Türkiye’de ev fiyatları uçtu: Avrupa’da ise patladı!

Türkiye'de ev fiyatları

Enflasyonla birlikte ciddi bir artışa geçen ev fiyatları, Türkiye’yi Avrupa lideri yaptı. İstanbul’da ev fiyatları Londra ve Paris’le yarışa geçerken, vatandaşlar da yurt dışında konut alımına yöneldi.

Son verilere göre Türkiye’de ev fiyatları 9 yılda 12 kat arttı. İstanbul’da bir dairenin fiyatı dünyanın önemli şehirleriyle yarışır oldu.

OECD üyesi ülkeler içinde İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerde ev fiyatları 2015’ten bu yana yüzde 4’ten bir miktar yüksek artışla en ez değişikliği yaşarken, diğer uçta Türkiye yer aldı.


Türkiye’den sonra yüzde 166 oranında artışla Macaristan’da fiyatlar artarken, OECD ülkelerinde ağırlıklı olarak fiyatlar çift haneli artışlar yaşadı.

Türkiye’de 2021 sonrası yüksek artış görülen enflasyonla birlikte fiyatlar da ani artışlar yaşadı. 2015-2021 yılları arasında kademeli artan ev fiyatları, 2022 yılında yüzde 168, 2023 yılında da yüzde 76 oranında artış gösterdi.

Avrupa ve ABD’de enflasyonla mücadele kapsamında para politikasında faiz artışları daha erken devreye girdiğinden 2022 sonlarında ev fiyatları gerilemeye başlarken, uzmanlara göre Türkiye’de emlak fiyatlarındaki yükselişin birçok nedeni bulunuyor.

Euronews’in aktardığına göre KPMG Türkiye Gayrimenkul ve İnşaat Sektörü Lideri Görkem Yapan, nedenlerini ‘kurdaki dalgalanma, Türk Lirası’nın değer kaybı, yüksek enflasyon oranları ve inşaat maliyetlerindeki artış ile pandemi sonrası artan talep’ şeklinde iletti.

Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna savaşıyla her iki ülkeden de Türkiye’ye yönelen göç akımı belli bölgelerde de artışı tetikledi. Sadece Antalya’da ev fiyatları 2022’de yüzde 230 arttı.


Aynı dönemde Türk Lirası’nın değer kaybetmesi yerlileri sınırlarken, Rus ve Ukrayna vatandaşlarının talebi de yükselişi tetikledi.

Ev fiyatları nominal olarak artmaya devam ederken, enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle reel olarak son dönemde ucuzluyor.

Yüksek inşaat maliyetleri yakın dönemde de arzın sınırlı kalmasına yol açabilir denilirken, konut talebinin artması ve faiz oranlarında olası düşüşlerde mevcut durgunluk aşılabilir olarak görülüyor.

Yurt dışında gayrimenkul alımı “patlama” yaşıyor

Ayrıca alım gücündeki düşüşle şu dönemde ev almaya gücü yetmeyenler kiraları da yükseltiyor. Nakit alıcılar için yatırım dönemi olarak görülen bu dönemde bir de yurt dışında gayrimenkul alımı “patlama” yaşıyor.

Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın aktardığına göre, 2023’te Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları olağanüstü artış gösterdi.

Türkiye vatandaşlarının yurt dışı gayrimenkul yatırımları, 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 163,7 oranında arttı.


Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’den yurt dışına gayrimenkul yatırımlarının yayımlanmaya başladığı 2005 sonrası 2022 sonuna kadar 4 milyar 721 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı olurken, sadece 2023’te bunun yarısı kadar bir tutarda yurt dışından gayrimenkul alındı.

Türkiye genelinde 5 aydır konut fiyatları düşüyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.