Türkiye’de ilk 4 ayda 20 binden fazla elektrikli otomobil satıldı

Elektrikli araç

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, ülke genelinde otomobil ve hafif ticari araç toplam satışı ocak-nisan döneminde yıllık bazda yüzde 11,3 artarak 371 bin 438 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satış sayısı yüzde 16,62 artışla 294 bin 837’ye yükselirken, hafif ticari araç satış sayısı yüzde 5,2 azalarak 76 bin 601’e geriledi.

Benzinli otomobiller ilk sırada

Söz konusu dönemde Türkiye otomobil pazarı satış sayısı sıralamasında benzinli otomobiller 192 bin 786 ile birinci, hibrit otomobiller ise 43 bin 845 ile ikinci basamakta yer aldı.


Dizel otomobil satış sayısı 32 bin 676, otogazlı otomobil satış sayısı ise 2 bin 428 oldu. Sadece elektrikle çalışan tam elektrikli otomobil satışları ise 20 bin 255 olarak kayıtlara geçti.

İlk 4 ayda 23 bin üzerinde elektrikli otomobil satıldı

Araçtaki bataryayı şarj etmek için benzinli bir motor jeneratörle bir elektrik motorunu çalıştırarak tekerleklere güç sağlayan sisteme sahip (uzatılmış menzil) araçlar da dahil edildiğinde elektrikli otomobil satış sayısı 23 bin 102’ye yükseldi. Uzatılmış menzil otomobiller de Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olarak “elektrikli” sınıfında yer alıyor.


Dizel ve otogazlı otomobil satışlarında düşüş devam ediyor

Nisan sonu itibarıyla 2023’ün aynı dönemine göre benzinli otomobil satışlarında yüzde 14,1 artış, dizellerde yüzde 27,3 ve otogazlılarda yüzde 26,5 düşüş gerçekleşti. Bu dönemde hibrit otomobil satışları yüzde 56,3, tam elektrikli otomobil satışları ise yüzde 273 artış gösterdi.

Dizel otomobil satışlarındaki azalışın ana nedeninin global üreticilerin dizel otomobil üretimini sonlandırma sürecinin devam etmesi, dolayısıyla pazara yeni dizel otomobil sunulmaması olduğu belirtiliyor.

Tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 6,9

Benzinli otomobillerin satışlarda geçen yılın ilk 4 ayında yüzde 66,8 olan payı, bu senenin aynı döneminde yüzde 65,4’e geriledi. Dizel otomobillerin payı yüzde 17,8’den yüzde 11,1’e, otogazlı otomobillerin payı ise yüzde 1,3’ten yüzde 0,8’e geriledi.


Ocak-nisan döneminde toplam satışlardan alınan pay, tam elektrikli otomobillerde yüzde 2,1’den yüzde 6,9’a, hibritlerde yüzde 11,1’den yüzde 14,9’a yükseldi. Otomobiller tam elektrikli, uzatılmış menzil elektrikli ve hibrit olarak ele alındığında, toplam pazarın yüzde 22,7’sinin içinde elektrikli motor da bulunan araçlardan oluştuğu görüldü.

Otomobil markalarından takas ve 12 ay sıfır faizli kredi kampanyası


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.