Dünya Okyanus Günü fotoğraf yarışması kazananları

dünya okyanus günü

Birleşmiş Milletler (BM) 8 Haziran Dünya Okyanus Günü için düzenlenen fotoğraf yarışmasının kazananları New York’ta açıklandı.

Amatör ve profesyonel fotoğrafçılara açık olan yarışmaya gönderilen binlerce fotoğraftan beşi farklı kategorilerde birinciliğe layık görüldü.

Bu yıl 11.’si düzenlenen ve teması “Yeni Derinlikleri Uyandır” olan yarışmanın kategorileri şöyleydi:


  • Sualtı manzaraları
  • Gelişmekte olan küçük ada ülkeler
  • Sualtından büyük ve küçük yüzler
  • Yeni derinlikleri uyandır
  • Suyun üstünden manzaralar

Sivil Toplum Kuruluşu Oceanic Global ve BM tarafından düzenlenen yarışmanın kazananları:

Yeni Derinlikleri Uyandır – Kazanan

Renee Grinnell Capozzola
Renee Grinnell Capozzola’nın “Ağı çıkarmak” fotoğrafı

Bu kategoriyi kazanan fotoğrafçı Renee Grinnell Capozzola, “Atıl durumdaki bu balık ağı Hawaii, Kona’da yaklaşık 30 metre derinlikteki resiflerin üzerindeydi”.

“Okyanus Koruyucuları Birliği’nden (ODA) gönüllüler kaldıraçlar kullanarak ağı bulunduğu yerden çıkarmayı başardı ve ağ Kona Honu Dalgıçları tarafından sağlanan tekneye kondu.

“Ne yazık ki okyanusumuz büyük miktarda çöpten muzdarip. Bu gibi kalıntınlar resiflere zarar veriyor, okyanustaki hayatı tehdit ediyor ve suya zehirli kimyasallar salıyor.”

Yeni Derinlikleri Uyandır – İkincilik

dünya okyanus günü
Fotoğraf: Patrick Webster (UNWorldOceansDay.org)

Patrick Webster “1980’den bu yana, Monterey Bay çevresindeki yosun ormanlarının kapladığı alan yaklaşık yüzde 90 azaldı” diyor.

“Son olarak, 2013’ten beri, ‘muhteşem bir ekolojik fırtına’ vurduğu her yerde yosunlara zarar veriyor ve yırtıcı hayvanların yokluğu yosunlardan beslenen canlıları cesaretlendiriyor.

“Körfezdeki yosunların kaybolması çevredeki kuruluşları alarma geçirdi ve dalgıçlar bu yosunların bahçıvanlığına soyundu.

“İklim değişikliği yaşadığımız günümüzde, ilham verici bu ‘bekçiler’, yokluklarında su samuru, deniz yıldızı ve yosunun yerini doldurmaya çalışarak kıyıdaki canlılığı artırmaya ve daha dayanıklı bir ekosistem kurabilmesi için ona bir mücadele şansı tanımaya çalışıyor.”

Sualtından küçük ve büyük yüzler – Kazanan

Mathieu Macias
Fotoğraf: Mathieu Macias

Fotoğrafçı Mathieu Macias, bu canlının fotoğrafını ilk gördüğünde büyülendiğini söylüyor:

“Canlı olarak görebilmenin hayalini kuruyordum.


“İlk denemem başarısız oldu. Birkaç ay sonra yeniden buraya geldim ve hayalim gerçek oldu.

“Bu kadar sevimli ve gerçek değilmiş gibi görünen, inanılmaz bir kamuflaj yeteneği olan bu hayvanla karşılaşmak beni çok mutlu etti.

“Utangaçlığı nedeniyle portresini çekmek çok zordu ama elde ettiğim sonuçtan çok mutluyum.”

Sualtından küçük ve büyük yüzler – İkincilik

dünya okyanus günü
Mercanlardaki horozbinalar (Fotoğraf: George Kuowei Kao)

Fotoğrafçı George Kuowei Kao, yaptığı dalışla, horozbinalara ev sahipliği yapan bu sert mercanı görüntüleme şansı bulduğunu söylüyor.

“Şahit olduğum sahnenin sınırlarını zorlamak istedim. Sualtı flaşı kullanarak iki horozbina arasındaki dramatik gövde gösterisini fotoğrafladım.

“Doğanın spontaneliğini gösteren bu fotoğraf, o dalışın bir ürünü.”

Gelişmekte olan küçük ada ülkeleri

Kiribati
Abatao’da çocuklar, Kuzey Tarawa, Kiribati (Fotoğraf: Andrea Marandino)

Bu kategorinin kazananı, Andrea Marandino, Kiribati’deki çocukların küçük yaşlardan itibaren okyanusla yakın ilişki içinde olduğunu söylüyor:

“Sürekli gülümseyen çocuklar ziyaretçilerle de neşeli şekilde iletişim kuruyor ama bu çocukların gelecekleri belirsiz.

“Kiribati’nin başkenti Tarawa, Pasifik Okyanusu ile çok büyük bir lagünün arasında uzanan dar bir toprak parçası.

“Kiribati’nin mercan resifleri çok alçak, deniz seviyesinin sadece 3-4 metre üzerinde. Bu da burayı iklim değişikliğinin en çok tehdit ettiği ülkelerden biri yapıyor.”

Su üstünden deniz manzaraları

Kuzey Işıkları
Norveç Denizi’ne yansıyan Kuzey Işıkları (Fotoğraf: Michael Sswat)

Fotoğrafçı Michael Sswat “Norveç’te kayalık kıyıda oturup arkadaşlarınızla Kuzey Işıkları ve onların denizdeki yansımalarını izliyorsunuz – bir insan daha başka ne isteyebilir ki” diyor.


Tüm fotoğrafların hakları saklıdır.

Türkiye’de kamp tatili yapabileceğiniz muhteşem yerler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.