Fenerbahçe Lig’den çekilirse neler olacak?

trabzonspor fenerbahçe

Süper Lig’in 30. haftasında Fenerbahçe’nin deplasmanda Trabzonspor’u 3-2 mağlup ettiği karşılaşma sırasında ve sonrasında istenmeyen olaylar yaşandı.

Olaylara karışan taraftarlar göz altına alınırken, TFF tarafından PFDK sevkleri ve cezalar konusunda henüz bir açıklama gelmedi.


Fenerbahçe Kulübü, Trabzonspor maçından sonra yaşananların ardından 2 Nisan’da yapılacak olağanüstü genel kurulda futbol takımının ligden çekilmesi konusunu gündeme aldı. Başkan Ali Koç yaptığı basın toplantısında “Gerekiyorsa da bir alt lige düşeceğiz çünkü her gün ölmektense bir gün öleceğiz ama geleceğimizi kurtarmak zorundayız. 1 sene oynarız, çıkarız ama herkes aklını başına alır. Artık yeter” diyerek kulübün tepkisini kesin bir dille gösterdi.

Futbol Kulüpleri Tescil Talimatı’nın 19.maddesi uyarınca, kulüplerin müsabakalara katılma zorunluluğu bulunmaktadır.  İlgili maddeye göre lige katılacağını bildirdiği halde katılmayan takımlar, katılmadıkları kategoride bir alt lige düşerler. Kayıtlı olduğu ilde bir alt kategori yoksa bir sonraki sezon lige alınmazlar.

Her kulüp sezon başında TFF ile bir taahhütname imzalar.

Taahhütnameye göre kulüpler:

1) FIFA, UEFA ve TFF’nin Kanun, Statü, Talimat ve diğer ilgili tüm düzenleme ve kararlarına aynen uyacağımızı ve ilgili statülerde belirtildiği şekliyle İsviçre’nin Lausanne şehrinde bulunan Spor Tahkim Mahkemesi’ni (Court of Arbitration for Sports – CAS) tanıdığını ve kendi üyelerinin, kulüplerinin, yetkililerinin, futbolcularının ve görevlilerinin de bunlara uymasını temin edeceklerini;

2) TFF tarafından düzenlenecek profesyonellik kriterleri ile lig statülerini kabul ettiklerini;

3) TFF’nin yargı kurullarının görev ve yetkilerini kabul edip kararlarına uyacaklarını; bu kurulların spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kesinleşen kararlarına karşı hiçbir idari ve adli yargıda temyiz, tashihi karar, yargılamanın iadesi gibi kanun yollarına başvurmayacaklarını;

4) Yukarıdaki taahhütlere aykırı hareket ettikleri takdirde futbol dalındaki tescillerinin iptalini ve müsabakalara iştirak ettirilmemeyi kabul, taahhüt ve beyan ederler.

İşte bu taahhütname nedeniyle de şu an tüm yetki TFF’nin elinde bulunmaktadır. Fenerbahçe genel kurulunun 2 Nisan’da vereceği kararın neticesinde süreç lisans iptaline kadar gidebilecektir. Böyle bir şeyin olmayacağını düşünsem de hukuki olarak mümkündür.

Lisans iptali gibi ciddi bir karar olmaması halinde, Fenerbahçe’nin ligden çekilmesi halinde ise sarı lacivertli ekip 2024-2025 sezonunda bir alt lig olan TFF 1. Lig’de mücadele edecektir.

Kulüplerin taahhütnamede uyacağını beyan ettiği TFF Kulüp Lisans ve Finansal Fair-Play Talimatı ve UEFA Kulüp Lisans Talimatı; TFF’nin Kulüp Lisans Talimatı’nın 17. maddesine göre, UEFA kulüp müsabakalarına katılmaya hak kazanan kulüplerin TFF tarafından verilen UEFA Kulüp Lisansı’nı alması zorunludur.


Lisans devredilemez ancak lisansın TFF Kulüp Lisans Kurulu tarafından geri alınabilmesi mümkündür.

Şöyle ki: Lisansın verilmesi sırasında mevcut şartların artık karşılanmaması; Lisans sahibinin Talimatta öngörülen yükümlülüklerini ihlal etmesi.

Madde 20’de ise lisansın geri alınması düzenlenmiştir. Bunlar: Altyapı kriterlerine ilişkin, lisans adayı tarafından verilen taahhütlere uyulmaması (Ulusal Lisans Sistemi için geçerlidir); Lisans adayı tarafından sunulan belgelerde herhangi bir yalan beyan tespit edilmesi; Lisans sahibinin başvuru sırasında aranan şartların bir veya birkaçını yitirmesi, Talimata aykırı davranması veya iflasına karar verilmesi durumunda.

