Günümüzde görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan nedenler arasında yer alan sarı nokta hastalığının tedavisinde, göz içi teleskopik mercek uygulaması başarılı sonuçlar veriyor.
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Tansu Erakgün, ileri yaşa bağlı olarak görülen Sarı Nokta (Makula Dejenerasansı) hastalığının, göz tansiyonu ve şeker hastalığı ile birlikte görme kayıplarına yol açan hastalıkların başında yer aldığını söyledi.
Sarı Nokta hastalığında erken tanının önemli olduğunu kaydeden Erakgün, ileri yaş, diyabet, kolesterol ve hipertansiyonun bu hastalığı tetiklediği bilgisini verdi.
Sarı nokta hastalığında erken tanı önemli
50 yaşını aşmış veya sarı nokta rahatsızlığı olup, görmesinde bir olumsuzluk hissedenlerin mutlaka bir uzman hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Tansu Erakgün, “Sarı nokta hastalığı, retina tabakasında bulunan görme merkezinde yaşa bağlı olarak istenmeyen birikintilerle ortaya çıkar. Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi bulunur. Kuru tip daha sık görülmekle birlikte asıl görme kaybı, yaş tipte olur. Yaş tip ise kuru tipin zamanla ilerlemesiyle ortaya çıkar. Kuru tip sarı nokta hastalığında yaş tip kadar ani olmasa bile ilerleyici görme kaybı yaşanmaktadır. Tedavisinde C vitamini, E vitamini, çinko, bakır, ve omega 3 içeren takviyeler kullanılır. Yaş tipte ise göz içi iğnelerle tedavi gerçekleştirilir” diye konuştu.
Göz içi mercek, görme kalitesini artırıyor
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Tansu Erakgün bu konudaki gelişmeleri şöyle özetledi:
Son yıllarda gelişen göz içi mercek teknolojileriyle birlikte özellikle belli evreyi geçmiş kuru tip sarı nokta hastalığında ve tedavisi tamamlanan yaş tipte özel bir müdahale ile hastalığın olumsuz etkilerini azaltabiliyoruz. Hastanın gözünün içine özel bir teleskop mekanizması içeren mercek yerleştiriyoruz.
Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor. Bu mercek hastalığı tedavi etmemekle birlikte hasarlı görme merkezinin etrafındaki bölgeyi daha etkin kullanmayı sağlıyor. Görüntüyü bir miktar büyütüp kaliteyi de artırarak görme merkezinin sağlıklı noktalarını çalıştırıyor.
Eğer hastanın durumu uygun ise bu operasyon her iki göze de uygulanabiliyor. Bu tedavi için en uygun hastalar % 50 ile % 90 görme kaybı yaşayan kişilerdir.
Göz içi teleskopik mercek kalıcı bir uygulamadır. Hastalığın ilerlemesini durdurmaz. Sarı nokta dışında, yüksek miyopi, görme merkezinde delik oluşumu gibi görme merkezini etkileyen farklı hastalıklarda da kullanılır.
Kaynak:
- Grzybowski A, Wasinska-Borowiec W, Alio JL, Amat-Peral P, Tabernero J. Intraocular lenses in age-related macular degeneration. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2017 Sep;255(9):1687-1696. doi: 10.1007/s00417-017-3740-8. Epub 2017 Jul 24. PMID: 28741158; PMCID: PMC5554271. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5554271/
- Age-Related Macular Degeneration (AMD): Symptoms, Causes, Treatment Medically Reviewed by Jabeen Begum, MD on June 15, 2023 Written by Dean Shaban https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview
- Grzybowski A, Wang J, Mao F, Wang D, Wang N. Intraocular vision-improving devices in age-related macular degeneration. Ann Transl Med. 2020 Nov;8(22):1549. doi: 10.21037/atm-20-5851. PMID: 33313294; PMCID: PMC7729333. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729333/
- Linda Roach, Contributing Writer, interviewing Sophie J. Bakri, MD, Kristin Carter, MD, Felipe E. Dhawahir-Scala, MBBS, and Michael D. Ober, MD. “AMD Patients See Benefits From IOL Surgery” American Academy of Ophthalmology (January 2020). https://www.aao.org/eyenet/article/amd-patients-see-benefits-from-iol-surgery