Mariana çukurunda bira şişesi bulundu: Buraya düşen tek kişinin Türk olduğu ortaya çıktı

mariana çukuru

Mariana Çukuru bilinen en derin okyanus çukuru ve yer kabuğunun en derin kısmıdır. Hatta o kadar derin ki Everest’i ters çevirip başını bu noktaya denk getirilse bile yüzeye 1 kilometrekarelik bir mesafe kalıyor.

Batı Pasifik Okyanusu’nda yer alan ve doğal olarak merak uyandıran Mariana Çukuru’nda çalışan bilim insanları her geçen gün yeni keşiflere imza atıyor, fakat bu defa rahatsız edici bir keşif ile gündeme geldiler.


Bulguları arasında bir ‘bira şişesine’ denk gelen araştırmacılar, bu derinlikte sağlam bir bira şişesine rastlamanın şaşkınlığı içine girdi. Çöp parçalarını sosyal medyada paylaşan okyanus bilimci Dr. Dawn Wright, fotoğrafın yanına şunları yazdı:

“Bu çöp, dünyamızın kirlenmemiş bir bölümüne bizden önce ulaşmayı başarmıştı. İnsanların doğal dünyayı ne kadar derin ve geri dönülmez bir şekilde etkilediğinin bir sembolü oldu…”

Şişe neden kırılmadı?

mariana çukuru bira şişesi

Çukurdaki derinlik ve basınç göz önüne alındığında şişenin neden kırılmadığı ise merak konusu oldu. Kullanıcılardan biri, “Şişenin, açık olduğu için kırılmadığını” iddia etti ve şöyle devam etti:

“İçeri dolan su, okyanus ile şişenin içi arasındaki basınç farkını dengeliyor…”

Çukur nasıl keşfedildi?

mariana trench

Bugüne kadar bilinen en derin okyanus çukuru ilk olarak Ocak 1960’ta Dan Walsh ve Jacques Piccard tarafından Batyscaphe Trieste kullanılarak araştırıldı. Daha yakın zamanda, film yapımcısı James Cameron 2012’de burayı keşfetti. Dalış, Deepsea Challenger adlı bireysel bir denizaltıyla yapıldı ve yönetmen, bilimsel araştırmayı teşvik etmek için her şeyi filme aldı.

Mariana Çukuru’na düşen Türk

cemil çakır

2013 yılında Tayvan’dan Meksika’ya yük taşıyan gemide çalışan Cemil Çakır, 11 bin metre ile Dünya’nın en derin noktası olan Mariana Çukuru‘na düştü. Cumhuriyet’in haberine göre, arama çalışmalarında Çakır’dan hiçbir iz bulunamadı.


Türk şirketine ait Özgür Aksoy Gemisi Tayvan’dan Meksika’ya yük götürmek üzere demir almıştı. Gemi, 21 Ekim günü Japonya açıklarında, Büyük Okyanus’ta ilerlerken yaşanan olayda yaklaşık 9 saat süren arama-kurtarma çalışmalarından hiçbir sonuç alınamadı.

Bill Gates, 2100 yılından gelecek bir zaman yolcusuna ilk ne soracağını açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.