Bodrum’da içme suyu sorunu: Barajlar şimdiden alarm veriyor!

Bodrum'da içme suyu

Bodrum’a su temin eden barajlarda, yaz dönemi için şimdiden alarm veriyor. Mumcular Barajı’nda doluluk yüzde 16, Geyik Barajı’nda yüzde 57, Marmaris Barajı’nda ise yüzde 80 seviyesinde bulunuyor.

Mumcular Barajı’ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova’ya sulama suyu temin ediliyor. Aşırı su kullanılması, kuraklık ve sıcak hava dalgası yüzeysel su kaynaklarını tehdit etmektedir.

Ülke genelinde yüzde 42’lere varan bir yağış eksikliği söz konusuydu. Kuraklık bu hızla devam ederse Bodrum’da temmuz ayında havuzlarda kirli suyla kalacak.


Duş almada problem olacak.

Kışın bile Bodrum’a su sağlayan barajların yarısı dolmadı. Şu an barajlarda yaklaşık 65 günlük su var.

Önlem alınmalı, bu yaz su krizi kapıda olmamalı.

Ve Bodrum’da İsale hattı sık sık patlamakta.

Bodrum’da bayram tatillerinde ve yaz sezonunda nüfus yaklaşık 5 katına çıkıyor.


Bu durum şebeke sisteminin yıpranmasının, bozunmasını hızlandırıyor.

Bodrum’da su için acil yapılacaklar:

  • Tüm duş başlıkları su tasarruflu başlıklarla değiştirilmeli.
  • Günlük kişi başı 120 litre su tüketenlerden daha az, 120 -200 litre su tüketenlerden daha yüksek ve 200 litre üzeri su tüketenler çok yüksek ücretlendirme yapılmalı.
  • Bodrumda yapılaşmaya son verilmeli. Planlar buna göre düzenlenmeli.
  • Metrekaresine bakılmaksızın tüm binalarda yağmur suyu hasadı yapılmalı, yağmur suyunun zerresinin dahi boşa akmasına izin verilmemeli.
  • Bodrumda tüm otellerde ve evlerde tüm klasik ve aşırı su akıtan musluk başlıkları son verilmeli ve yerine yüzde 35-50 oranında daha az su tüketen ve verimli kullanan aeratör başlıkları kullanılmalı
  • Bodrum’da araç ve halı yıkamasına kesinlikle son verilmeli, yasaklanmalı.

Bodrum’da orta vadede deniz suyundan membran teknolojisi ile tatlı su üretilmesi projesi hazırlanmalı ve kısa sürede uygulamaya konmalı.

Bu su duş almada, park-bahçe sulamada kullanılabilir, hatta arıtılmış suyu mineral ilavesiyle içme suyu olarak da kullanılabilir.

Barselona bunu yıllar önce uygulamaya koydu.

Bodrum’da orta vadede yapılacaklar:

  • Orta vadede yeni su kaynakları çalışması yapılmalı ve uygulamaya konmalı.
  • Ve tüm atıksular ileri kademe artırılarak park-bahçe, araç yıkama amacıyla kullanılmalı.
  • İçme suyu barajlarında dip çamuru taraması yapılarak barajların su tutma kapasitesi artırılmalı.
  • Şebekede mevcut yüzde 40 olan kayıp kaçak oranı yüzde 10’nun altına düşürülmeli. Bunun anlamı neredeyse suyun yarısı israf edilmektedir. Şebeke sistemi yenilenmeli ve kayıp kaçak takip sistemi oluşturulmalı.
  • Şebeke sisteminde yüzde 40 oranında içme suyu kayıp ve kaçağın olduğu bir şehirde kaliteli ve güvenli temiz su hizmeti verilemez. Bu su sadece kullanma suyu olarak kullanılabilir.
  • Su patlaklarının ana sebebi yaşlı şebeke sistemidir. Acilen yenilenmesi gerekir.

Termik santraller her gün Milas ve Bodrum nüfusu kadar tatlı su tüketmesine son verilmeli.

Bu termik santral tesisleri deniz suyunun tuzu alarak kullanma suyu olarak kullanmasını sağlayacak tesisler kurulmalı, aksi kapatılmalı.


Kaynak: Prof. Dr. Mustafa Öztürk Independent Türkçe için yazdı

Otelcilik sektöründe 2024 teknoloji trendleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.