Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, metinlerden gerçekçi videolar oluşturabilen yapay zeka Sora’yı tanıttı.
OpenAI’dan yapılan açıklamada, insanların gerçek dünya etkileşimi gerektiren sorunları çözmelerine yardımcı olan modellere ilişkin, yapay zekaya hareket halindeki fiziksel dünyayı anlamayı ve simüle etmeyi öğretmeye yönelik çalışma yapıldığı aktarıldı.
Sora’nın “metinden videoya” yapay zeka modeli olduğu kaydedilen açıklamada, bunun, kullanıcıların isteklerine bağlı olarak ve görsel kaliteyi koruyarak bir dakikaya kadar uzunlukta videolar oluşturabileceği bildirildi.
Açıklamada, bugün Sora’nın zararlar veya riskler açısından değerlendirilmesi amacıyla bazı takım üyelerinin kullanımına sunulduğu belirtilerek, ayrıca, modelin profesyonellere yararlı olacak şekilde geliştirilebilmesi için geri bildirim almak üzere bir dizi görsel sanatçı, tasarımcı ve film yapımcısının erişimine açıldığı aktarıldı.
Sora’nın, birden fazla karakterin, belirli hareket türlerinin ve konu ile arka planın doğru ayrıntılarının yer aldığı karmaşık sahneler oluşturabildiği bilgisi verilen açıklamada, modelin, istemleri doğru bir şekilde yorumlayabilmesine ve canlı duyguları ifade eden ilgi çekici karakterler oluşturabilmesine olanak tanıyan derin bir dil anlayışına sahip olduğu vurgulandı.
https://twitter.com/OpenAI/status/1758192957386342435
Yapay zeka’ya hareket halindeki dünya öğretiliyor
OpenAI, bu teknolojiyi elde etmek için “yapay zekaya hareket halindeki dünyanın öğretildiğini” duyurdu.
Şirket kullanıcıların bir dakika uzunluğunda videolar üretebileceğini açıkladı.
Sora henüz her isteyenin ulaşabileceği bir teknoloji değil.
OpenAI, ortaya çıkabilecek tehlikelerin önünün alınabilmesi için, öncelikle Sora’nın belirlenen profesyoneller tarafından test edileceğini duyurdu.
https://twitter.com/OpenAI/status/1758192960116785459
Yapay zeka teknolojisi, çocuk pornosu dahil zararlı içeriklerin üretilmesinde kullanılabiliyor.
Yapay zeka şirketi, Sora’yı sinema ve tasarım gibi görsel içeriklerle uğraşan kişilere de öncelikli olarak açıyor.
OpenAI, teknolojinin hangi noktada olduğunu gösteren videolar da paylaştı.
Bu örneklerden birinde “Altına hücum dönemi California’sına ait bir tarihi görüntü” ifadesi karşısında Sora’nın oldukça gerçekçi bir video yarattığı görülüyor.
Bir başka örnekte ise “Tokyo’da deri ceketli bir kadının siyah ayakkabılarla, şehir ışıkları arasında yürümesini içeren” video isteğinin gerçeğe çok yakın şekilde üretildiği görülüyor.
https://twitter.com/OpenAI/status/1758192965703647443
OpenAI, Sora’nın karmaşık sahnelere yanıt verebilecek kapasitede olduğunu açıklıyor. Kullanıcının talep edebileceği cisimlerin gerçek dünyada nasıl varolduğunu anlayabildiği ifade ediliyor.
Şirket Sora’nın şu an için zayıf yanları olduğunu kabul ederek, bazı kullanıcı taleplerini karıştırabileceğini de açıkladı. Bir kurabiyeden ısırık alındığına ilişkin videoda, kurabiyede ısırık izi olmayabileceği örneği verildi.
Şiddet ve cinsel içerikler engellenecek
OpenAI, şiddet ve cinsel içeriklerin engellenmesi, ünlü benzerliği videoları gibi içeriklerin engelleneceğini de duyurdu.
Teknolojinin bu tür komutları videoya dönüştürmeyeceği savunuldu.
Ünlü teknoloji Youtuber’ı Marques Brownlee, Sora ile ilgili ilk izlenimini “korkutucu” olarak tanımladı.
https://twitter.com/OpenAI/status/1758192961496760376
The Verge’den Tom Warren da Sora’nın yapay zeka için “Vay Canına” noktası olarak sayılabileceği yorumunu yaptı.
Bir başka teknoloji yazarı Sora’nın kapasitesini “Bu nasıl olabilir” ifadesiyle değerlendirdi.
Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, Tesla ve Space X’in sahibi Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu teknoloji devi isimler, “İnsanlarla rekabet edebilecek AI sistemleri, topluma ve insanlığa karşı çok büyük riskler oluşturuyor” görüşünü savunuyor.