Batarya enerji yoğunluğunu 100 katına çıkaran buluş!

batarya

Araştırmacılara göre, mevcut teknolojilerden 100 kat daha yüksek enerji yoğunluğu sağlayabilen yeni bir pil, nadiren şarj edilmesi gereken yeni bir cihaz çağının habercisi olabilir.

Apple’a pil tedarik eden Japon elektronik devi TDK, yeni pili pazartesi günü tanıttı. Şirket yeni pilin işitme cihazları ve kulaklıklardan akıllı saatlere kadar her şeyde bulunan mevcut düğme pillerin yerini alabileceğini belirtiyor.

Yeni nesil katı hal bataryası 1000 Watt-saat/litre (Wh/L) enerji yoğunluğuna sahip olsa da boyut sınırlamaları nedeniyle akıllı telefonlar gibi daha büyük cihazlara sığacak şekilde ölçeklendirilmesi halihazırda mümkün değil.


Bu büyük atılımı pazartesi günü duyuran TDK, devasa enerji yoğunluğuna rağmen yeni pilin “son derece güvenli” olduğunu, giyilebilir cihazlarda ve insan cildiyle doğrudan temas eden diğer cihazlarda kullanılabileceğini açıkladı.

1000 Wh/L pil ayrıca bataryaların çevreye etkilerini azaltmayı amaçlayan Avrupa Birliği batarya yönetmeliklerine uygun üretildi.

Şirketten yapılan açıklamada, “TDK, yeni ürünü katı hal pilinin geliştirilmesini hedefleyerek pil hücrelerini ve paket yapısı tasarımını geliştirmeye ve seri üretime doğru ilerlemeye çalışacak” dendi.

Ayrıca TDK, çok katmanlı ince levha teknolojisiyle pillerin kapasitesini artırmayı ve elektronik parçalar işinde elde ettiği üretim mühendisliği teknolojisini kullanarak çalışma sıcaklığı aralığını genişletmeyi hedefliyor.

Katı hal bataryalar, tabletlerden Tesla’lara kadar her şeyde bulunan lityum-iyon bataryalara nazaran bir dizi avantaj sunuyor. Büyük ölçüde yoğunlaştırılmış bir formdan çok daha fazla enerji sağlayabiliyorlar, bu da akıllı yüzükler gibi ultra ince elektronik cihazlarda kullanılabilecekleri anlamına geliyor.

Bir akıllı saatin içine yerleştirilen bu yeni pil, bir cihazın mevcut pil teknolojilerinden kat kat daha uzun süre çalışmasını sağlayabilir. Apple Watch halihazırda yeniden şarj edilmeden önce düşük güç modunda 72 saate kadar dayanıyor, bu da geliştirilmiş pil ömrüyle muhtemelen birkaç hafta dayanabileceği anlamına geliyor.

TDk’ye göre giyilebilir cihazların ötesindeki diğer olası uygulamalar arasında çevre sensörleri de yer alabilir.


Giyilebilir güneş pilleri gibi diğer gelişmekte olan teknolojilerle birleştirilirse, gelecekteki cihazlar şarj kablolarına ve bağlantı noktalarına olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir.

Saniyeler içinde şarj edilebilen sodyum ion batarya geliştirildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.