hafifletmek için kullanılan tıbbi bir işlem olan Lomber Radyofrekans Ablasyonu’nun (RFA), özellikle alt sırt veya bel (lomber) bölgesindeki ağrıları hafifletmek için uygulandığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Akarca, “RFA ilaç, fizik tedavi gibi yöntemler ile geçmeyen ağrılar için kullanılabilecek bir metottur” dedi.

VM Medical Park Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Akarca, Lomber Radyofrekans Ablasyonu tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu. RFA yönteminin ne olduğundan bahseden Op. Dr. Akarca, “RFA, eğitimli bir tıbbi profesyonel tarafından gerçekleştirilen minimal invaziv bir işlemdir. Radyofrekans enerjisinin ürettiği ısıyı kullanarak, bel bölgesinden beyne ağrı sinyallerini ileten sinirleri hedef alır ve bozar. İlaç ve fizik tedavi gibi yöntemlerle geçmeyen ağrılar için kullanılabilecek bir metottur” diye konuştu.

Radyo frekans enerjisi uygulanıyor

İşlemin nasıl yapıldığını anlatan Op. Dr. Akarca, “İşlem sırasında özel bir iğne, görüntüleme (röntgen) rehberliğinde etkilenen bölgeye yerleştirilir. İğne doğru bir şekilde konumlandığında, sinir dokusuna termal bir lezyon oluşturmak için radyo frekans enerjisi uygulanır. Bu durum sinirlerin beyne ağrı sinyali gönderme yeteneğini bozar” şeklinde konuştu.


Orta ve uzun vadede rahatlama sağlayabilir

Lomber RFA’nın amacının kalıcı bir tedavi sunmak değil, uzun süreli ağrı rahatlaması sağlamak olduğunu belirten Op. Dr. Akarca, “Yöntem orta ve uzun vadede rahatlama sağlayabilir. RFA, hastanın aynı gün evine gidebileceği ayaktan yapılan bir işlemdir. Lomber RFA’nın faydaları azalan ağrı, artan hareketlilik ve ağrı kesici ilaçlara olan ihtiyacın azalmasıdır. Ayrıca hastanın fizik tedavi ve diğer rehabilitasyon programlarına katılma yeteneğini artırabilir” dedi.

Uzman hekime danışmak önemli

Genellikle güvenli kabul edilse de herhangi bir tıbbi işlem gibi RFA’da potansiyel riskler ve komplikasyonlar olabileceğini söyleyen Op. Dr. Akarca, “Bunlar arasında enfeksiyon, kanama, sinir hasarı veya geçici ağrının kötüleşmesi bulunabilir. Bu riskleri sağlık uzmanınızla tartışmak önemlidir. İşlemden sonra, hastalar genellikle iyileşmeyi en üst düzeye çıkarmak ve ağrı rahatlamasını sürdürmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon geçirirler. Unutmayalım ki, RFA’nın bir tedavi seçeneği olarak uygunluğu, kişinin rahatsızlığının derecesine bağlıdır. Bu yüzden hastanın hekimine başvurarak detaylı muayene olması mutlaka gereklidir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Radyofrekans Ablasyonu (RFA)

Radyofrekans Ablasyonu (RFA) Nedir?

Radyofrekans nörotomi olarak da adlandırılan radyofrekans ablasyonu (RFA), sinir dokusunun küçük bir alanını ısıtan bir akım oluşturmak için radyo dalgalarını kullanır. Isı sinirin o bölgesini yok ederek beyninize ağrı sinyalleri göndermesini engeller. RFA, özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrıları olan kişiler için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir.[1]


Radyofrekans ablasyonu (RFA) neden yapılır?

Radyofrekans ablasyonunun amaçları şunlardır:

  • Acıyı durdurur veya azaltır.
  • İşlevi geliştirir.
  • Alınan ağrı kesici ilaç sayısını azaltır.
  • Ameliyattan kaçınmak veya geciktirmek için.[2]

Radyofrekans ablasyonu ile hangi durumlar tedavi edilebilir?

Radyofrekans ablasyonu aşağıdakilerin tedavisinde kullanılır:

  • Omurganın artriti (spondiloz) ve sakroiliak (SI) eklem ağrısı gibi durumların neden olduğu kronik ağrı.
  • Bel, boyun, sırt ve diz ağrıları
  • Kanser ağrısı
  • Trigeminal nevraljinin neden olduğu yüz ağrısı
  • Periferik sinir ağrısı
  • Kalp ritmi sorunları
  • Tümörler (hücreleri öldürmek için)

Radyofrekans ablasyonu nasıl çalışır?

Radyofrekans ablasyonu, radyo dalgalarından üretilen ısıyı kullanarak hastalıklı dokuyu hedef alır. Radyofrekans sinir dokusuna uygulandığında sinirlere zarar verir, bu da ağrı sinyalinin beyne ulaşmasını engeller veya durdurur ve ağrının azalmasına neden olur.[3]

Radyofrekans ablasyon işlemi sırasında, ağrıya neden olan hedeflenen sinire küçük içi boş bir iğne yerleştirilir.[4] İğnenin tepesine, radyo dalgalarını iğne aracılığıyla hedeflenen sinire gönderen bir elektrot yerleştirilir. Isı, sinirin beyninize ağrı sinyalleri göndermesini engelleyen bir lezyona neden olur. İşlem sırasında yakındaki sağlıklı sinirler zarar görmez.


Kaynaklar:

  1. Wray JK, Dixon B, Przkora R. Radiofrequency Ablation. [Updated 2023 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan.
  2. UCSF Medical Center, University of California San Francisco. The Regents of The University of California. Radiofrequency Ablation. Retrieved on Jan 19, 2024.
  3. Leggett LE, Soril LJ, Lorenzetti DL, Noseworthy T, Steadman R, Tiwana S, Clement F. Radiofrequency ablation for chronic low back pain: a systematic review of randomized controlled trials. Pain Res Manag. 2014 Sep-Oct;19(5):e146-53. doi: 10.1155/2014/834369. Epub 2014 Jul 28. PMID: 25068973; PMCID: PMC4197759.
  4. Cleveland Clinic, Radiofrequency Ablation for Pain Management, Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 03/14/2022.

Sık sık beliniz mi tutuluyor? Bel ağrısı nasıl geçer?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.