Araştırma: Akşam egzersizi kan şekeri kontrolü için en iyisi

akşam egzersizi

Dikkat çekici yeni bir çalışma, antrenmanınızın zamanlamasının antrenmanın kendisi kadar önemli olabileceğini ortaya çıkardı. Fazladan kilonuz varsa ve çoğunlukla hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürüyorsanız, akşam egzersizi daha iyi kan şekeri kontrolünün kilidini açmanın anahtarı olabilir.

Düzenli fiziksel aktivitenin, özellikle fazla kilolu veya obeziteyle mücadele edenler için sağlığın temel taşı olduğu bir sır değil. Faydaları, gelişmiş kardiyovasküler sağlıktan gelişmiş ruh hali ve enerji seviyelerine kadar yaygın.

Peki ya egzersiz yaptığınızda? Spor salonuna sabah, öğleden sonra veya akşam gitmenizin bir önemi var mı?


Görünüşe göre evet.

Granada Üniversitesi’nde fiziksel aktivite ve sağlık profesörü Dr. Jonatan R. Ruiz liderliğindeki bir araştırmacı ekibi tarafından yürütülen ve Obesity Society adlı bilimsel dergide yayımlanan bu çalışma, egzersiz zamanlamasının kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkisini araştırdı.

Araştırma ekibi, aşırı kilolu veya obezitesi olan 186 yetişkinin verilerini, 14 gün boyunca fiziksel aktivitelerini ve kan şekeri seviyelerini takip etmek için ivmeölçerler ve sürekli glikoz izleme cihazları kullanarak analiz etti.

Katılımcıları, orta ile şiddetli fiziksel aktivitelerinin çoğunu ne zaman yaptıklarına göre gruplara ayırdılar: Sabah, öğleden sonra, akşam veya karışık.

Bulgular oldukça dikkat çekiciydi. Günlük egzersizlerinin yarısından fazlasını akşam yapanların, hareketsiz olanlara kıyasla gün ve gece boyunca kan şekeri seviyelerinde önemli iyileşmeler görüldü. Bu etki, bozulmuş glikoz regülasyonu olan kişilerde daha da belirgindi.


Aşırı kilo, obezite veya kan şekeri sorunlarıyla mücadele eden milyonlarca yetişkin arasındaysanız, bu araştırma oyunun kurallarını değiştirebilir.

Akşam egzersizi sağlığınızı ve refahınızı artırmanın basit ama etkili bir yolu olabilir.

Akşam egzersizi önerileri

Akşam antrenmanını rutininize dahil etmek gibi basit ve ödüllendirici bir değişiklik için siz de aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurun:

Tutarlı bir program belirleyin:  Akşamları sizin için en uygun saati seçin; ideal olarak 18:00 ile 21:00 arası. Tutarlılık çok önemli, bu nedenle her gün bu saate sadık kalmaya çalışın.

Antrenmanlarınızı planlayın:  Yapmak istediğiniz egzersiz türüne karar verin. Seçenekler arasında hızlı yürüyüş, koşu, bisiklete binme veya evde egzersiz rutini yer alabilir. En az 30 dakika orta ile şiddetli aktiviteyi hedefleyin.

Akıllıca beslenin: Vücudunuzu beslemek için antrenmandan yaklaşık bir saat önce hafif bir atıştırmalık yiyin. Egzersizden hemen önce ağır yemeklerden kaçının.


Susuz kalmayın: Susuz kalmamak için egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında su için.

Kan testi ile meme kanserinin nüksetmesi ‘yıllar önce tespit edilebiliyor’


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.