Padişahların bilinmeyen mutfağı: Yıldız Sarayı’nın İçki Defteri

Yıldız Sarayı mutfağı

Son dönemde Osmanlı padişahlarının yaşamına ilişkin tartışmalar akademi dünyası ve sosyal medyada tartışılırken, Tarihçi Ümit Doğan; Yıldız Sarayı mutfağına ilişkin bilinmeyen belgeleri “Yıldız Sarayı’nın İçki Defteri” adlı kitabında gün yüzüne çıkardı.

Tarihçi Ümit Doğan, tartışma yaratacak ilginç bir araştırmaya imza atarak, Yıldız Sarayı mutfağına ilişkin bilinmeyen belgeleri gün yüzüne çıkardı. “Yıldız Sarayı’nın İçki Defteri” başlıklı Destek Yayınlarından çıkan kitapta; “Osmanlı Arşivi Yıldız Evrakında” bulunan içeceklerin kayıt defterlerine yer verilirken, ilginç ayrıntılar da aktarılıyor.

Kadim Türk devletlerinden bugüne uzanan süreçte saraylara alınan malzemelerin arasında alkollü içecekler olduğu da kitapta vurgulanırken, Doğan ise şu tespitlere yer veriyor:


“Hükümdarların insan olduğunu, beşer yönlerini unuttuk, hatta hiç aklımıza getirmedik. Bunda tarihçilerin Türk sultanlarının içki veya eğlenceyle olan ilişkilerini yazmamış olmalarının büyük etkisi var.”

Yıldız Sarayı'nın İçki Defteri

Yabancı konuklara özel

Kitapta Osmanlı Arşivi Yıldız Evrakında “Saray’a Alınan İçkilerin Kayıt Defteri” başlığı altında ve 26826 numarada kayıtlı olduğu belirtilirken, saraya sipariş edilen içkilerin türü, hangi tarihte ne kadar sipariş edildiği ve hangi ziyafetlerde kullanıldığına dair bilgilere ilişkin şu bilgiler aktarılıyor: “Defterin ortaya çıkmasıyla bu konuyla ilgili bugüne kadar rivayetler üzerinden yapılan bütün tartışmalar hükmünü yitirmiş oldu.

Defteri incelediğimizde yabancılar için sipariş edilen içkilerin yanlarına, bununla ilgili notlar düşüldüğünü görüyoruz.


Örneğin, “Karadağ Prensinin akrabası için Nüzhetiye Kasr-ı Hümayununa”, “Rus Prens Hazretleri için alınan”, “Avusturya Prens Hazretleri için Viyana’dan celbolunmuş” gibi yabancılar için alındığını belirten ifadeler kullanılmıştır.”

saray mutfağı içkiler

İran geleneğinden geçti 

Tarihçi Ümit Doğan ise Türk devletlerindeki geleneklere dikkat çekerken şunları aktarıyor: “Türk devlerinde içki meclislerinin varlığı tartışılmaz bir gerçek ve dönemin insanları bunu saklamıyorlar. Sultan Babür kendi yazdığı Babürname’de içkiye olan düşkünlüğünü detaylıca anlatıyor. Yine Büyük Selçuklu Devleti’nin meşhur veziri Nizamülmülk’ün Siyasetname adlı eserinde Sultan ve devlet adamlarının içki meclisinde uyması gereken kurallara için bir bölüm ayırdığını görüyoruz. İşret ve eğlence Türk saraylarına İran geleneğinden geçmiş ve hükümdarlığın bir gereği haline gelmiştir.”

“Selçuklu dönemi tarihçilerinden İbn Bîbî, sultanların içki meclisini anlatırken ‘acem havalarına ve padişah âdetlerine uyarak’ ifadelerini kullanıyor ve bunun kadim İran kültüründen gelen bir padişah âdeti olduğuna dikkat çekiyor. Müneccimbaşı ise I. Alâeddîn Keykubâd’ı anlatırken Sultan’ın dini hassasiyetleri bulunmasına rağmen içki ve eğlenceyi terk etmediğinden bahsederek bunu işret meclislerinin o devrin devlet merasimi olmasına bağlıyor.”

padişah mutfağı

Prof. Dr. Halil İnalcık da bahsetmişti


“Çağımızın tarihçilerinden Halil İnalcık Ortaçağ İslam devletlerinde en eski zamanlardan beri Padişahın yaşamında iki şeyin yüksek derece önem taşıdığını ve bunların rezm ile bezm; yani savaşmak ve saray bahçelerinde günlerce süren içki meclislerinde eğlenmek olduğunu vurguluyor. Ben de araştırmalarım sonucunda şunu söyleyebilirim ki, Türk devletlerinin saraylarında içki meselesini Gazneliler döneminden başlatıp Osmanlı Devleti’nin son dönemine kadar götürmek mümkündür.”

Tevhid-i Tedrisat 100 yaşında: Hayatta en hakiki mürşit ilimdir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.