Hubble Teleskobu hatayla 1700 asteroit keşfetti

asteroit

Hubble Uzay Teleskobu yanlışlıkla binden fazla asteroit buldu. Teleskobun aldığı görüntülerin arşivini inceleyen yurttaş bilim insanları bu keşfin yapılmasını sağladı.

Asteroitler, Mars ve Jüpiter arasında belirli bir yörüngede hareket eden gökcisimlerini ifade ederken, bu bölgeye Asteroit Kuşağı deniyor.

NASA geçen hafta yaptığı açıklamada Asteroit Kuşağı’nda daha önce listelenmemiş 1701 adet asteroit izi bulunduğunu duyurdu. Bunların yaklaşık 400’ünün genişliğinin 1 kilometreden az olduğu belirtildi.


Asteroit Kuşağı’nda 1 milyondan fazla asteroit bulunuyor

Yeni keşfedilen asteroitler, Asteroit Kuşağı’nda 1 milyondan fazla olduğu tahmin edilen asteroitlerinin sayımına katkı sağlıyor. Bulgularını hakemli dergi Astronomy and Astrophysics’te yayımlanan makalede açıklayan araştırmacılar, bu cisimlerden bazılarının çarpışmalar nedeniyle parçalanmış büyük uzay kayalarının parçaları olabileceğini düşünüyor.

37 binden fazla görüntü incelendi

Çekilen asteroit görüntülerinin hepsini inceleyecek zamanları olmadığını söyleyen gökbilimciler, çalışmalarında diğer bilim insanlarından da yardım aldı. Hubble’ın 19 yılda çektiği 37 binden fazla görüntüyü incelemek için dünyanın dört bir yanından 10 binden fazla kişi gönüllü oldu.

İspanya’daki Avrupa Uzay Astronomi Merkezi’nden, çalışmanın ortak yazarı Bruno Merín şöyle diyor:

Asteroit konumları zamanla değiştiğinden sadece koordinatları girerek bulunamıyorlar çünkü farklı zamanlarda orada olmayabilirler.

30 yıldan uzun süredir Alçak Dünya Yörüngesi’nde dönen Hubble Uzay Teleskobu, Dünya merkezli hızlı yörüngesi sayesinde asteroitlerin arkasında bıraktığı kavisli izleri yakalayabiliyor. Hubble, Dünya’nın yörüngesinde dönerken bakış açısı değişiyor.

UGC-12158
NASA, ESA, Pablo García Martín (UAM); Image Processing: Joseph DePasquale (STScI); Acknowledgment: Alex Filippenko (UC Berkeley)

Zaman zaman asteroitlerin, UGC 12158 adlı çubuklu sarmal galaksi gibi uzaktaki cisimlerin görüntüsünü alan Hubble’ın fotoğraflarına “daldığı” da biliniyor. Hubble’ın asteroitlerin bu anlarını yakaladığı sıradaki konumunu bilerek gökcisimlerinin bıraktığı izlerin eğriliğini ölçen bilim insanları, asteroitlerin mesafelerini belirleyip yörüngelerinin şeklini tahmin edebiliyor.

Araştırmaya liderlik eden Pablo García Martín, “Asteroit Kuşağı’ndaki asteroitlerinin daha küçük bir popülasyonunu görmeye başlıyoruz” diyor.

“Bu kadar çok sayıda aday cisim görmek bizi şaşırttı” diye belirten Martin şöyle ekliyor:

Güneş sistemimizin evrimine dair modeller hakkında fikir vermesi açısından önem taşıyor.


Kaynak: NASA

Uzayda ilk Michelin yıldızlı restoranda yemek: Bedeli 495 bin dolar!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.