200 TL’nin satın alma gücü 2,7 TL’ye düştü

200 tl

2009 yılında piyasaya sürülen 200 TL’lik banknot, geçen 15 yılda yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünü büyük ölçüde kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ocak 2009’dan Nisan 2024’e kadar olan süreçte tüketici enflasyonu yüzde 1.271 arttı. Bu da 2009’da 200 TL’nin satın alma gücünün şimdi yaklaşık olarak 2.743 TL’ye denk geliyor.

200 TL’nin tedavüle girdiği tarihte 130.5 dolar ederken, bugün sadece 6.1 dolar alınabiliyor. Aynı şekilde, 200 TL’nin alım gücü Euro bazında da düştü; 93.1 Euro’dan 5.7 Euro’ya geriledi.


2009’un Ocak ayında, bir arabanın deposunu doldurmak için 126 lira 45 kuruş gerekiyordu ve geriye 73 lira 55 kuruş kalıyordu. Ancak benzin fiyatlarının 15 yılda önemli ölçüde artmasıyla, en büyük banknot artık sadece 4.6 litre benzin alabiliyor.


2009’da, en büyük banknotla alınabilen dana eti kilogram fiyatı 16 TL idi ve 12.5 kilogram alınabiliyordu. Ancak et fiyatlarının artmasıyla, şu anda 200 TL ile yarım kilogram dahi alınamıyor. Kuzu eti fiyatları da benzer bir şekilde artarak 13.9 TL’den 702 TL’ye yükseldi.

20.000 TL’ye dayandı! En fazla promosyon veren bankalar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.