Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabinede eğitim bakanı olarak görev yapan 34 yaşındaki Gabriel Attal’ı yeni başbakan olarak atadı.
Ülkede tartışma yaratan göç yasasının kabul edilmesinin ardından çıkan siyasi kriz sonrası istifa eden Elisabeth Borne’un yerine getirilen Attal, Fransa’da beşinci cumhuriyetin en genç ve aynı zamanda eşcinsel olduğunu açıktan ilan eden ilk başbakanı oldu.
Analistler, Cumhurbaşkanı Macron’un, Attal’ı bu göreve getirmesinin büyük bir siyasi değişime yol açmayacağı görüşünde.
Ancak Macron, bu hamle ile haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi siyasi arenaya yeni bir soluk getirerek şansını arttırma arzusu içerisinde.
Keza kamuoyu yoklamaları, Macron’un partisinin aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisinin yüzde sekiz ila on puan gerisinde olduğunu gösteriyor.
Gabriel Attal, son anketlere göre Fransa’nın en popüler siyasetçileri arasında
Macron’un yakın çalışma arkadaşlarından olan ve Covid salgını sırasında hükümet sözcüsü olarak görev yapan Attal, son anketlere göre ülkenin en popüler siyasetçilerinden biri.
Siyasi yorumcular, Gabriel Attal’ı, ana akım medyanın yanı sıra parlamentoda da rahatlıkla konuşabilen, “anlayışlı bir bakan olarak” tanımlıyor.
Macron, yıl sonunda yaptığı bir konuşmada, yeni siyasi gelişmeler olacağını söylemişti.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Fransız lider, “Sevgili Attal, açıkladığım canlanma ve yenilenme projesini hayata geçirmek için enerjine ve kararlılığına güvenebileceğimi biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Attal ve Macron’un yaşlarının toplamı, ABD başkanlık seçimlerine yeniden aday olan Başkan Joe Biden’ın yaşına hemen hemen denk.
Emmanuel Macron, 2022’de yeniden seçildikten kısa süre sonra Parlamento’da mutlak çoğunluğu kaybetmişti. Cumhurbaşkanı Macron, o tarihten beri daha hararetli bir Meclis ile mücadele etmek zorunda.
Marine Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) 28 yaşındaki Genel Başkanı Jordan Bardella, “Emmanuel Macron, Attal’ı atayarak (onun) kamuoyu yoklamalarındaki popülaritesine tutunup bitmek bilmeyen saltanatının sonunun acısını hafifletmek istiyor. Bunun yerine, kısa ömürlü Eğitim Bakanını da beraberinde götürme riskini göze alıyor.” yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanına eleştiri yönelten diğer muhalefet liderleri de Macron’un karar alma mekanizmasını büyük oranda üzerine almasıyla birlikte başbakanın değişmesinden fazla bir şey beklemedikleri yönünde değerlendirmelerde bulundu.
Fransa Başbakanı Borne, göç yasası sonrası çıkan krizin ardından istifa etmişti
Fransa’da hükümetin parlamentonun desteğini alabilmek için aşırı sağ partiye taviz verip göç yasasını sertleştirmesi yoğun eleştirilere yol açarken, bir bakan protesto amacıyla istifa etmişti.
Associated Press (AP), 62 yaşındaki Borne’un istifa dilekçesinde Macron’un arzusu üzerine görevi bıraktığı imasında bulunduğunu aktardı.
Ülkedeki siyasi gözlemcilerin görüşlerine atıfta bulunan AP, Macron’un haziran ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine yeni hükümetin oluşturacağı bir ivmeyle girmeyi hedeflediği yorumunu yaptı.
Fransa’da iktidar partisinde kriz yaratan yasa nasıl geçti?
Yaklaşık 18 aydır tartışmaların odağında olan tasarı iktidardaki Cumhuriyetçiler Partisi’ne (Les Republicains, LR) aşırı sağcı RN’nin de katılmasıyla, Meclis genel kurul oylamasında 186’ya karşı 349 oyla kabul edildi. 251 iktidar milletvekilinden 59’u ise aleyhte veya çekimser oy kullandı.
Tartışmalı metin kısa süre önce sağcıların hakim olduğu Senato’da 114’e karşı 214 oyla kabul etmişti.
Fransız hükümeti yeni düzenlemenin iş gücü açığı olan sektörlerde çalışan göçmenlerin oturma izni almasını ama aynı zamanda yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini de kolaylaştıracağını söylemişti.
Ancak sağdan destek alabilmek için hükümet, oturma izni tedbirlerini yumuşatmayı kabul ederken, göçmenlerin çocuklara yönelik yardımlar ve barınma yardımları da dahil olmak üzere sosyal yardımlara erişimini birkaç yıl erteledi.
Fransızlar uzun zamandır dünyadaki en cömert sosyal yardım sistemlerinden birine sahip olmakla övünüyor. Ülkede kira ve çocuk yardımı gibi devlet destekleri yabancılara bile sağlanıyor.
Aşırı sağ ve son zamanlarda muhafazakarlar, bu desteklerin yalnızca Fransızlara ayrılması gerektiğini savunuyor. Salı günü kabul edilen anlaşma, AB dışı işsiz göçmenlerin konut yardımlarına erişimini beş yıl geciktirecek.