Süper Lig’in 30. haftasında yani geçtiğimiz hafta sonu oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasında yaşanan olaylardan sonra sular durulmuyor. Gerek kulüplerin, yöneticilerin, futbolcuların açıklamaları gerekse yorumcuların yaptığı yorumlarla, konu gündemden düşmüyor.
Trabzonspor – Fenerbahçe maçında yaşanan olayların ardından verilecek cezalar PFDK’nın kararlarıyla belli olacak. TFF Hukuk Müşavirliği tarafından, PFDK’ya yapılan sevklerde Süper Lig müsabakalarına ilişkin açıklama yapılmadı. TFF’den den üst düzey bir yetkili, konuyla ilgili olarak Hürriyet’e, “Henüz çok erken, tüm görüntüler ve bilgiler elimize ulaşınca gerekli karar alınacak” açıklamasını yaptı.
Trabzonspor ve olaya karışan tüm isimlerin kurula sevk edilmesi bekleniyor. Futbol Disiplin Talimatı’na göre, Trabzonspor’un usulsüz seyirci alma ve merdiven boşluklarının boş bırakılmaması madde 49, küfürlü ve çirkin tezahürat madde 53, ve saha olayları madde 52 nedeniyle PFDK’ya sevk edilmesi bekleniyor. Trabzonspor’un bu durumda en az 5 maç saha kapatma cezası alması mümkün.
6222 sayılı Kanun’un 12. maddesinde sayılan yasakları maddelerin sokulması 13. maddeye göre cezai yaptırıma sahipken, 13. maddesi 5. fıkrası uyarınca, müsabaka, seyir veya antrenman alanlarına yasak olmayan maddeleri kullanarak müsabaka veya antrenman düzeninin bozulmasına sebep olan kişiler için de cezai yaptırımlar bulunmaktadır.
Fenerbahçe cephesinde ise taraftarların saldırılarına karşı müdahalede bulunan Bright Osayi-Samuel, Michy Batshuayi ve Jayden Oosterwolde’nin de PFDK’ya sevk edilmesi gündemde. Sevkin FDT’nın Kavga başlıklı 45. maddesi uyarınca yapılması söz konusu. Bu madde, 3 ila 5 maçtan men cezasını kapsıyor. Ancak oyunculara karşı tahrik maddesi devreye girdiğinde, bu da cezaların 1/3 oranında düşürülmesi söz konusu olacaktır.. Objektif olarak değerlendirildiğinde hem maç sırasında hem de sonrasında ağır bir tahrik olduğunu söylemek mümkün.
Her iki kulübün ve futbolcuların FDT madde 36’ya göre sportmenliğe aykırı hareketten ceza alması da söz konusu.
Fenerbahçeli futbolculara TCK kapsamında ceza verilmesi iddiası!
Fenerbahçeli futbolculara TCK kapsamında bir ceza verilmemesi gerekmektedir. Hayatın olağan akışına uygun olarak futbolcular, maç sonu galibiyeti kutlamak amacıyla saha içinde toplanarak rutin bir sevinç göstermektedir. Bu kutlama yapılırken hukuka aykırı herhangi bir eylem olmadığı gibi, taraftarı tahrik edecek herhangi bir davranış bulunmamaktadır. Bu kutlamalar hem ülkemizde hem de dünyada tüm maçlardan sonra yapılmaktadır.
Saha içerisinde kutlama yapan futbolculara ve teknik heyete fiziki olarak, bıçakla, delici kesici alet olarak nitelendirilen korner direğiyle saldıran kişilerin TCK’ya göre kasten öldürmeye teşebbüs, silahla yaralamaya teşebbüs suçlarından yargılanmaları gerekecektir. Söz konusu taraftarların ömür boyu spor müsabakalarından men edilmesi gerekir.
Bu saldırılara karşı Fenerbahçeli futbolcular ise kendilerini savunmuş yani meşru müdafaa yapmışlardır, futbolcuların can güvenliklerinin ciddi tehdit altında olduğu açıktır. TCK m.25’te açıklanan meşru müdafaaya bakarsak; kendisine veya başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. Maruz kaldığı haksız saldırının etkisi altında, “heyecan, korku ve paniğe” kapılarak meşru müdafaa sınırlarının aşılması halinde de sanığa ceza verilmez. Burada futbolcuların ciddi bir şekilde heyecan korku ve paniğe kapıldıkları da aşikardır.
Sahaya inen taraftarlar göz altına alındı
İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylarla ilgili 12 kişinin göz altına alındığını duyurmuştu. İlgili kişilerin yargılama süreci Türk Ceza Kanunu ile 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’a göre işleyecektir. Zira yapılan eylemler Bu eylemler ceza hukukunda suç olsa da sporda şiddet yasası sebebiyle ekstra cezalar ön görülüyor.
6222 sayılı amacı; müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi olan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 17. maddesi uyarınca Spor alanlarında kasten yaralama suçunun veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Spor alanları ve bu alanlardaki eşya, mala zarar verme suçu bakımından kamu malı hükmündedir. Bunun yanında ilgili suçların işlenmesiyle müsabaka, antrenman veya seyir alanlarına ve bu alanlardaki eşyaya zarar verilmiş olması halinde, meydana gelen zararların tazmini hususunda zarar veren kişiler ve onların taraftarı olduğu spor kulübü meydana gelen zarardan ortak bir şekilde sorumludur. Zararı gideren spor kulübünün sorumlu taraftarlarına rücu hakkı saklıdır. Yani zarar veren taraftar Trabzonspor ile beraber zararların tazmininden de sorumlu olacaktır.
Aynı yasanın 16. maddesi uyarınca yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Yapılan hareketlerin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
6222 sayılı Kanun’un 14. maddesine göre, Spor alanlarında taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından tehdit veya hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında elli günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur. Bu anlamda sahaya giren bazı taraftarların, futbolculara yönelik gerçekleştirdikleri fiziksel saldırılar, korner direğinin ucunun delici alet olması ve bıçak gibi tehlikeli aletlerle tehdit etmeleri suç kapsamında yer almaktadır.
Sahaya inen bir taraftarın eline aldığı korner direği, ucunun sivriliği göz önünde bulundurulduğunda Yargıtay içtihatlarına göre kesici delici silah olarak nitelendirilir. Türk Ceza Kanunu 87. maddesi uyarınca kasten yaralama suçuna teşebbüs etme eyleminin sabit olması ancak sonucun meydana gelmemesi halinde verilecek cezada 1/4’ten 3/4’e kadar indirim yapılır.
Gerek Türkiye Futbol Federasyonu’nun gerekse Türk yargısının bu olayı derinlemesine inceleyerek en doğru kararları vereceğine ve önleyici tedbirleri arttıracağına inancımız tamdır. Dileriz ki hayatın hiçbir alanında bir daha böyle şiddet olaylarını görmez ve bu olayları incelemek zorunda kalmayız…