Güney Kore’deki Ulusal Kanser Merkezi’nde yapılan bir araştırmaya göre herhangi bir yaşta sigarayı bırakmak kanser riskini oldukça düşürüyor. Özellikle orta yaşlara gelmeden sigarayı bırakanların kansere yakalanma riski oldukça düşük olsa da herhangi bir yaşta sigarayı bırakmak da kansere yakalanmayı azaltıyor.
Güney Kore başkenti Seul’ün yakınlarındaki Ulusal Kanser Merkezi’nde yapılan bir araştırmaya göre sigarayı herhangi bir yaşta bırakmak kansere yakalanma riskini düşürüyor.
Araştırmanın lideri Dr. Jin-Kyoung Oh, yaklaşık 3 milyon Koreli ile yaptıkları araştırmanın sonucunda özellikle orta yaş öncesinde sigarayı bırakmanın akciğer kanserine yakalanma olasılığını oldukça azalttığını bulduklarını belirtti.
Ancak, sigarayı herhangi bir yaşta bırakmak da kanser riskini büyük ölçüde azaltıyor.
Kanser, Birleşik Krallık’ta her yıl tüm ölümlerin dörtte birinden fazlasına neden olur ve akciğer kanseri açık ara en yaygın olanıdır.
Sigara içmek akciğerleri, mesaneyi, mideyi, bağırsakları ve böbrekler ve karaciğer gibi organları etkileyen en az 15 farklı kansere neden olur. Tütün, tüm dünyada önlenebilir en büyük kanser ve ölüm nedenleri arasında.
50 yaşından önce sigarayı bırakırsanız
Araştırmaya göre, 50 yaşından önce sigarayı bırakanların akciğer kanserine yakalanma riski, nefes çekmeye devam edenlere kıyasla takip süresi boyunca %57 oranında azaldı. 50 yaş ve üzerinde sigarayı bırakanlar, bu süre zarfında akciğer kanseri riskinde %40’lık bir azalma yaşadı.
Dr Oh, Guardian’a yaptığı açıklamada; “Yaşınız ne olursa olsun sigarayı bırakmanın sağlık açısından önemli faydaları olabilir” diyor ve ekliyor: “Orta yaştan sonra sigarayı bırakan bireylerin akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmeye devam edenlere göre yüzde 40 daha düşüktü. Çok geç olduğunu düşünmeyin. Sigarayı bırakma yolculuğunuza başlamayı düşünmenizi öneririz.”
University College London‘da sağlık psikolojisi profesörü ve bu konuda uzman olan Prof. Robert West, kanserin gelişiminin çok aşamalı bir süreç olduğunu, DNA mutasyonlarının bir veya daha fazla hücrenin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına yol açacak şekilde hasar görmesine kadar arttığını söyledi. bağımlılık. Sigara içen kişi sigarayı bıraktığında bu yolda ne kadar ilerlerse kansere yakalanma şansı da o kadar artar.
Profesör West, “Bu çalışma iki önemli gerçeği doğruluyor. Birincisi, sigara içmeye devam etmeye kıyasla kanser riskinin azalması uzun yıllar alabilir. Diğeri ise genç yaşta sigarayı bırakanlarda azalmanın daha fazla olması.”
Araştırmayı yürüten Dr. Jin-Kyoung Oh ise çalışmanın bulgularını şöyle özetliyor:
“Herhangi bir yaşta sigarayı bırakmanın çok büyük getirileri var. Orta yaşlardan sonra sigarayı bırakanlar bırakmayanlara oranla yaklaşık yüzde 40 oranında daha az kansere yakalanıyor. Kısacası, çok geç demeyin. Sigarayı bırakmaya şimdi başlayın.”