Ethereum blok zinciri, mevcut durumda “iş kanıtı” (PoW) mutabakat mekanizmasından faydalanarak işlem doğrulaması yapıyor. Fakat bu sistemin farklı sebeplerle geliştirilmesi gerekiyor. Onayları daha hızlı tamamlayacak ve enerji açısından daha çevre dostu bir başka mekanizmaya geçme sürecine ise geliştiricileri Merge adını verdi.
Bu oldukça önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Madencilerin daha fazla işlem gücü ile ödül ETH toplamak için yüksek rekabet gerektiren mevcut mutabakat mekanizmasının aksine yeni sistem madencileri validatör olarak kabul ediyor. İşlem doğrulayanlar olarak validatörler, stake ettikleri Ether (ETH) miktarı ile süresine göre rastgele seçiliyor.
Kripto piyasalardaki bu ikinci en büyük blok zincirinin, bir sistemden diğerine aktarmak inanılmaz derecede karmaşık bir süreç. Bu gerçeği akılda tutarak ilgili kripto parayla ilgili verilecek kararlarda şu sıralar titizlenmek gerekiyor. Özellike ethereum 2025 tahmini yazılarında görüldüğü üzere doğru karar vermek için bu yeni gelişmenin temelden anlaşılması şart.
Merge Nedir ve Başarılı Oldu Mu?
Merge işlemini basit indirgeyerek anlatırsak Ethereum ağında iki blok zincirinin birleştirilmesi olarak tanımlamak mümkün. Ethereum’u yakından takip edenler, yukarıda da değindiğimiz mevcut iş kanıtı mekanizmasının eksiklerini bileceklerdir. Konuyu anlamak isteyen okurlar için ise hemen açıklayalım; eski sistemin daha yaygın kullanılmamasının önünde birkaç engel yatıyordu.
En başta, Ethereum ağındaki işlem doğrulaması, karmaşık hesaplama silsilesi anlamına geliyordu. Yani madencilerin işlemleri onaylamaları, kripto para çıkarmaları ve karşılığında ETH ödülü almaları için yüksek rekabetin yanı sıra zorlu hesaplama süreçlerinden geçmeleri gerekiyordu. Bu, hem yavaş işlem doğrulama hem de yüksek donanım gücü kullanımı anlamına geliyordu dolayısıyla ne çevreci ne de sürdürülebilir bir yaklaşımdı.
Merge yani iki ağın birleştirilmesi işlemi sonucunda, Ethereum ağı bundan böyle işlem gerçekleştirirken yüksek işlem gücüne ihtiyaç duymayan Proof-of-Stake (PoS) (Hisse Kanıtı) mekanizmasını kullanacak. Bunun yerine, ağ güvenliği, belirli miktarda ETH token’ı stake eden bir başka deyişle sisteme kilitleyen doğrulayıcı kullanıcılar (validatörler) tarafından sağlanıyor.
Merge Ethereum Fiyatını Nasıl Etkiledi?
Birleşme sonrası süreçle ilgili gelişmelerin özeti şöyle:
- Merge öncesinde, yatırımcılar işlemin başarılı bir şekilde tamamlanmasını heyecanla bekliyordu.
- Bu beklenti doğal olarak Ethereum fiyatına da yansıdı. Örneğin, Merge etkinliğine girmeden hemen önceki aylarda kripto para, değerinde önemli bir yükseliş yaşadı.
- Ancak bu uzun sürmedi ve Eylül 2022’den itibaren yani merge sonrası piyasada kısa vadeli bir fiyat düzeltmesi görüldü.
Bunun en büyük sebebi merge’ün beklenen şekilde sorunsuz gerçekleşmesi ve yumuşak bir geçiş süreciyle kullanıma girmesi olarak görülüyor. Ayrıca, Merge’in kısa vadede Ethereum’un kullanım durumunda veya tokenomics’inde (token ekonomisi) büyük bir değişiklik yaratmaması da bir diğer etken.
Gelecekte Ethereum’u Neler Bekliyor?
