Sevgi dolu, besleyici ilişkiler çocuk gelişimi için neden önemlidir?

çocuk gelişimi

Çocukların ilişkileri onların dünyaya bakışını şekillendirir ve gelişimlerinin tüm alanlarını etkiler. Çocuklar ebeveynleri, aile üyeleri ve bakıcılarıyla olan ilişkileri sayesinde kendileri ve dünya hakkında bilgi edinirler.

Bunun nedeni, ilişkilerin çocukların, gülme, soru sorma gibi kendilerini ifade etmelerine ve sarılma, gülümseme gibi bir şeyin karşılığını almalarına olanak sağlamasıdır. Çocukların “geri aldıkları” şeyler onlara dünyanın nasıl bir yer olduğu ve dünyada nasıl hareket etmeleri gerektiği, nasıl düşünecekleri, anlayacakları, iletişim kuracakları, davranacakları, duyguları gösterecekleri ve sosyal becerileri geliştirecekleri hakkında çok önemli bilgiler verir.

Örneğin, çocuğunuz kendisini kucaklamanızı istediğinde ve siz de sıcak, sevgi dolu ve nazik bir şekilde yanıt verdiğinizde, çocuğunuzun iletişim, davranış ve duyguları öğrenmesine yardımcı oluyorsunuz.


Çocuğunuzun ihtiyaçlarına sıcak bir şekilde yanıt verdiğinizde, aynı zamanda çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine ve aranızda güçlü bir ilişki kurmasına yardımcı olursunuz. Çocuğunuz kendini güvende ve size bağlı hissettiğinde, büyük ihtimalle kendi dünyasını keşfedecek özgüvene sahip olacaktır.

Başkalarıyla ilişkileriniz

Başkalarıyla kurduğunuz ilişkiler de çocuğunuzun gelişimini şekillendirir. Örneğin eşiniz, aile üyeleriniz, arkadaşlarınız ile kurduğunuz ilişkiler, davranış ve iletişim şekliniz, çocuğunuza başkalarıyla nasıl davranacağını gösterir. Çocuğunuz çevresinde nazik ve saygılı ilişkiler görürse, başkalarına karşı nazik ve saygılı olmayı öğrenir.

Oyun, gelişim ve ilişkiler için neden önemlidir?

İlk yıllarda çocuğunuzun temel öğrenme ve gelişme yolu oyundur. Oyun, çocuğunuz için eğlencelidir. Ayrıca çocuğunuza keşfetme, gözlemleme, deney yapma, problem çözme ve bazen hata yapma fırsatı verir. İlişkiniz çocuğunuzun oyundan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur. Bunun nedeni, sizin teşvikinizin çocuğunuza keşfetme, deneme ve hata yapma konusunda güven vermesidir. Sizinle oyun oynamak, konuşmak, dinlemek ve etkileşimde bulunmak için harcanan bol miktarda zaman; iletişim kurma, düşünme, problem çözme, hareket etme, diğer çocuklarla ve yetişkinlerle birlikte olma gibi temel yaşam becerilerini öğrenmesine de yardımcı olur.

Birlikte oynayarak vakit geçirmek çocuğunuza basit bir mesaj verir: “Sen benim için önemlisin.”

İlişkilerin yaşama faydaları

Çocuğunuzla aranızdaki sıcak ve sevgi dolu etkileşimler; kendisine olan güvenini, dayanıklılığını ve iletişimini geliştirir. Ergenlik ve yetişkinlik döneminde sorunlarla baş etmek, stresle baş etmek ve diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmak için bu becerilere hayatının ilerleyen dönemlerinde ihtiyacı olacaktır.

Yaşamın erken dönemlerindeki güçlü bağlılıklar ve ilişkiler,  daha iyi bir zihinsel sağlık durumuna sahip olma ve daha az davranış sorunu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu anlamına da gelir.


Çok sayıda çalışma, güçlü aile bağlarının çocuklarda riskli davranışlar ve uyuşturucu kullanımı gibi kötü sonuçların olasılığını azalttığını ve hayatta daha başarılı olduklarını göstermiştir.

Aile bağı nasıl güçlendirilir?

Yetişkinler; evdeki duygusal iklim üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptirler. Bu nedenle çocukların görüldüğünü ve duyulduğunu hissedeceği bir alan oluşturmak önemlidir.

Aile bağlarını güçlendirmek için yemek masasında yapılan sohbetler, harika bir fırsattır. Yetişkinler çocukların özgürce konuşabilmelerini sağlayacak bir ortam yaratmalıdır. Yetişkinlerin konuşurken çocuklarının söylediklerine gerçekten ilgi duyduklarını göstermeleri ve yargılamayı ertelemeye çalışmaları önemlidir.

Yetişkinlerin çocuklarıyla bağ kurmak için büyük jestler yapmasına gerek bulunmamaktadır. Anlamlı konuşmalar yapmanın, bağlantınız için onları pahalı gezilere çıkarmaktan daha önemlidir.

Ayrıca sessizlik de başka güçlü iletişim şeklidir. Çocukların ebeveynleriyle ya da bakıcılarıyla sessizce birlikte vakit geçirmeleri ya da birlikte ev işleri yapmaları da bir bağlantı oluşturabilir. Bu anları mutlaka sohbetle doldurmanız şart değildir.

Diğer yetişkinler çocukların gelişimini etkileyebilir

Dış ilişkiler önemlidir. Öğretmenler gibi topluluk üyelerinin çocuklar üzerindeki etkisi kaçınılmazdır. Ebeveyn olmayan yetişkinlerle bağlantı duygusunun muhtemelen gencin gelişme olasılığını artırmaktadır.


Çocuklar erken yaşta sağlıklı güvene dayalı ilişkiler yaşarsa, yetişkinlerde sağlıklı güvene dayalı ilişkiler kurma olasılıkları daha yüksek olur.

Çocuklara soru sormak neden önemlidir?


Elif Mert
Üç kuşak İstanbullu bir aileden geliyor. Eğitim hayatını İstanbul’da tamamladı. Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Eğitimi Bölümü mezunu. Kısa bir dönem Saint Joseph Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra gönüllü kuruluşlarda çocuklarla çalıştı. Düşünen, sorgulayan, barışçıl, kendi iç yaratıcılığını harekete geçiren, farklı dil ve dinlere karşı saygılı, özgüvenli çocukların yetişmesine destek olan bir vakfın eğitim programları bölümünde eğitim uzmanı olarak çalışıyor. Türkiye’nin yetmişe yakın ilini gördü ve farklı renklere sahip Türkiye’nin çocukları ile çalışmak, çocuk ve insan sevgisini daha da yükseltti. Her şey sizin bakış açınızda gizli. Siz hayata güzel bakarsanız, hayatın size akacağına, iyiliğin ve güzelliğin hep sizinle olacağına inanıyor. Okumayı, deneme, makale yazmayı, yeni kültürleri, doğayı, insan psikolojisini, yabancı dilleri ve bu dilleri konuşmayı ve insanları seviyor. Kitap değerlendirme yazıları ve ailelere yönelik eğitim yazıları yazıyor. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde eğitim alıyor, öğrenmeyi çok seviyor; bu nedenle çok okuyor ve eğitimlere katılıyor.