Suya düşen telefonu pirinç gerçekten kurtarır mı?

suya düşen telefonu

Uzun yıllardır suya düşen telefonun kuruması için pirince yatırma taktiği kullanılıyor. Ancak günümüzde yeni nesil telefonlarda bu yöntem işe yaramadığı gibi telefonlara zarar da verebiliyor.

Apple’ın kullanıcılarına bir uyarısı var: iPhone’ları asla pirince koymayın. Peki bir çözüm yok mu?

iPhone’unuzu havuz, okyanus ya da tuvalet gibi bir yerde suya düşürdünüz. Her ne kadar iPhone 12 ve sonraki modeller 30 dakika boyunca 20 metre derinliğe kadar su altında kalabilecek şekilde tasarlanmış olsalar da, telefonun su geçirme ihtimali tam bir endişe kaynağı.


Pahalı cihazınızı olası bir hasardan ve hatta tamamen bozulmasından korumak için uğraş verseniz de arkadaşınızın suyla temas eden telefonunuzu gece boyunca bir torba pirincin içine atma önerisini hatırlıyorsunuz.

Güya pirinç taneleri akıllı telefonun küçük yarıklarında kalan su damlacıklarını çekerek değerli devrelerini kurtarıyor.

Peki bu durum gerçekten de öyle mi?

Popular Science’ın haberine göre yakın zamanda güncellenen bir Apple destek belgesi, pirinç müdahalesinin işe yaramadığını net bir dille belirtiyor. Dahası, bu yöntem iPhone’unuzda başka sorunlara da yol açabiliyor.


iPhone’u pirincin içine koymayın

Apple, Sıvı Algılama Uyarısı ile ilgili makalesinde “iPhone’unuzu bir torba pirincin içine koymayın” uyarısında bulunuyor. Şirket buna gerekçe olarak da küçük pirinç parçacıklarını gösteriyor ve bu küçük parçacıkların iPhone’lara zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Pirinç nişastası cihazın küçük yarıklarından geçtikten sonra iç kısımları tıkayabilir. Tüm bunların yanı sıra, pirinç zaten etkili bir kurutucu da değil.

Kurutma makinesi de kullanmayın

Suyla temas eden telefona kurutma makinesiyle müdahale etmek de bir başka yanlış nokta. Bu konuda Apple, iPhone sahiplerine fön makinesi gibi “harici bir ısı kaynağı” kullanmamalarını tavsiye ediyor. Benzer şekilde, şarj girişlerine pamuklu çubuk, peçete, kağıt havlu veya başka herhangi bir “yabancı cisim” sokmaya çalışmanın da telefona daha fazla zarar verebileceğine dikkat çekiyor.

Apple ne öneriyor?

Peki asıl soruya gelelim: iPhone’unuz su alırsa ne yapmalısınız? Apple, bu tür durumlarda ılımlı bir yaklaşım öneriyor. Örneğin sıvıyı çıkarmak için cihazı konektör aşağı bakacak şekilde elinize hafifçe vurun ve ardından en az 30 dakika boyunca iyi hava akışı olan açık ve kuru bir alanda bırakın. Sonrasında, cihazı kablolu bir şarj cihazına bağlamayı deneyin.

Sıvı Algılama Uyarısı kalıcı olursa, Apple tamamen kuruması için 24 saate kadar beklemenizi öneriyor. Peki bu da işe yaramazsa?


Bu durumda en yakın Apple mağazasına uğramak makul görünüyor.

Eski cihazı atmadan önce dikkat: Silsek bile ele geçirilebilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.