Mısır Piramitlerinin yenilenmesi tartışmalara neden oldu!

Mısır Piramitlerinin yenilenmesi

Mısır Piramitlerinin yenilenmesi tartışmalara yol açtı. Gize’de Menkaure piramidindeki yenileme çalışmasını gösteren bir video, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şok edici video, piramidin tabanına granit bloklar yerleştirildiğini gösteriyor.

Sosyal medyada tartışmalara konu olan görüntü, Menkaure piramidindeki yenileme çalışmalarını gösteriyor.Bazı uzmanlar bu yenileme çalışmasını eleştirirken, Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri ise tam tersine bunu “yüzyılın projesi” olarak adlandırdı.

Arkeofili‘nin AFP’den aktardığı habere göre; Geçtiğimiz hafta sosyal medyada yayınlanan bir videoda Waziri, işçilerin Gize’deki sfenks ile daha büyük Kefren ve Keops piramitlerinin yanında yer alan piramidin tabanına granit bloklar yerleştirildiğini gösteriyor.


Piramit ilk inşa edildiğinde granitle kaplıydı ancak zamanla kaplamanın bir kısmı kayboldu. Yenileme çalışmaları, granit tabakasını yeniden inşa ederek yapının orijinal stilini geri getirmeyi amaçlıyor.

Projeden sorumlu Mısır-Japon heyetine başkanlık eden Waziri, çalışmanın üç yıl sürmesi planlandığını ve “bunun Mısır’ın 21. yüzyılda dünyaya hediyesi” olacağını söylüyor.


Ancak videonun altına onlarca üzgün kişi çalışmayı eleştiren yorumlar yazdı. Mısırbilimci Monica Hanna, “Bu imkansız! Eksik olan tek şey Menkaure piramidine döşeme eklemekti! Mısır mirasının yönetimindeki saçmalığa ne zaman son vereceğiz?” yazdı.

Mısır piramitleri için derhal harekete geçme çağrısı

Hanna, “Yenilemelerle ilgili tüm uluslararası ilkelerin bu tür müdahaleleri yasakladığını” da sözlerine ekledi ve tüm arkeologları “derhal harekete geçmeye” çağırdı.

Menkaure piramidi başlangıçta granitle kaplıydı ancak zamanla kaplamanın bir kısmı kayboldu.Diğer yorumcular da alaycı bir tavırla tepki gösterdi. Bir kullanıcı “Pisa Kulesi’ni düzeltme projesi ne zaman planlanacak?” diye sorarken, bir diğer kullanıcı “Piramitlere fayans yerine neden duvar kağıdı yapıştırmıyoruz?” dedi.


Gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10’unu turizmden elde eden Mısır’da mirasın korunması konusu sıklıkla hararetli tartışmaların konusu oluyor.

Taylor Swift’in deepfake görüntüleri üretken yapay zeka tartışmalarını alevlendirdi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.