Nefes darlığı ve kilo kaybı kalp tümörü habercisi olabilir!

kalp tümörü

Kalpte aşırı ve kontrolsüz şekilde görülen hücre büyümeleri kalp kaynaklı olabiliyor ya da diğer organlardan kanserli hücrelerin sıçraması ile görülebiliyor. Kalp tümörlerinin genellikle tesadüf eseri ortaya çıktığı biliniyor. Tümörden habersiz hastalar göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik ve kilo kaybı belirtileriyle doktora başvuruyor.

Tümör, yapısına göre kalp için de 1-2 cm boyutlarından 10-12 cm boyutlarına kadar büyüyebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Onan, kalp tümörlerinde robotik cerrahinin önemi ile ilgili bilgi verdi.

Kalp tümörleri türüne göre değişiklik gösterebilir 

Kalp tümörü göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik ve kilo kaybına sebep olabilmektedir. Tümörün büyüklüğü ve yapısına bağlı olarak nadiren emboli denilen tümör parçasının koparak organları besleyen atardamarları tıkaması şeklinde bir tablo görülebilmektedir. Bu duruma “tümör embolizasyonu” denmekte olup, tümör kopması ve kalpten emboliye bağlı felç, bacak damarlarında tıkanma ya da iç organ fonksiyon bozukluğu söz konusu olabilmektedir.[1]


Kalp tümörleri sıklıkla iyi huyludur. Bazı tümörler genetik geçişlidir, ancak büyük çoğunluğunda kesin sebep bilinmemektedir. Kalp içinde 1-2 cm boyutlarından 10-12 cm boyutlarına kadar değişen büyüklükte ortaya çıkabilmektedirler. Küçük, düzgün yüzeyli, bir sapla kalp duvarına tutunan kalp kitlesi herhangi bir şikayet oluşturmadan sessiz bekleyebilmektedir. Daha büyük kalp tümörleri ise kalp yetmezliği, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, emboli ya da ani hayat kaybına sebep olabilmektedir.

Kalp tümörü ameliyatı bu kitlelerin kalpten çıkartılması için yapılmaktadır. Kitle teşhis edildikten sonra operasyonun bir an önce yapılması hastanın emboli riskini azaltmak için önerilmektedir. Örnek olarak, iyi karakterli olduğu düşünülen hareketli bir tümörü bir an önce çıkartmak şikâyeti olmayan bir kişide felç, ya da ani ölüm riskini azaltmaktadır.

Kalp tümörü kategorileri:

Kalp tümörleri kalbin çeşitli yerlerinde gelişebilir. İki ana kategoriye ayrılırlar:

    1. Birincil Kalp Tümörleri: Bunlar kalbin kendisinden kaynaklanır. İyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli) olabilirler. Bazı yaygın türler şunları içerir:
      1. Miksomalar: En sık görülen kanserli olmayan primer kalp tümörü, sıklıkla sol atriyumda bulunur. Emboli gibi komplikasyonları önlemek için cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
      2. Papiller fibroelastoma: Genellikle kalp kapakçıklarında büyüyen ikinci en yaygın kanserli olmayan tümör. Emboli riskini azaltmak için semptomlar olmasa bile cerrahi önerilir.
      3. Lipomlar: Bu tümörlerin boyutu ve kalpteki yeri farklılık gösterir. Sol ventrikül, sağ atriyum veya atriyal septumda bulunabilirler.
      4. Hemanjiyomlar: Farklı yaşlarda teşhis edilen bu tümörler sıklıkla gastrointestinal veya deri tümörleriyle birlikte ortaya çıkar.
    2. Metastatik Kalp Tümörleri: Bunlar kanserin vücudun diğer bölgelerinden kalbe yayılmasından kaynaklanır. Her zaman kanserlidirler. Semptomlar aniden gelişebilir ve hızla kötüleşebilir. Kalp tümörlerinin belirtileri arasında göğüste rahatsızlık, baş dönmesi, yorgunluk, ateş, kalp çarpıntısı, eklem ağrısı, iştahsızlık ve gece terlemesi yer alır.[2]

Unutmayın, erken teşhis daha iyi sonuçlara yol açar. Kalple ilgili herhangi bir semptomdan şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım alın.


Kalp tümörü ameliyatında robotik cerrahi konfor sağlıyor

Kalp tümörü ameliyatları açık, endoskopik yani kapalı ya da robotik kalp ameliyatı şeklinde 3 ayrı yolla yapılmaktadır. Bu ameliyatlar yaklaşık 4-6 saat sürmektedir. Robotik cerrahi oldukça konforlu olan yöntemdir.

Robotik kalp cerrahisi robotik cerrahi sistemlerinin bulunduğu robotik cerrahi merkezlerinde uygulanmaktadır. Bu ameliyatların yapılabilmesi için merkezde anestezi doktorları, ameliyat hemşireleri, perfüzyonistler ve robotik kalp cerrahlarının bulunması gerekmektedir. [3]

Robotik cerrahi; kalp ameliyatının riskini artırmamakta, hastaya da doktora da konfor sağlamaktadır. Ameliyat sonrasında hastalar cerrahi yoğun bakıma alınır ve takipleri sağlanır. Hasta ameliyat sonrası dönemde herhangi bir sıkıntı olmaması halinde en kısa sürede servis odasına alınır.

Robotik kalp cerrahisinin avantajı küçük kesiler kullanılmasından dolayı travmanın daha az olması ve ameliyat sonrası sürecin daha hızlı geçmesidir. Ameliyat sonrasında hastaların günlük yaşamlarına dönüşü daha hızlı olmaktadır.[4]

Kötü huylu kalp tümörlerinde ise tedavi seçenekleri hastanın genel durumuna göre belirlenir. Kemoterapi, ışın tedavisi ve ameliyat gibi tedavi yöntemleri konusunda planlama yapılır.


Kaynak:

  • Paraskevaidis IA, Michalakeas CA, Papadopoulos CH, Anastasiou-Nana M. Cardiac tumors. ISRN Oncol. 2011;2011:208929. doi: 10.5402/2011/208929. Epub 2011 May 26. PMID: 22091416; PMCID: PMC3195386.
  • Cardiac Tumor, Cleveland Clinic, Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 04/29/2022.
  • Kadiroğulları E, Onan B, Aydın Ü, Başgöze S, Şen O. A comparison of robotically-assisted endoscopic versus sternotomy approach for myxoma excision: A single-center experience. Turk Gogus Kalp Damar Cerrahisi Derg. 2020 Jul 28;28(3):450-459. doi: 10.5606/tgkdc.dergisi.2020.19278. PMID: 32953207; PMCID: PMC7493598.
  • Koulaouzidis G, Charisopoulou D, Bomba P, Stachura J, Gasior P, Harpula J, Zarifis J, Marlicz W, Hudziak D, Jadczyk T. Robotic-Assisted Solutions for Invasive Cardiology, Cardiac Surgery and Routine On-Ward Tasks: A Narrative Review. J Cardiovasc Dev Dis. 2023 Sep 18;10(9):399. doi: 10.3390/jcdd10090399. PMID: 37754828; PMCID: PMC10532157.

Yeni araştırma: Elektronik sigaralar astım riskini 2 kat artırıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.