Diş fırçalama için ideal süre nedir?

Diş fırçalama süresi

Sağlıklı bir ağız için doğru bakım rutini, doğru teknikler ve araçların kullanımını içeriyor. Diş fırçalama, en temel adım olsa da doğru teknikle yapılmadığında istenilen temizliği sağlamıyor. Periodontoloji uzmanları, doğru diş fırçalama yöntemi ve ideal fırçalama süresi hakkında bilgiler paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, ağız ve sağlığında nelere dikkat edilmesi gerektiğini değerlendirdi.

İdeal ağız bakımı nasıl olmalı? 

İdeal ağız bakımının ana unsurlarından birinin diş fırçalama olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Diş fırçalamayı çoğu zaman bildiğimizi sanıyoruz, doğru teknikle doğru zamanlama ile fırçalanmadığı zaman etkili bir temizleme sağlanmıyor. Bu da diş etinin iltihaplanmasına, diş eti çekilmelerine sebep oluyor.” dedi.


Doğru diş fırçalama nasıl olmalı?

Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, doğru bir diş fırçalama da mutlaka diş etinden dişe doğru yani pembeden beyaza doğru olması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

• Sağ sol hareketi yaparsanız o hareket diş eti çekilmesine, diş minesine de zarar verir, bu istemediğimiz bir durumdur. Doğru olan diş etinden dişe doğru 45 derecelik açıyla fırçalanmasıdır.

• Dış kısımları fırçaladıktan sonra iç kısımları unutmuyoruz.

Diş fırçalama süresi kaç dakika olmalı?

Birçoğumuz dişlerimizi günde iki kez ve her seferinde en az iki dakika fırçalamamız gerektiği tavsiyesine aşinayız. Birçoğumuz dişlerimizi ne kadar süreyle fırçaladığımızı olduğundan fazla tahmin ediyoruz; bazı durumlarda bir dakika kadar. Ancak yine de iki dakikalık diş fırçalamanın bile yeterli olmayabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Araştırmaya göre, mümkün olduğu kadar çok plağı çıkarmak daha iyidir; en iyi sonuçlar üç ila dört dakikada elde edilir. Bu, diş fırçalama süremizi iki katına çıkarmamız gerektiği anlamına mı geliyor?


Diş hekimleri 1970’li yıllarda dişlerimizi iki dakika fırçalamamızı, daha sonra ise yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmayı önermeye başladılar. Ancak bugünkü fikir birliği çoğunlukla 1990’lardan bu yana yayınlanan, fırçalama süreleri, teknikleri ve diş fırçası tipini inceleyen araştırmalara dayanıyor.

Bu çalışmalar, 2 dakikalık fırçalamanın iyi (ama mükemmel değil) plak azalmasına yol açtığını gösterdi. Ancak, iki dakikadan uzun fırçalamanın daha fazla plağı giderdiği gösterilse de, iki dakikadan fazla fırçalamanın iki dakikaya kıyasla daha iyi uzun vadeli ağız sağlığıyla bağlantılı olup olmadığını inceleyen araştırma halen eksik.

Mevcut kanıtlar, fırçalamaya daha fazla zaman ayırmanın (her fırçalamada 4 dakikaya kadar) dişlerin daha temiz olmasını sağladığını gösteriyor.[1] Bu daha uzun fırçalama süresi, dişlerimizi daha etkili bir şekilde temizleyebileceğimiz ve ulaşılması zor yerleri temizleyebileceğimiz anlamına gelir.

Ancak çok sık (örneğin günde iki kereden fazla) fırçalamamaya dikkat edin ve sert fırçalamaktan veya aşındırıcı diş macunları ve fırçaları kullanmaktan kaçının; çünkü bu aynı zamanda dişlerimize ve diş etlerimize de zarar verebilir – özellikle sert kıllı veya sert kıllı bir diş fırçası kullanıldığında. aşındırıcı diş macunları.[2]

Arayüz fırçası ve diş ipi nasıl kullanılır?

Diş aralarındaki birikintileri uzaklaştırmak için arayüz fırçaları ve diş ipi olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bunları kullanabilirsiniz eğer dişlerin arasında fazla mesafe varsa arayüz fırçası, az mesafe varsa diş ipi kullanılabilir. Diş ipi kullanmak istediğiniz zaman mutlaka öncesinde diş ipini iki orta parmağınıza dolayarak baş parmaklarınızdan destek alarak, diş etlerinize zarar vermeden uygulayabilirsiniz. Dil kazıyıcıları da kullanarak daha detaylı bir ağız temizliği sağlayabilirsiniz.” dedi.


Kaynaklar:

  1. Creeth JE, Gallagher A, Sowinski J, Bowman J, Barrett K, Lowe S, Patel K, Bosma ML. The effect of brushing time and dentifrice on dental plaque removal in vivo. J Dent Hyg. 2009 Summer;83(3):111-6. Epub 2009 Aug 14. PMID: 19723429.
  2. M.L. Hunter, M. Addy, M.J. Pickles, A. Joiner, The role of toothpastes and toothbrushes in the aetiology of tooth wear, International Dental Journal, Volume 52, Supplement 5, 2002, Pages 399-405, ISSN 0020-6539.

Diş fırçalarken diş eti kanaması oluyorsa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.