2024’te düğün yapmanın maliyeti ne kadar oldu?

düğün yapmanın maliyeti

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da hız kazandı. Ortalama her yıl 600 çiftin evlendiği Türkiye’de ekonomideki kötü gidişat düğünlere de yansıdı. Fiyatlar iki kat arttı! Düğün takısında tercih değişti. Çeyiz alışverişleri online alışverişe kaydı. Bütçeler kısıldı, yemek yerine kokteyl tercih ediliyor.

2024 yılında düğün yapmanın maliyeti geçen yıla oranla 1.5 ila 2 kat artmış durumda. Bu yılki fiyatlara göre 250 kişilik bir düğün planlayanlar yemeksiz ise ortalama 100 bin, yemekli ise ortalama 200 bin TL’den başlayan fiyatları gözden çıkarmak durumda kalacak.

Hürriyet’ten Özge Esen’in haberine göre sektör temsilcilerinin hesaplamalarına göre, bu yıl yemeksiz bir düğün 90-100 bin TL civarında iken, 250 kişilik yemekli bir düğün ise 200 bin TL’den başlıyor.


Buna kına, gelinlik, damatlık, kuaför masrafı ve fotoğraf çekimi gibi diğer giderler de eklenince ortalama düğün harcaması 450 bin TL’yi buluyor.

Sektör temsilcileri, evlenecek çiftlere “Önce bütçenizi belirleyin ve bunun yüzde 50’sinden fazlasını harcayacağınızı bilin” uyarısında bulunuyor.

Düğün yapmanın maliyeti iki kat arttı!

Düğün.com CEO’su Emek Kırbıyık, “Bu yıl 600 bine yakın çiftin evleneceğini ve 500 bininin düğün yapacağını tahmin ediyoruz. Çiftler, kınası, sözü, nişanı, after partisi derken, ortalama iki etkinlik yapıyor. Böyle olunca Türkiye’de yılda 1 milyon etkinlik gerçekleşiyor. Düğün firmalarımız yaz aylarındaki rezervasyonlarını doldurdu. Şu an sonbahar aylarındaki boşluklarını dolduruyorlar” dedi.

Peki mekanlarda fiyatlar nasıl?

Evlilik mevzu: Gençler neden ve nasıl evlensin?

Kırbıyık, şöyle yanıtlıyor:


“Fiyatlar enflasyon oranında arttı ama en çok üst segment etkilendi. Beyaz yaka artık üst segment mekânlarda zorlanıyor. Mekanlar da bunu görüp, bu yıl daha uygun ekstra paketler çıkardı. Geçen yıla göre fiyatlar 1.5-2 kat arttı. 250 kişilik yemekli düğünler 200 bin TL’den başlıyor. Fiyatlar mekâna, menünün içeriğine, davetli sayısına göre değişiyor. Yemeksiz düğünler ise 90-100 bin TL civarı. Mekân, gelinlik, damatlık, saç-makyaj, fotoğraf, nikah şekeri, davetiye gibi tüm masrafları eklediğimizde düğünün maliyeti 450 bin TL’yi buluyor.”

Düğün takısında tercihler değişti!

• Altın fiyatlarındaki sert yükseliş nedeniyle tüketicilerin takı tercihleri de değişti. Alışverişlerde bütçeye uygun takı seçenekleri öne çıkıyor. Ama yine de bilezikler, gerdanlıklar, alyanslar ve pırlantalı mücevherler düğün alışverişinin olmazsa olmazları arasında. Gramaj olarak hafif ve uygun ürünler popülerliğini koruyor. Ancak Anadolu insanı halen 22 ayar altın takı almayı sürdürüyor. Özellikle büyük şehirlerimizde vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesi nedeniyle bu talebin bir kısmı 14 ayar ürünlere kaydı.

Yemek yerine kokteyl tercih ediliyor

• Öncelikle düğün her halükarda oluyor. Ama bütçeyi kısmak için ilk olarak, konuk sayısında azalmaya gidiliyor ya da alkolsüz bir menü tercih ediliyor. Mekânlar da çok farklı menü seçenekleri sunuyor. Bütçeyi azaltmak isteyen bir çift, kırmızı etli menü yerine tavuk etliyi tercih edebiliyor ya da yemekli düğün yerine kokteyl düğün yapabiliyor.

Çeyiz alışverişi online alışverişe kaydı

• Türkiye’de e-ticarette çeyiz alışverişleri son iki yılda yaklaşık yüzde 35 oranında artış gösterdi. Özellikle pandemi döneminde online alışverişin güvenilirliği ve çeşitliliği arttı, bu da online çeyiz alışverişlerine olan ilgiyi artırdı.


Haberin tamamı: Hürriyet

BES birikimiyle kredi kullanılabilir mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.