Merge tamamlandı, peki Ethereum’un geleceği nasıl görünüyor? Kripto para piyasalarını inceleyen uzmanlar, merge üzerinden 2 sene geçtikten sonra artık daha istikrarlı bir gidişat bekliyorlar. Ethereum ağı, uzun vadede değer artışı yaşar diyenler çoğunlukta. Bu analistelere göre Ethereum 2025 yılında 10.000 doları aşabilir. Diğer bir kesim ise kısa vadede kripto para fiyatının hala Bitcoin’e bağlı olduğunun altını çiziyor.
Nereden Nereye
Her halükarda, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in bir zamanlar Ethereum’un bir kedi videosu yüklemek için Bitcoin’den daha fazla işlem ücreti talep edeceğini düşündüğü vakitler yakın gibi görünüyor! Merge’in Ethereum ağını daha ölçeklenebilir hale getirmesiyle, belki de gelecekte sevimli dostlarımızın videolarını daha uygun maliyetlerle izlemek mümkün hale gelir.
Ethereum’un Kullanım Alanları Genişliyor
Birleşme büyük yankı uyandırdı, ancak bu Ethereum’un yeni çalışmalarıyla ilki yalnızca ilk adım. Ethereum blok zincirinde bundan böyle:
- Sharding (parçalama) ve rollup (toplama) süreçlerinin tanıtımı ve iyileştirilmesi var.
- Geliştirme takviminin “Surge” (Yükseliş) adı verilen bölümlerine dahil bu iki süreç ağdaki işlem hacmine ve işleme hızının artmasına katkıda bulunacak.
- Ayrıca, ana blok zincirinde depolanan verileri akıcılaştırmayı ve çok sayıda yeni Ethereum tabanlı projenin önünü açmayı hedefleyen “Purge” (Temizleme) ve “Splurge” (Cömertlik) olmak üzere iki aşama daha var.
Birleşme ve sektöre daha geniş kapsamlı etkisi hakkındaki tartışmalar sayesinde Ethereum para biriminin piyasalarda bundan sonra oynayacağı kritik rolü perçinlenmiş oldu.
Ethereum Birleşmesi ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Ethereum Birleşmesi ile birlikte birçok yanlış bilgi de ortalıkta dolaşıyor. Coindataflow adresinden derlediğimiz bilgilere göre doğru bilinen yanlışlar şöyle:
1. Bir nod çalıştırmak için 32 ETH stake etmek gerekiyor.
Yanlış. Bir nod çalıştırmak için ETH stake etmeye gerek yok. Herkes kendi kendine doğruladığı Ethereum’u kolayca senkronize edebilir.
2. Birleşme gas ücretlerini düşürmeye yardımcı olacak.
Yanlış. Birleşmenin ağ kapasitesi ile bir ilişkisi yok, bu nedenle ağ genişlemeyecek ve
Ücretlerde değişiklik olmaaycak. .
3. Doğrulayıcılar, çekimleri mümkün kılan Shanghai güncellemesine kadar herhangi bir likit Ethereum teşviki almayacak.
Yanlış. Fee (Ücret) bahşişleri ve MEV (Madencilik Ekstra Kazancı) doğrulayıcının ana ağ hesabına yatırılacak ve hemen kullanılabilir hale gelecek.
4. Çekimler etkinleştirildiğinde tüm pay sahipleri aynı anda ayrılacak.
Yanlış. Güvenlik amaçlı doğrulayıcı çıkışları için oran kısıtlamaları geçerli.
Ethereum’da Gelecek Planları
Ethereum’un Birleşmesi tarihsel bir başarı olarak kayda geçmesine rağmen, kripto piyasasındaki genel durgunluk nedeniyle fiyat hala nispeten düşük seyrediyor. Bu durum, tarihin kalıcı etkilerinin henüz tam olarak anlaşılmamasından kaynaklanıyor olabilir.
Ancak, ayı piyasası ticaret stratejilerinde, ters yatırım (diğerleri korkarken siz satın alın) her zaman en üst sıralarda yer alıyor. Bu strateji,başkalarından önce fırsatları keşfetme cesaretini ve becerisini gerektiriyor. Eğer Ethereum başarı ivmesini korur ve saniyede 100.000 işlem işleyebilen, minimum enerji maliyetiyle merkeziyetçiliği yaygınlaştıran bir protokol geliştirebilirse, o zaman işler hızla değişecektir.