Bu anlamda değerlendirildiğinde TFF, UEFA’yı bilgilendirmek zorunda olup; Fenerbahçe’nin vereceği karar da şartlardaki değişikliği yaratabilme riski taşımaktadır. Her ne olursa olsun nihai karar UEFA tarafından verilecek olsa da, Fenerbahçe’nin ligden çekilme kararı alması halinde UEFA Kulüp Lisansı TFF tarafından geri alınarak UEFA’yı bilgilendirmesinin akabinde UEFA önümüzdeki müsabakalar için Fenerbahçe’yi Konferans Ligi’nden men edebilme hakkına hukuken sahip olacaktır.

UEFA Lisans Talimatı 59. Maddeye göre, kulübün yerel federasyonun müsabakalarında oynaması gerekmektedir. Bu anlamda ligden çekilme yerel federasyon müsabakalarında oynamama anlamına geldiği için, lisansın geri alınması konusunda neden teşkil edebilecektir. Her ne olursa olsun ülke puanı, Fenerbahçe’nin mevcut başarısı ve Fenerbahçe’yi olası kararı aldırmaya neden olan etmenler göz önünde bulundurulduğunda TFF’nin, Fenerbahçe’nin UEFA lisansını iptal etme ihtimalinin çok da gerçekleşebilir olamayacağı kanaatindeyim.

Bunun yanında Fenerbahçe’nin yarıştığı UEFA Konferans Ligi Regülasyonu’nun 4. Maddesi’nde UEFA müsabakalarına katılımda da UEFA Kulüp Lisansı’nın olması zorunlu bir husus. Ancak lisansın iptali / geri alınması gibi hallerde ilgili kulüp o sene UEFA’daki ileriye dönük yarışmacı tüm haklarını kaybediyor.

Yine talimatın 28. Maddesi’nde ise kulübün, UEFA müsabakalarından diskalifiye edilmesi halinde nasıl bir değerlendirme yapılacağı ifade edilmiş. Diskalifiye eğer grup aşamasında gerçekleşirse tüm puanların silineceği ve önceki tüm müsabakaların geçersiz sayılacağı maddede düzenlenmiş. Bu anlamda bakıldığında grup aşaması sonrası diskalifiye halinde önceden toplanan puanlara ilişkin bir husus bulunmuyor.

2 Nisan tarihli genel kurulda Fenerbahçe ligden çekilme kararı alır ve bir alt lige düşerse bu durumun çeyrek final aşamasında gerçekleşmesi nedeniyle, UEFA’daki durumu ve puanları etkilemeyeceği ve Fenerbahçe’nin UEFA Avrupa Konferans Ligi’ndeki müsabakalarına devam edebileceği kanaatindeyim.

Tabii ki bir alt lige düşmenin hukuki ve finansal sorunlar yaratacağı aşikardır. Yabancı sınırının değişmesiyle Fenerbahçe yabancı futbolcularından feragat etmek mecburiyetinde kalacaktır. Sözleşmelerin süresinden önce feshedilmesi finansal bazı yükümlülükler doğuracaktır. Bunun yanında yerli ya da yabancı futbolcuların sözleşmelerinde, ‘Küme düşülmesi halinde oyuncu serbest kalır’ maddesi bulunabileceğinden, bu maddeler yürürlüğe girecektir. Borsa yatırımcılarının zarara uğraması, sponsorluk ve reklam sözleşmeleri gibi daha birçok konuda kulübün finansal anlamda yara alması ve dava edilmesi mümkün olabilir.

Fenerbahçe’nin ligden çekilmesi ise Süper Ligi herhangi bir şekilde etkilemeyecek, lig kaldığı yerden devam edecektir.


Umuyorum ki süreçlerin sonunda hem Fenerbahçe hem de Türk futbolu daha derin yaralar almaz. Centilmenliğin konuşulduğu, maçların sahalarda oynandığı ve kazanıldığı, böyle durumların yaşanmadığı günler dileğiyle…

Trabzonspor – Fenerbahçe karşılaşması hukuki değerlendirmesi


Av. Hazal Mintaş
İstanbul doğumlu olan Hazal Mintaş, lise eğitimini İstanbul Haydarpaşa Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra lisans eğitimini Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans programında tamamlamıştır. Serbest avukatlık yapan Mintaş'ın Marka Hukukunda Karıştırma Tehlikesi adında bir kitabı bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarının dışında ise siyaset ve sivil toplum alanlarıyla ilgilenmektedir. Uzun yıllardır hak temelli çalışmalar yürüten çeşitli yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında üye ve eğitmen olup, yönetim kurullarında görev almaktadır. Çalışma alanları insan hakları, gençlik hakları, gönüllü hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğidir.